Μόσχα: Το άσπρο αυτοκίνητο με το οποίο φέρεται να διέφυγαν οι δράστες αναζητούν οι Αρχές -Θύματα- Διεθνείς αντιδράσεις

Φωτογραφίες δείχνουν και άτομα μέσα στο όχημα που εικάζεται ότι είναι των δραστών

Μόσχα.-Ένα λευκό αυτοκίνητο τύπου σεντάν μάρκας Renault αναζητούν οι Αρχές στη Μόσχα εικάζοντας ότι είναι το όχημα το οποίο χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι δράστες στην αιματηρή επίθεση στο «Crocus City Hall».

Σε πολλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν και σχετικές φωτογραφίες με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο.

Η φωτογραφία του οχήματος που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti

Το συγκεκριμένο όχημα εντοπίστηκε μέσα από ένα ένα βίντεο που κατέγραψε κάμερα αυτοκινήτου περνώντας έξω από τον συναυλιακό χώρο όπου φαίνεται να βγαίνουν άνδρες κρατώντας όπλα.

Δείτε το βίντεο

Εκτός από το όχημα, το φως της δημοσιότητας βλέπει και μια άλλη φωτογραφία που φαίνονται δύο άτομα μέσα σε ένα λευκό όχημα που εικάζεται ότι είναι των δραστών.

Όπως αναφέρει σε μύνημά της η Ρωσική εθνοφρουρά, περισσότερα από 10 πτώματα νεκρών βρέθηκαν σε μία από τις τουαλέτες του Crocus City Hall της Μόσχας. Εικάζεται πως κρύφτηκαν εκεί για γλιτώσουν από τους πυροβολισμούς

Όπως πιθανολογούν οι στρατιωτικοί της εθνοφρουράς και αυτοί που διεξάγουν τις προκαταρκτικές έρευνες, οι άνθρωποι προσπάθησαν να κρυφτούν εκεί από τους πυροβολισμούς, αλλά στη συνέχεια έπαθαν ασφυξία λόγω της φωτιάς που ξέσπασε.

Η Ρωσική Εθνοφρουρά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Crocus City Hall λόγω του ισχυρού καπνού και της πρακτικής αδυναμίας λόγω της πυρκαγιάς, να παραμείνει εκεί περαιτέρω, δήλωσε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Hinshtein. «Παρά την πυρκαγιά, οι ειδικές δυνάμεις «καθάρισαν» πλήρως το υπόγειο πάρκινγκ, τον 1ο όροφο και μέρος του 2ου ορόφου. Μαζί με τους πυροσβέστες, έβγαλαν έξω τους τραυματίες και απομάκρυναν τα πτώματα» δήλωσε.

Οι νεκροί ανέρχονται σε περισσότερους από 62 – Ανάμεσά τους παιδιά

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από την αιματηρή επίθεση εναντίον των παρευρισκομένων σε συναυλία κοντά στη Μόσχα αυξήθηκε σε 62 άτομα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Baza. Σε μια πληροφορία που μεταφέρει το Reuters και αρχίζουν και επιβεβαιώνουν περισσότερα μέσα.

Ένας σύνδεσμος με τον κατάλογο δημοσιεύεται στον ιστότοπο του τοπικού υπουργείου Υγείας της Μόσχας. Σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο πήρε το in και μετέφρασε, 9 άτομα βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση, 41 σε σοβαρή κατάσταση και οκτώ παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων (νεκροί και τραυματίες).

Περί τα 115 άτομα που τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στο Crocus City Hall νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, πέντε από αυτά είναι παιδιά, ενώ 60 ενήλικες ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο. «Μέχρι σήμερα, 115 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την τρομοκρατική επίθεση, πέντε από αυτούς είναι παιδιά. Ένα παιδί βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε. Για την ώρα οι δράστες θεωρούνται επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 9 και αναζητούνται. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και περισσότεροι.

Παγκόσμιες οι αντιδράσεις

Ηγέτες από όλο τον κόσμο εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το μακελειό με 9 έως 20 δράστες εφοδιασμένους με καλάσνικοφ τελευταίας γενιάς, ενώ έβαλαν και φωτιά που αύξησε τον αριθμό των θυμάτων.

Την ευθύνη για την επίθεση φέρεται να ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, η μαχητική οργάνωση που κάποτε επεδίωκε τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του Ιράκ και της Συρίας. Όμως αυτό είναι κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία στον χώρος της επίθεσης.

«Συγκλονισμένοι από τις τρομερές εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα μετά τη φρικτή επίθεση στο Crocus City Hall. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων στις οποίες εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια» ανέφερε το ελληνικό ΥΠΕΞ

Δυστυχώς και αναφέρεται με επιφύλαξη, υπάρχουν φόβοι οι νεκροί να είναι λίγο λιγότεροι από 100, αντί των ανεπίσημων 62 που αναφέρθηκαν πριν λίγες ώρες. Ο υπουργός Υγείας έχει κάνει λόγο για περισσότερους από 60 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν επιβεβαιωμένα και παιδιά.

Μερικές από τις έως τώρα αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο την αποτρόπαια και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση σε συναυλιακό χώρο στο Κρασνογκόρσκ, στην περιοχή της Μόσχας, στη Ρωσική Ομοσπονδία, στις 22 Μαρτίου 2024. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υπογραμμίζουν την ανάγκη να λογοδοτήσουν οι δράστες, οι οργανωτές, οι χρηματοδότες και οι χορηγοί αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών πράξεων και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

«Οι εικόνες είναι απλά φρικτές και απλά δύσκολο να τις παρακολουθήσει κανείς, και οι σκέψεις μας προφανώς θα είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής, τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι. «Ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το τερατώδες έγκλημα. Όλες οι προσπάθειες ρίχνονται στη διάσωση των ανθρώπων» είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Μιχαίλο Ποντόλιακ σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας δήλωσε πως «Ας είμαστε ειλικρινείς σε αυτό το θέμα: Η Ουκρανία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτά τα γεγονότα. Βρισκόμαστε σε έναν πλήρη, ολοκληρωτικό πόλεμο με τον ρωσικό τακτικό στρατό και με τη Ρωσική Ομοσπονδία ως χώρα. Και ανεξάρτητα από όλα, όλα θα αποφασιστούν στο πεδίο της μάχης». Ο πρόεδρος Μακρόν «Καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση που ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος».

Η Γιούλια Ναβάλναγια, χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε «Όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το έγκλημα πρέπει να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». Η Τζόρτζια Μελόνι εξέδωσε επίσης ανακοίνωση λέγοντας: «Η φρίκη της σφαγής αθώων πολιτών στη Μόσχα είναι απαράδεκτη. Σθεναρή και πλήρης καταδίκη της ιταλικής κυβέρνησης για αυτή την αποτρόπαια τρομοκρατική πράξη».

Οι δηλώσεις συνεχίζονται με τα υπουργεία εξωτερικών και τον πρόεδρο της Κούβας

«Οι εικόνες από τη φρικτή επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων στο δημαρχείο του Crocus City Hall κοντά στη Μόσχα είναι φρικτές. Το παρασκήνιο πρέπει να διευκρινιστεί γρήγορα. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων» δήλωσε το γερμανικό ΥΠΕΞ. Οι γάλλοι ομόλογοί τους ανέφεραν πως «Οι εικόνες που έρχονται από τη Μόσχα είναι τρομερές. Η σκέψη μας είναι στα θύματα και τους τραυματίες και στον ρωσικό λαό. Πρέπει να χυθεί φως σε αυτές τις απεχθείς πράξεις».

«Εκφράζουμε την εντονότατη καταδίκη μας για την ένοπλη επίθεση που πραγματοποιήθηκε εναντίον αμάχων σήμερα στη Μόσχα στο εκθεσιακό κέντρο Crocus City Hall. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και είμαστε αλληλέγγυοι με τη ρωσική κυβέρνηση» δήλωσε η Βενεζουέλα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέφερε πως «Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών. Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στον ρωσικό λαό και τη ρωσική κυβέρνηση».

Η Κούβα διά του προέδρου Ντίαζ ανέφερε πως «Η Κούβα καταδικάζει την αποτρόπαια τρομοκρατική ενέργεια που συνέβη στη Μόσχα. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και το λαό της Ρωσίας».

Πηγή: in.gr