Πτώση της Ελληνικής Γλώσσας στο VCE – Η πρόκληση και οι ευκαιρίες για αναζωογώνηση

Νεαροί Ελληνοαυστραλοί παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική σκηνή του πρόσφατου Φεστιβάλ «Αντίποδες». Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

Το ότι ο αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν Ελληνικά σε επίπεδο VCE έπεσε κάτω από τους 200, είναι ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας

Βικτώρια.- Το 2023, για πρώτη φορά, ο αριθμός των μαθητών που παρακολούθησαν Ελληνικά σε επίπεδο VCE (PHP: Victorian Certificate of Education) έπεσε κάτω από τους 200.

Αυτό είναι σίγουρα ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει όλους όσους ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, και ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα.

Να σας υπενθυμίσω ότι το 1998 υπήρχαν περίπου 650 μαθητές που σπούδαζαν Ελληνικά σε επίπεδο VCE, ενώ το 2008 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 300 περίπου.

Με δεδομένη την έλευση Ελλήνων που ήρθαν στην Αυστραλία κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, θα περίμενε κανείς ότι ο αριθμός θα παρέμενε γύρω στους 300 μαθητές, αφού εκτιμώ ότι τουλάχιστον το 20% των μαθητών που σπουδάζουν Ελληνικά εφέτος, είχαν κάποια σχέση με αυτό το μεταναστευτικό κύμα. Οπότε, είναι σαφές ότι κάτι πάει στραβά.

Οι Ελληνοαυστραλοί μαθητές και οι γονείς τους επιλέγουν να μην ασχοληθούν με την Ελληνική Γλώσσα στην ανώτατη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πολλοί από αυτούς αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τη γλώσσα στο τέλος του Δημοτικού.

Έχω ενημερώσει τον «Φάρο» γι’ αυτές τις διαπιστώσεις και είμαι αισιόδοξος ότι θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την αναζήτηση λύσεων.

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο «Φάρος» είναι ένας συνασπισμός ομάδων και ατόμων που εργάζονται για την αναζωογόνηση της διδασκαλίας της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Πολιτεία μας. Είχα την τύχη να συμμετάσχω σε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις που διοργάνωσε ο «Φάρος» τα τελευταία δύο χρόνια και είμαι αισιόδοξος ότι η ομάδα θα συνεχίσει το ωραίο της έργο το 2024.

Στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» το περασμένο Σαββατοκύριακο γίναμε μάρτυρες του γεγονότος ότι εκατοντάδες -αν όχι χιλιάδες- νέοι Ελληνοαυστραλοί δεύτερης, τρίτης και, πιθανόν, τέταρτης γενιάς, αγκάλιασαν τον πολιτισμό τους μέσα από τον χορό.

Και αυτό είναι υπέροχο.

Ωστόσο, η εκμάθηση της γλώσσας αποτελεί βασικό συστατικό για την εγκαθίδρυση μιας βαθιάς σύνδεσης με τον ελληνικό πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία. Διευρύνει τους ορίζοντες του ατόμου και του επιτρέπει να κατανοήσει και να εξερευνήσει πλήρως τις ρίζες και το υπόβαθρό του.

Είναι καιρός για όλους μας να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Πηγή:neoskosmos.com