Παραιτήθηκε για λόγους υγείας και γήρατος ο Μητροπολίτης Ντένβερ, κ. Ισαΐας

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας, κ. Ντένβερ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους ιερείς. Φωτογραφία: GOA.

Παραιτήθηκε για λόγους υγείας και γήρατος ο Μητροπολίτης Ντένβερ, κ. Ισαΐας και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε Μητροπολίτη Λύστρων.  Η παραίτησή του άνοιξε και επίσημα πλέον την διαδικασία της διαδοχής του.

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής θα συνέλθει εκτάκτως προκειμένου να ορίσει τοποτηρητή και μέχρι και το Πάσχα το πιο πιθανόν να καταρτίσει το τριπρόσωπο, το οποίο θα υποβληθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Ντένβερ.

Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής

Ο Μητροπολίτης Ησαΐας, κ. Ντένβερ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος. Φωτογραφία: GOA.

Συγκίνηση προκάλεσε τόσο στον Αρχιεπίσκοπο όσο και σε όλη την ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό της Αμερικής, ιδιαίτερα δε της Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ, η υποβολή της παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Ησαΐα, τον οποίο η Αγία και Ιερά Σύνοδος εξέλεξε εν συνεχεία σήμερα Μητροπολίτη Λύστρων.

Κατόπιν τούτου, ο Σεβ. κ. Ελπιδοφόρος θα συγκαλέσει, κατά την τάξη και σύμφωνα με τις διατάξεις του εν ισχύει Συντάγματος της Ι. Αρχιεπισκοπής, την Ι. Επαρχιακή Σύνοδο σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, ώστε να ορισθεί Τοποτηρητής της χηρευούσης, πλέον, Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ και ώστε εντός 40 ημερών να καταρτισθεί το τριπρόσωπο, το οποίο θα υποβληθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ανάδειξη του νέου ποιμενάρχου της εν λόγω Ι. Μητροπόλεως.

Με την εντολή και την άδεια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, από την σήμερον και εις το εξής οι κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Ντένβερ στις ιερές ακολουθίες και στις Θείες Λειτουργίες θα μνημονεύουν του κανονικού ονόματος του Αρχιεπισκόπου, ως Εξάρχου της Α. Θ. Παναγιότητος.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε τα εξής:

«Αποχαιρετώντας από την ενεργό υπηρεσία τον πολιό και εκλεκτό ιεράρχη μας Σεβ. κ. Ησαΐα, ασπάσθηκα την παρελθούσα Πέμπτη την δεξιά του στην Ι. Μονή των Ταξιαρχών Kendalia Τέξας όπου εφησυχάζει από καιρού και τον ευχαρίστησα για την πολυετή και πολύτιμη υπηρεσία και προσφορά του στην Αρχιεπισκοπή μας από κάθε θέση, στην οποία τον κάλεσε εκάστοτε η Εκκλησία. Εύχομαι ο Κύριος να τον πολυετεί έτι περαιτέρω, με υγεία ακατάβλητη και να μας φωτίσει να εκλέξουμε αντάξιο διάδοχό του».

Πηγή:anamniseis.net