40 χρόνια από την αδελφοποίηση Μελβούρνης – Θεσσαλονίκης

Ο ομογενής πολιτειακός βουλευτής Theo Sidiropoulos (στο κέντρο) με τη σύζυγό του και (πρώτη από δεξιά) η κα Noulie Skoumbas του SBS στη Συναυλία στις 20 Μαρτίου 1984.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη.

Ήταν στις 19 Μαρτίου 1984, όταν ο τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Θεοχάρης Μαναβής, και ο τότε δήμαρχος Μελβούρνης, Kevin Chamberlin, υπέγραψαν το Μνημόνιο Κατανόησης, σφραγίζοντας και επίσημα την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των δύο πόλεων.

«Η σχέση δημιουργήθηκε για την επιδίωξη των αμοιβαίων στόχων της ενίσχυσης της διεθνούς φιλίας και κατανόησης. Οι δύο πόλεις έχουν πολλά κοινά σημεία όσον αφορά τον πληθυσμό και τη γεωπολιτική σημασία και μοιράζονται τις ίδιες προσδοκίες και ελπίδες για το μέλλον […] Επιπλέον, οι πολίτες της Αυστραλίας και της Ελλάδας που έχουν μοιραστεί τόσα πολλά σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, είναι ήδη δεμένοι μεταξύ τους με φιλία, συνεργασία και κατανόηση», ανέφερε μεταξύ άλλων το Μνημόνιο Κατανόησης.

Από αριστερά, ο Gary Sheppard, πρόεδρος της Επιτροπής Εθν. Υποθέσεων, ο Θεοχάρης Μαναβής, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Ιωαννίδης, στη Συναυλία στις 20 Μαρτίου 1984.

Οι αδελφοποιήσεις παραδοσιακά στοχεύουν στην προώθηση αυτών των δεσμών μεταξύ δύο πόλεων καθώς και την ενθάρρυνση και την προσπάθεια ανάπτυξης αμοιβαίων ανταλλαγών και συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Στο ξεκίνημά της η αδελφοποίηση είχε την υποστήριξη του Δήμου Μελβούρνης, της τότε πολιτειακής κυβέρνησης της Βικτώριας και της τοπικής ελληνικής κοινότητας.

Συγκροτήθηκε μια πολυμελής «Επιτροπή Πολιτών» υπό την προεδρία του δημάρχου, κ. Kevin Chamberlin, αποτελούμενη από τον τότε Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Ι. Γεωργιάδη και εκπροσώπους του Δήμου Μελβούρνης, της πολιτειακής κυβέρνησης, παροικιακών οργανισμών και διαφόρων φορέων.

Ο ρόλος αυτής της επιτροπής ήταν να βοηθήσει στην εγκαθίδρυση της σχέσης μεταξύ των δύο πόλεων να οργανώσει την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Μελβούρνη, να οργανώσει και να προωθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και να σχεδιάσει μελλοντικές δραστηριότητες.

Εργαζόμενη στην Επιτροπή Εθνικών Υποθέσεων εκείνη την εποχή, ως υπεύθυνη Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, μου ανατέθηκε ο ρόλος της παραγωγού της εκδήλωσης «ΣΥΝΑΥΛΙΑ – Γιορτή για την Αδελφοποίηση Μελβούρνης – Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Συναυλιών της Μελβούρνης στις 20 Μαρτίου 1984.

Η Συναυλία ήταν μια παρουσίαση παραδοσιακών και σύγχρονων τραγουδιών και χορών. Μουσικός διευθυντής ήταν ο Τάσος Ιωαννίδης και ο αδελφός του, Χρήστος, ήταν ο συνθέτης της ειδικής εισαγωγής για τη βραδιά, με τον τίτλο, «Ταξίδι». Τραγούδησαν οι Γιώργος Μαλλιαρός, Ρένα Χατζηλέπου, Σάντι Καλλίνικου και Μιχάλης Κυριάκος.

Συμμετείχαν επίσης το Χοροθέατρο Olympia, η Αυστραλιανή Παιδική Χορωδία και το Dance Factory.

Χορευτική ομάδα στη σκηνή της Federation Square κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 30ή επέτειο. Φωτογραφία: Supplied

Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικών Υποθέσεων, Peter Spyker, δήλωσε: «Η αδελφοποίηση της Μελβούρνης με τη Θεσσαλονίκη είναι μια ιστορική στιγμή και μια επίσημη αναγνώριση της συμβολής όσων έχουν ελληνική καταγωγή στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη αυτής της Πολιτείας».

Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Kevin Chamberlin, συνέχισε λέγοντας: «Ο Δήμος Μελβούρνης προσβλέπει στα θετικά οφέλη που θα προκύψουν από τις αμοιβαίες ανταλλαγές και τη συνεργασία, που είναι συνυφασμένες με την αδελφοποίηση. Πιστεύω ότι μέσω αυτών των ανταλλαγών και της συνεργασίας μπορούν να προκύψουν αμοιβαία εμπιστοσύνη, φιλία και κατανόηση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο και να μπουν τα θεμέλια για μεγαλύτερη διεθνή αρμονία».

Ακολούθησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Θεοχάρης Μαναβής, ο οποίος δήλωσε: «Αυτή η αδελφοποίηση θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και σύσφιξη των δεσμών και της συνεργασίας μεταξύ των πολιτών τους, στο πλαίσιο της παραδοσιακής σχέσης φιλίας και της συνεργασίας των λαών της Αυστραλίας και της Ελλάδας».

Από το 1984 έχουν επισκεφθεί τη Μελβούρνη αρκετές αντιπροσωπείες από τη Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο. Εκτός από την περίοδο της πανδημίας της COVID, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του δεσμού μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων και κοινοτήτων μας, όπως εκθέσεις τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, δείπνα, επισκέψεις φοιτητών και, φυσικά, το ετήσιο φεστιβάλ στην Federation Square. Η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης έχει συμβάλει καθοριστικά στη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων υπό την αιγίδα του, με την υποστήριξη του Δήμου Μελβούρνης.

Επίσημοι προσκεκλημένοι στη σκηνή της Federation Square κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 30ή επέτειο, μεταξύ των οποίων και ο τότε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Προσωπικά, ασχολήθηκα με την Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης «Ο Λευκός Πύργος» ως εκτελεστικό μέλος και στη συνέχεια ως αντιπρόεδρός της από το 2009 έως το 2016. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου φιλοξενήσαμε δύο αντιπροσωπείες, για την 25η επέτειο και για την 30ή επέτειο αντίστοιχα. Και οι δύο αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τόσο με δημοτικούς συμβούλους και ανώτατα στελέχη του Δήμου όσο και με πολλούς ελληνικούς Οργανισμούς.

Ένα από τα πολλά έργα που ανέλαβε η Ένωση Θεσσαλονικέων για τον εορτασμό της αδελφοποίησης ήταν το «White Tower Melbourne Project», που στόχευε στη δημιουργία μιας ρεπλίκας του εμβληματικού Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης.

Το αντίγραφο συνέθεταν χιλιάδες πλεκτά λευκά λουλούδια σε σχήμα δάφνης, που αποτελεί το εθνικό λουλούδι της Ελλάδας, το έμβλημα της ευημερίας και της φήμης. Τα λουλούδια αυτά πλέχτηκαν από μέλη της ελληνικής και της ευρύτερης αυστραλιανής κοινότητας. Υπήρξε επίσης συμμετοχή από κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ήμουν συγκλονισμένη και δεν περίμενα την τόσο θετική ανταπόκριση.

Η Ένωση Θεσσαλονικέων Μελβούρνης πάντα υποστήριζε αυτές τις πρωτοβουλίες και αναζητούσε νέους τρόπους για να αναζωογονήσει την ευαισθητοποίηση για τη σχέση μεταξύ Θεσσαλονίκης και Μελβούρνης.

Ως πρόεδρος των Αδελφοποιημένων Πόλεων της Αυστραλίας, γνωρίζω τους διάφορους τρόπους με τους οποίους λειτουργούν οι σχέσεις μεταξύ άλλων αδελφών πόλεων ανά τον Κόσμο. Έχω εντυπωσιαστεί αρκετά από το ιαπωνικό μοντέλο. Η Ιαπωνία έχει 108 ενεργές αδελφοποιήσεις πόλεων σε όλη την Αυστραλία. Έχουν ένα ειδικό γραφείο στο Σίδνεϊ, μέσω του οποίου νέοι Ιάπωνες πτυχιούχοι έρχονται στην Αυστραλία και βοηθούν τα τοπικά Δημοτικά Συμβούλια να οργανώσουν και να προωθήσουν αυτές τις σχέσεις. Διαχειρίζονται τα προγράμματα ανταλλαγής και διδασκαλίας, διευκολύνουν τις διεθνείς οικονομικές ανταλλαγές και προωθούν όλες τις δραστηριότητες των αδελφών – πόλεων.

Η Μελβούρνη φιλοξενεί τον μεγαλύτερο ελληνόφωνο πληθυσμό εκτός Ευρώπης. Επομένως, ήταν σκόπιμο να έχει μια ισχυρή και ζωντανή σχέση αδελφοποίησης με την κατάλληλη πόλη στην Ελλάδα.

Η Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή αδελφή – πόλη της Μελβούρνης.

Με την πάροδο των ετών, η σχέση αυτή ενίσχυσε τους πολύ στενούς δεσμούς που ήδη υπήρχαν μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας και δημιούργησε μια ιδανική πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο υπέροχων πόλεών μας.

Σαράντα χρόνια μετά, ας αδράξουμε όλοι την ευκαιρία να γιορτάσουμε αυτή την καταπληκτική σύνδεση.

Ανυπομονώ για τις πολλές εκδηλώσεις που ελπίζω ότι θα διοργανωθούν κατά τη διάρκεια του έτους για να γιορτάσουμε ένα τέτοιο εξαιρετικό ορόσημο.

Εκ μέρους των Αδελφοποιημένων Πόλεων της Αυστραλίας, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία αυτή για να ευχηθώ στην πόλη της Μελβούρνης και στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα καλύτερα για τον εορτασμό της 40ής επετείου.

*Άρθρο της Χριστίνας Δεσποτέρη, από τον ΝέοΚόσμο/ Η Χριστίνα Δεσποτέρη ΟΑΜ είναι πρόεδρος των Αδελφοποιημένων Πόλεων της Αυστραλίας.