Η κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας

Βιέννη.- Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας.

Σκοποί του Συλλόγου: Παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού, της  ελληνικής ιστορίας και  παράδοσης  ως και  αδιάπτωτης  εγρήγορσης και αντίδρασης  απέναντι σε πράξεις παραχάραξης της ιστορίας μας  στην Αυστρία αλλά και στον ευρύτερο γερμανόφωνο χώρο.

Σύσφιξη των σχέσεων με την πατρίδα Ελλάδα και ανάπτυξη της συνεργασίας με τους λοιπούς Έλληνες της Αυστρίας, αλλά και με τους πανταχού απόδημους Έλληνες για συντονισμό  Δραστηριοτήτων, προβολή ελληνικών θέσεων και δικαίων πάνω σε εθνικά θέματα και ιδιαίτερα στο Μακεδονικό, κυρίως μέσω των πορισμάτων  της επιστημονικής έρευνας

Δημιουργία και διατήρηση επαφών επί προσωπικού και συλλογικού επιπέδου με πνευματικές  και πολιτικές προσωπικότητες καθώς και με φορείς  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και γενικά όλων των παραγόντων που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη, ώστε με τη διαρκή ενημέρωση τους να δημιουργείται ευνοϊκό κλίμα υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Τα στιγμιότυπα από την κοπή της πίτας:

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Γ. Πάντογλου κατά την επίδοση της τιμητικής διάκρισης στον καθηγητή κ. Δημήτρη Δημητρακούδη

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δρ. Γ. Πάντογλου

Ο εξοχότατος Πρέσβυς της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δρ. Γ. Πάντογλου

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος και οι Πρέσβεις της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας κκ. Γ.Ηλιόπουλος και Α. Ιγνατίου,

\

ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου “Μακεδονία ” Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου κόβει την πίτα.

Η πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση για την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία το Σάββατο 03 Φεβρουαρίου 2024 στην Βιέννη.

Η εκδήλωση έλαβε μέρος στο ελληνικό πολυτελές και πολύ γνωστό στον ελληνισμό της Βιέννης εστιατόριο ¨Ellas¨ (Judenplatz 9, 1010 Βιέννη).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας, ο Πρέσβυς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία κ. Ανδρέας Ιγνατίου, ο ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Πρεσβείας Συνταγματάρχης κ. Παχουλίδης, εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, εκπρόσωποι των ομογενειακών Συλλόγων Βιέννης μεταξύ των οποίων η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Βιέννης Δρ. Πόλυς Πολυδόρου, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βιέννης κυρία Ζωγραφιά Πιπίνου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών και Επιστημόνων Βιέννης κυρία Λυδία Δημητρακοπούλου, πλήθος του επιχειρηματικού κόσμου της Βιέννης καθώς και περισσότερα από 100 μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

Ο Πρέσβυς κ. Ηλιόπουλος στον χαιρετισμό του εξήρε την διαχρονικά δυναμική παρουσία του Ελληνισμού στην Αυστρία και ευχαρίστησε τους ομογενείς για τους αρραγείς δεσμούς τους με την μητροπολιτική Ελλάδα. Επιπλέον έκανε αναφορά και ενημέρωσε για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της ελληνικής πολιτείας και της Ελληνικής Κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την Ομογένεια.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας Δρ. Γεώργιος Πάντογλου έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική πορεία του Συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια από την ίδρυση του, στην κατοχύρωση και την  νομική προστασία του ονόματός του ¨Μακεδονία¨ και του λογότυπου του συμβόλου της Βεργίνας σε 38 κράτη μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπως και στην επιθυμία των Ελλήνων για ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Ελλάδος και της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό των ιστορικών καταβολών του πληθυσμού κάθε χώρας.

Αναφερόμενος στις κυριώτερες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος το 2023 ο Πρόεδρος του Συλλόγου αναφέρθηκε στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσε ο Σύλλογος για τα θύματα της καταστροφικής καταιγίδας «Daniel» στο Πήλιο. Η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πέρασαν και περνούν ακόμη δύσκολες ώρες ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης διατέθηκαν στους πληγέντες.

Ο Σύλλογος συμπαραστέκεται στην Ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και ιδιαίτερα των δύο θραυσμάτων που βρίσκονται στο Μουσείο Ιστορίας Τέχνης στην Βιέννη.

Ο Σύλλογος επικροτεί την πρωτοβουλία της ελληνικής πολιτείας για την άρση των περιορισμών στο δικαίωμα ψήφου των Αποδήμων και την θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές. Η καθιέρωσή της και στις Εθνικές εκλογές είναι το αναγκαίο τελικό βήμα ώστε να επιτευχθεί πραγματική ισότητα στη σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ευχαρίστησε την ελληνική Πρεσβεία για την ενίσχυση του απόδημου Ελληνισμού στην Αυστρία και την έμπρακτη υποστήριξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων των ελληνικών συλλογικών φορέων στην Βιέννη.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα ευλόγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιος, ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννης Νικολίτσης και ο Αρχιμανδρίτης της Μητροπόλεως Βιέννης π. Μάξιμος.   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, αφού ευχήθηκε σε όλους καλή και ευλογημένη χρονιά, συνέχισε με ομιλία του αναφερόμενος στην ελληνικότητα της Μακεδονίας και την ενεργή δράση του Διαπολιτιστικού Συλλόγου ¨Μακεδονία¨ Αυστρίας στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης να τιμήσει τον καθηγητή Δημήτρη Δημητρακούδη για την πολυετή δημοσιογραφική του δραστηριότητα και την καθοριστική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδας και του Συλλόγου μας στην Αυστρία. Ο  Δημήτρης Δημητρακούδης ανακηρύχθηκε  επίτιμο μέλος του Συλλόγου.

Την εκδήλωση πλαισίωσε με ζωντανή μουσική το εκλεκτό γνωστό συγκρότημα στην Αυστρία „Die Griechen“.  Ο κ. Δημήτρης Δημητρακούδης διασκέδασε τους προσκεκλημένους με επιλεγμένα τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκη, Μίκη Θεοδωράκη και άλλων Ελλήνων συνθετών.