Στον ρυθμό του Εγκέλαδου κινείται η Κεφαλονιά – Δύο σεισμοί 3,2 και 3,5 Ρίχτερ σε διάστημα 15 λεπτών

Στον ρυθμό του Εγκέλαδου κινείται τις τελευταίες ώρες η Κεφαλονιά, καθώς οι συνεχείς σεισμοί δεν λένε να σταματήσουν.

Συγκεκριμένα, στη 01:42 και στη 01:57 σημειώθηκαν ακόμη δύο νέες δονήσεις μεγέθους 3,2 και 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του πρώτου σεισμού εντοπίζεται στα 6 χλμ. δυτικά του Άσσου Κεφαλονιάς, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12,3 χλμ.

Το επίκεντρο του δεύτερου σεισμού εντοπίζεται στα 10 χλμ. δυτικά του Άσσου Κεφαλονιάς, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 14,5 χλμ.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη, «το τελευταία 24ωρο παρατηρούμε μια πολύ έντονη μικροσεισμική δράση Βόρεια της Άσσου με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, δεν έχει σχέση με το μεγάλο ρήγμα που περνά παράλληλα προς την Παλική (που μας έδωσε το μεγάλο σεισμό του Λιξουρίου). Το ρήγμα αυτό συνεχίζει ΒΑ περνώντας από της Δυτικές ακτές της Λευκάδας.

Ο κ. Τσελέντης, εκτιμά ότι «το φαινόμενο θα συνεχιστεί αρκετές ημέρες, λόγω του μικρού εστιακού βάθους οι σεισμοί αυτοί θα γίνονται αρκετά αισθητοί. Το παρακολουθούμε μήπως υπάρξει μετατόπιση της μικροσεισμικής δράσης προς τη μεγάλη ρηξιγενή ζώνη που προανέφερα».

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε πως «παρακολουθούμε την εξελισσόμενη σεισμική δραστηριότητα. Υπάρχουν δύο δυνατότητες σε τέτοιες περιπτώσεις που εξετάζουμε: Μία να είναι αυτό που ονομάζουμε «σμηνοσειρά», δηλαδή σχετικώς μικρά μεγέθη που είναι περίπου ίδια μεταξύ τους 3,5, 3,4, 3,3 Ρίχτερ όπως είναι η τρέχουσα περίπτωση, και η δεύτερη και η πιο επικίνδυνη, να είναι προσεισμοί. Δεν είμαι υπέρ της δεύτερης άποψης».