Γ. Κώτσηρας για Επιστολική ψήφο και εθνική στρατηγική για τον Απόδημο Ελληνισμό

Αθήνα.– Την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Κυβέρνηση στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια τονίζει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Κοκκαλιάρη, σημειώνοντας πως «οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεών είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό». Παράλληλα, μιλά για μια σειρά πρωτοβουλιών στο διπλωματικό πεδίο υπογραμμίζοντας πως «ακολουθώντας εξωτερική πολιτική αρχών, έχοντας αποκτήσει αυξημένο διπλωματικό κεφάλαιο, λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Κώτσηρας επισημαίνει πως οι υπαρκτές διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά «σκοπός μας είναι να μην ανάγεται κάθε διαφωνία σε κρίση και να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Για την κρίση στη Μέση Ανατολή, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι παρούσα, αποτελώντας έναν συνεπή, αξιόπιστο συνομιλητή όλων των μερών» και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά κάθε πρωτοβουλία που προάγει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Μεσανατολικού. Στο θέμα του πόλεμου στην Ουκρανία «τηρήσαμε από την πρώτη στιγμή σταθερή στάση αρχής, χωρίς αστερίσκους, ενάντια στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό», αναφέρει ο Υφυπουργός, και «θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια για αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο κ. Κώτσηρας τονίζει ότι με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων εκλογέων και μιλά για τη συμβολή των προξενικών μας Αρχών στην ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

Στο ερώτημα πόσοι Απόδημοι έχουν ήδη εγγραφεί για να ψηφίσουν επιστολικά στις Ευρωεκογές ο κ. Κώτσηρας είπε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Στην ιστοσελίδα epistoliki.ypes.gov.gr, όπου μπορεί κανείς να εγγραφεί για να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δημοσιεύονται τακτικά στατιστικά στοιχεία για το σύνολο των εγγεγραμμένων. Ήδη έχουν εγγραφεί πάνω από 25.000 συμπολίτες μας – με το ποσοστό των εγγραφών εκτός Ελλάδας να βαίνει αυξανόμενο.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η ενημέρωση των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της συμμετοχής. Είμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ηγείται της ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού. Σχετικές οδηγίες έχουν ήδη σταλεί στις προξενικές μας Αρχές ανά τον κόσμο, οι οποίες θα συμβάλουν τόσο στην ενημέρωση των πολιτών για τη διαδικασία όσο και στη συνδρομή προς όσους δεν μπορούν να εγγραφούν μόνοι στην πλατφόρμα. Σε όλες μου τις επισκέψεις στο εξωτερικό στο τελευταίο διάστημα – στο Σικάγο, τις Βρυξέλλες, τη Βιέννη- διαπίστωσα το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την επιστολική ψήφο και ελπίζουμε ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί σημαντικά, όσο θα εντείνονται οι δράσεις ενημέρωσης και θα πλησιάζουμε στην καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης εγγραφής.

Τέλος, στο ερώτημα τι ακριβώς προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον απόδημο Ελληνισμό; ο κ. Κώτσηρας είπε:

Γ.ΚΩΤΣΗΡΑΣ: Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ομογένεια αποτέλεσε εξαρχής κορυφαία κυβερνητική μας προτεραιότητα, γεγονός που έχουμε αποδείξει έμπρακτα με σειρά πρωτοβουλιών, οι οποίες θα έχουν συνέχεια. Οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεών μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ενοποιημένη, συνεκτική στρατηγική για τους Απόδημους Έλληνες, με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η συνέχεια, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, άξονες και δράσεις. Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου είναι, μεταξύ άλλων: η υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του Εξωτερικού και η προσέγγιση της νέας Διασποράς.

Οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου έχουν τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr και ήδη έχει υπάρξει ανταπόκριση από Έλληνες από όλο τον κόσμο. Καλώ κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη να το διαβάσει και να υποβάλει σχόλια και προτάσεις. Στόχος μας είναι το Στρατηγικό Σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα, να αξιολογούνται οι δράσεις και να αναπροσαρμόζονται διαρκώς. Η αμφίδρομη επικοινωνία με τον Απανταχού Ελληνισμό είναι σταθερή μας επιδίωξη και πολύτιμος οδηγός στα επόμενα βήματά μας.