Επίσκεψη του Γενικού Προξένου Βοστώνης στην Κοινότητα Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα Νιου Χαμσάιρ

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη του γενικού προξένου της Ελλάδος στη Βοστώνη, Συμεών Τέγου, στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα του Νιου Χαμσάϊρ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Βοστώνη.- Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Βοστώνη, κ. Συμεών Τέγος πραγματοποίησε επίσκεψη την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου στην πόλη Νάσουα του Νιου Χαμσάϊρ. Υπογραμμίζεται ότι ήταν η πρώτη φορά που γενικός πρόξενος επισκέφθηκε την κοινότητα κατά την τελευταία πεντηκονταετία, ενώ κατ’ άλλους πρώτη φορά που εκπρόσωπος της Ελλάδος επισκέφθηκε ποτέ την κοινότητα.

Ο κ. Τέγος έφτασε πρωί στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου και συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία. Μετά το πέρας της Λειτουργίας ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Παύλος Μπεμπής καλωσόρισε με λόγια φιλόφρονα τον κ. Τέγο, ειπών ανάμεσα στα άλλα, πως, «είναι μεγάλη η χαρά και ξεχωριστή η τιμή η επίσκεψη και η παρουσία του εντιμολογιοτάτου κυρίου γενικού προξένου της Ελλάδας κ. Συμεών Τέγου στην κοινότητα μας, τον οποίον καλωσορίζουμε με όλη μας την αγάπη και εκτίμηση». Ο π. Μπεμπής μαζί με τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου επέδωσαν στον κ. Τέγο ως ενθύμιο της επίσκεψής του ένα εικόνισμα του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου επί τη μνήμη του οποίου τιμάται ο ναός της κοινότητας.

Ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα Νιου Χαμσάϊρ. Δίπλα του ο Δημήτρης Ματθαίος, πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης και η σύζυγός του Δέσποινα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο γενικός πρόξενος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό προς το εκκλησίασμα κομίσας το ενδιαφέρον, την αγάπη και την στοργή της μητέρας Ελλάδας και τόνισε πως είναι πάντοτε στο πλευρό της κοινότητας και της Ομογένειας εν γένει. Συνεχάρη τον ιερατικό προϊστάμενο π. Παύλο Μεμπή, τον πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου, κ. Γεώργιο Ευθυμίου και τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου, την Φιλόπτωχο, τις οργανώσεις και γενικότερα τα στελέχη, τους παράγοντες και ιδιαίτερη τα μέλη της κοινότητας «για την παρατηρούμενη ανοδική της πορεία κατά τα τελευταία χρόνια», όπως είπε.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου, π. Παύλος Μπεμπής και ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου επέδωσαν ως ενθύμιο στον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο ένα εικόνισμα του Αγίου Φιλίππου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

 

Περιηγήθηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια παρακάθισε σε δεξίωση και ελαφρύ γεύμα που είχε ετοιμάσει η κοινότητα προς τιμήν του στην κοινοτική αίθουσα. Οι ενορίτες τον υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και έσπευσαν να του μιλήσουν, ενώ αρκετοί του ανέφεραν και κάποιες υποθέσεις τους που έχουν στην Ελλάδα κληρονομικής και άλλης φύσεως. Νέοι και νέες τον πλησίασαν και τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του, ενώ ο ίδιος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους αρκετούς νέους και ολόκληρες οικογένειες που τον τελευταίο καιρό έχουν μεταστραφεί στην Ορθοδοξία.

Τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο πλαισιώνουν η Στέλλα Μπλούμ, μέλος του κοινοτικού συμβουλίου, ο Γεώργιος Ευθυμίου πρόεδρος, και ο οφθαλμίατρος-χειρούργος Ιωάννης Νταγιάνης, μέλος του συμβουλίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στην κοινοτική αίθουσα τον υποδέχθηκαν ο οφθαλμίατρος-χειρούργος Ιωάννης Νταγιάννης, ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος της AHEPA, Βασίλης Παπανικολάου φυσικός επιστήμονας για τον οποίον έχει γράψει στο πρόσφατο παρελθόν ο «Εθνικός Κήρυκας», ο επίσης κορυφαίος φυσικός επιστήμονας Ντένης Μπλέτσης του πανεπιστημίου του Harvard, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης, ο τοπικός βουλευτής Λούης Γκιούρης,  ο Παναγιώτης Ντίκος, ο Παναγιώτης Ντουλάμης, ο Ευαγόρας Πιτσιλίδης, ο δικηγόρος Τομ Πάππας, ο Παναγιώτης Κουτρούμπας μέλος του κοινοτικού συμβουλίου. Παρούσες ήταν ακόμα οι κυρίες Στέλλα Μπλούμ, Μαρία Στρατάκη, Χρυσούλα Πιτσιλίδη, Αθανασία Γκιούρη, Μαριάνα Ντουλάμη, Χρυσάνθη Ντίκου, Ελένη Βαλέρα, Ελισάβετ Κατσιούλη.

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης, με την σύζυγό του Ελισάβετ και την κόρη τους Χριστίνα με τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Παρόντες ήταν επίσης ο ζεύγος Δημητρίου και Δέσποινας Ματθαίου, από το Λόουελ φίλοι της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Θεολογικών συζητήσεων που γίνεται κάθε άλλη Τετάρτη το εσπέρας στην αίθουσα της κοινότητας, όπου προσέρχονται αρκετοί ενορίτες και νέα παιδιά, που επιθυμούν να μάθουν για την Ορθόδοξη Πίστη. Ο κ. Ματθαίος είναι εκ των πλέον δραστήριων ομογενών της Νέας Αγγλίας, πρόεδρος του Ευβοϊκού Συλλόγου Βοστώνης και μέλος του συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Ο γενικός πρόξενος Συμεών Τέγος με τους εξ’ Ευβοίας καταγόμενους, δικηγόρο Τομ Πάπα, Βασίλη Παπανικολάου, πρόεδρο της AHEPA και Δημήτρη Ματθαίο, πρόεδρο του ΕυΒοϊκού Συλλόγου Βοστώνης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο γενικός πρόξενος κ. Τέγος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «ήταν μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρεθώ σήμερα εδώ στον Άγιο Φίλιππο στη Νάσουα Νιου Χαμσάϊρ. Ηταν μία επίσκεψη που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό διότι θεωρείται μία εξαιρετικά δυναμική και δυνατή κοινότητα και είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα δόθηκε αυτή η ευκαιρία». Είπε ακόμα πως «είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από τους ενορίτες και διαπίστωσα με ενθουσιασμό τη σχέση που διατηρούν με την Ελλάδα μας, την αγάπη τους και τους μεταβίβασα με μεγάλη χαρά την αγάπη και το ενδιαφέρον της πατρίδας μας και υποσχέθηκα ότι σύντομα θα είμαι ξανά κοντά τους».

Τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο παλισιώνουν Λούης Γιούρης, Παναγιώτης και Μαριάνα Ντουλάμη, Χρυσάνθη και Παναγιώτης Ντίκου, Γεώργιος Καρακαντάς, Χρυσούλα και Ευαγόρας Πιστσιλίδη και Ελένη Βαλέρα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.

Τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο πλαισιώνουν νέοι μεταστραφέντες στην Ορθοδοξία και νέο ζεύγος με τα παιδάκια τους.   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε,Κ,”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Η πόλη της Νάσουα απέχει περί τα 45 μίλια από την Βοστώνη, έχει ανεπτυγμένη οικονομία λόγω των Μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας που διαθέτει. Επίσης, έχει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πολυκαταστημάτων στη Νέα Αγγλία το Pheasant Lane Mall.

Σημειώνεται ότι ο γράφων προσφέρει εθελοντικά τις ψαλτικές του υπηρεσίες στην κοινότητα τις Κυριακές και τις μεγάλες γιορτές.

Πηγή: ekirikas.com