Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι», δηλώνουν οι φοιτητές και διεκδικούν σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.   

Κορυφώνεται ο φοιτητικός ξεσηκωμός ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη -και τελευταία- μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο,

Φοιτητές από όλες τις σχολές της χώρας -για 9η εβδομάδα- συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις τους ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που ανοίγει το δρόμο στην ίδρυση «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» και εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας.

Λίγο μετά τις 11:30 ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που έχουν προγραμματιστεί στις 12:00.

Πάνω από 195 φοιτητικοί σύλλογοι από όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα λάβουν μέρος στην πορεία που θα καταλήξει στη Βουλή, έχοντας μάλιστα στο πλευρό τους μαθητές, πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γονείς, αλλά και σωματεία, εργατικά κέντρα, άλλους φορείς και συλλογικότητες.

«Στους δρόμους καταψηφίζονται τα νομοσχέδια και ακυρώνονται οι νόμοι», δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι επαναλαμβάνοντας ότι απορρίπτουν το νομοσχέδιο, που το βράδυ αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ παράλληλα διεκδικούν σπουδές δημόσιες και δωρεάν, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα.

Δείτε όλα όσα γίνονται στο συλλαλητήριο

12:54 «Θέλουμε ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο»

Ο Άγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων του Πολυτεχνείου, αναφέρει λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία: «Σήμερα οι φοιτητές από όλη τη χώρα αποδεικνύουμε ότι τα νομοσχέδια καταψηφίζονται, απορρίπτονται και κρίνονται στους δρόμους του αγώνα. Η κυβέρνηση ήταν γελασμένη ήταν νόμιζε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα περάσει χωρίς αντιδράσεις. Καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο».

12:42 «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα»

«Είμαστε εδώ κατά χιλιάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει. Βασικό αίτημά μας είναι να αποσυρθεί εδώ και τώρα. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και να καταστρέψουν το μέλλον μας. Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη», τονίζει στο in η Μελίνα Καστανίδου, μέλος Φοιτητικού Συλλόγου του ΕΚΠΑ.

12:30 Συνθήματα και πανό από τους φοιτητές που βρίσκονται στα Προπύλαια

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια… Στη μάχη της γενιάς μας θα βγούμε νικητές», γράφει το πανό που κρατούν οι φοιτητές.

12:28 Στο συλλαλητήριο φοιτητές από τη Φλώρινα

Το «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο δίνουν,μεταξύ άλλων, φοιτητές από τη Φλώρινα. «Κατεβήκαμε να διαδηλώσουμε ενάντια στο νομοσχέδιο που θέλει να περάσει η κυβέρνηση. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δώσει μαζικό αγώνα με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις και διαδηλώσεις. Βρισκόμαστε εδώ για να γίνει ξεκάθαρο ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ψηφιστεί», δηλώνει στο in o Σταμάτης Οικονόμου από τον Φοιτητικό Σύλλογο Ψυχολογίας.

12:25 Στους δρόμους οι φοιτητές εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων