Επίδομα μητρότητας: Ποιοι και γιατί θα το πάρουν «φουσκωμένο» από Απρίλιο – Τι ισχύει για τα αναδρομικά

«Φουσκωμένο» θα χορηγηθεί το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και μετά σε σχέση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Πέρα από όσες ήδη είχαν δικαίωμα στην εν λόγω ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες, όπως και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας. Επιπλέον, τα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα υπολογίζεται σύμφωνα με το enikonomia.gr, πως θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων χορήγησης της ειδικής παροχής μητρότητας στις νέες δικαιούχους, δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες και τις γυναίκες αγρότισσες που θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν για διάστημα 9 μηνών, επίδομα ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Γιατί «φουσκώνει» η ειδική παροχή μητρότητας από τον Απρίλιο – Τι ισχύει με αναδρομικά

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 το καθεστώς χορήγησης του επιδόματος μητρότητας άλλαξε και διευρύνθηκαν οι δικαιούχοι, ενώ υπάρχει και η προοπτική αύξησής του από τον Απρίλιο κιόλας. Συγκεκριμένα, από τα 780 ευρώ το μήνα που είναι σήμερα αναπροσαρμόζεται στα 820 ή 830 ευρώ.

Και αυτό γιατί, από την 1η Απριλίου αναμένεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, με την αύξησή του να συμπαρασύρει και άλλα 19 επιδόματα που «συνδέονται» με αυτόν, μεταξύ των οποίων είναι και το επίδομα μητρότητας.

Αν λοιπόν αυξηθούν οι κατώτατες αποδοχές –όπως αναμένεται- κατά 5% με 6% και ανέβουν από τα 780 ευρώ στα 820 με 830 ευρώ, ίδια θα είναι η αναπροσαρμογή και της εν λόγω ειδικής παροχής.

Αναδρομικά, μάλιστα, μπορούν να διεκδικήσουν την ειδική παροχή χιλιάδες μητέρες που μέχρι πρότινος δεν είχαν δικαίωμα σε αυτό. Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μητρότητας, όπως προαναφέρθηκε, διευρύνεται, καθώς μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες αλλά και αγρότισσες, εφόσον, γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του 2023 και μετά θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Τα ποσά αυτά μπορούν να τα διεκδικήσουν με την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ειδική πλατφόρμα που υπολογίζεται πως θα ανοίξει στο τέλος του μήνα: Και με δεδομένο ότι από την 1η Απρίλη θα αυξηθούν τα χορηγούμενα ποσά, λογικά θα υπάρξει και απόφαση που θα καθορίζει το αν αυτά θα δοθούν για τους μήνες από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως και τον Μάρτιο του 2024 με βάσει τον «παλιό» κατώτατο μισθό ή το νέο.

Ποιες νέες κατηγορίες ασφαλισμένων θα λάβουν την ειδική παροχή

Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί πως αυτή η παροχή είναι διαφορετική από το επίδομα κυοφορίας και λοχείας των 150 ευρώ, που λαμβάνουν για διάστημα 4 μηνών οι μη μισθωτές και το οποίο θα συνεχίσουν να λαμβάνουν.

Πλέον, έχουν και το δικαίωμα μετά την γέννα να εισπράττουν -όπως ισχύει ήδη άλλωστε για τις μισθωτές μητέρες- και ποσό 780 ευρώ για 9 μήνες, άρα συνολικά 7.020 ευρώ. Για τις «νέες» μητέρες αυτής της κατηγορίας, εκείνες δηλαδή που θα γεννήσουν μετά τον Απρίλιο, το βέβαιο είναι πως το ποσό θα είναι αυξημένο σε περίπου 820 με 830 ευρώ τον μήνα.

Την ειδική παροχή μητρότητας από τη νέα χρονιά μπορούν να την διεκδικήσουν αναδρομικά όσες γυναίκες μη μισθωτές απέκτησαν παιδί μετά τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023.

Έτσι, θεσπίζεται για πρώτη φορά ειδική παροχή μητρότητας για τις ελεύθερες επαγγελματίες και τις αγρότισσες, που θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ σήμερα). Επιπλέον, το επίδομα επεκτείνεται και σε μισθωτές μητέρες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ.

Όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός) για 9 μήνες.

Το επίδομα μητρότητας θα καταβάλλεται εφόσον η μητέρα έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλον φορέα ασφάλισης ασθενείας μισθωτών.

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα.

Πηγή:enikos.gr