Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας

Αθήνα.- Η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον φετινό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας (Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24 Μαρτίου 2024) δεν είναι συνηθισμένη.

Παραδοσιακά  ο εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας πραγματοποιείται με λαμπρότητα, με επίσημη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των κομμάτων, ενώ ακολουθεί εθιμοτυπικό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν της Εκκλησίας.

Ο εορτασμός στον Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη θα έχει ως αποτέλεσμα να μην παραστούν -λόγω μικρότερου χώρου- οι εκπρόσωποι της Πολιτείας ανάμεσα στους οποίους και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με αυτό τον τρόπο θέλει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στα πολιτικά πρόσωπα που στήριξαν την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Ειδικά για το θέμα του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας το ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρει:

Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 167ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ότι ο εφετινός εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας, κατά την Α’ Κυριακή των Νηστειών, 24η Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντων των Συνοδικών Μητροπολιτών Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος. Τον πανηγυρικό της ημέρας, ως έχει ήδη ορισθεί, θα εκφωνήσει ο Συνοδικός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός“.

(Από in.gr)