Τζένη Bloomfield: Αντανακλώντας την Αυστραλία ως πρέσβης σταδιοδρομίας

Η Αυστραλία έχει δικαίως μια θετική εικόνα, ακόμα και αν μερικές φορές είμαστε καλύτεροι στο να αφηγούμαστε την ιστορία μας στο εξωτερικό, παρά στο εσωτερικό.

Μετά από 29 χρόνια υπηρεσίας, την περασμένη εβδομάδα ολοκλήρωσα την καριέρα μου στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας. Είμαι μία ασυνήθιστη Αυστραλή διπλωμάτης, έχοντας ενταχθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών ως πτυχιούχος ασκούμενη το 1995, 14 χρόνια μετά τη μετανάστευση της οικογένειάς μου από την Ελλάδα στην Αυστραλία. Όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες, η οικογένειά μου και εγώ χρειάστηκε να μάθουμε αγγλικά, να προσαρμοστούμε σε μια νέα κουλτούρα και τρόπο ζωής και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη ζωή και για να συνεισφέρουμε στην κοινωνία μας.

Η διπλωματική καριέρα είναι σαν ένας καθρέφτης στο πρόσωπο της Αυστραλίας. Η διπλωματία μας αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε – ένα έθνος με Ιθαγενή ιστορία χιλιετιών και ένα πλούσιο μωσαϊκό ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης, συνδεδεμένοι με μια δέσμευση στις αξίες της ισότητας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αξιοπρέπειά μας και τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον και την ευρύτερη κοινωνία μας. Όπου και αν βρισκόμαστε στον κόσμο, οι διπλωμάτες της Αυστραλίας εκπροσωπούμε και προβάλλουμε αυτές τις αξίες, εργαζόμαστε για την εύρεση κοινού εδάφους, και προωθούμε έμπρακτα την ασφάλεια και την ευημερία της Αυστραλίας.

Η διπλωματική μου καριέρα με οδήγησε από την Αυστραλιανή Πρεσβεία στην Τεχεράνη όπου, ως η πρώτη γυναίκα διπλωματική υπάλληλος της Πρεσβείας, εξέτασα τις εξελίξεις στον τομέα πολιτικής, στρατηγικής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν υπό τον τότε μεταρρυθμιστή Πρόεδρο Muhammad Khatami, έως τη θέση Σύμβουλου και επικεφαλής του Πολιτικού/Στρατηγικού Τμήματος της Αυστραλιανής Πρεσβείας στο Τόκιο, όπου βοήθησα να επιτευχθεί η ιστορική Κοινή Διακήρυξη για τη Συνεργασία για την Ασφάλεια και το Σχέδιο Δράσης της, θέτοντας τα θεμέλια για την ολοένα στενότερη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Αυστραλίας και Ιαπωνίας.

Ήμουν επικεφαλής του Τμήματος Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, και του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισότητας των Φύλων κατά τη διάρκεια της ένταξης της Υπηρεσίας Εξωτερικής Βοήθειας της Αυστραλίας (AusAID) στο Υπουργείο Εξωτερικών, και ενόψει της εκστρατείας της Αυστραλίας για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για πρώτη φορά. Ήμουν επικεφαλής του Γραφείου για τις Γυναίκες στο Υπουργείο του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου, υπεύθυνη για την υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης σε σχέση με την ενδοοικογενειακή βία, και του γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών στη Μελβούρνη της Βικτώριας, ηγούμενη της εγχώριας διπλωματίας μας στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας. Εργάστηκα στους τομείς της Δυτικής Ευρώπης, της Ασφάλειας Ασίας-Ειρηνικού, των Ηνωμένων Πολιτειών και του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου.

H Jenny Bloomfield, (δεύτερη από δεξιά) με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen σε εκδήλωση για την Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας το 2022. Φώτο:Tsai Ing-wen’s official social media @iingwen/X

Συνόδεψα τον σύζυγό μου James Bloomfield ενώ ήταν Αναπληρωτής Πρέσβης στην Αυστραλιανή Πρεσβεία στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, όπου έμαθα ισπανικά και ιαπωνέζικα. Μαζί, μεγαλώσαμε τέσσερα παιδιά, και κατέληξα να μιλάω οκτώ γλώσσες.

Η Αυστραλία είναι μια χώρα σαν καμία άλλη, και έτσι, ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ως διπλωμάτης καριέρας, το 2011 είχα την τιμή να διοριστώ Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα. Η θητεία μου συνέπεσε με μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, καθώς η χώρα εργαζόταν για να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση χρέους που έπληξε την ίδια και ολόκληρη την ευρωζώνη.

Όμως ο διορισμός της πρώτης Αυστραλής ελληνικής καταγωγής, καθώς και της πρώτης γυναίκας, ως Πρέσβη της Αυστραλίας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης και συμπόνιας που βρήκε θερμή αποδοχή από τους φίλους Έλληνες κατά εκείνες τις δύσκολες στιγμές. Βοηθήσαμε επίσης πρακτικά τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία από την επιτυχή εμπειρία της Αυστραλίας, που ενίσχυσε την παραγωγικότητα. Ιδρύσαμε επίσης το πρώτο Ελληνο-Αυστραλιανό Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την ενίσχυση του αμφίδρομου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και εμβαθύναμε τους δεσμούς μεταξύ της παγκοσμίως ηγετικής ελληνικής ναυτιλίας και του κλάδου των πόρων (ενέργειας, πρώτων υλών) της Αυστραλίας. Η ελληνική ναυτιλία διαδραματίζει εδώ και πολύ καιρό ζωτικό ρόλο στη μεταφορά αυστραλιανών εξαγωγών στις κύριες αγορές μας, ενισχύοντας την εθνική ευημερία.

Η εργασία των διπλωματών επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Αυστραλίας – τη φήμη της χώρας και τη θέση μας στον κόσμο, καθώς και την ευημερία των πολιτών – δημιουργώντας θέσεις εργασίας, καλλιεργώντας δεξιότητες και αυξάνοντας τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και προστατεύοντας και προωθώντας, στην περιοχή μας και παγκοσμίως, αυτές τις αξίες που κάνουν την Αυστραλία και τους Αυστραλούς αυτό που είμαστε.

Στην Ταϊβάν, από όπου επέστρεψα πρόσφατα, ενόψει της άνευ προηγουμένου πρόκλησης της πανδημίας του κορωνοϊού (Covid-19), συνεργαστήκαμε με έναν εταίρο-κλειδί, με τον οποίο μοιραζόμαστε αξίες και συμφέροντα, και εμβαθύναμε τη συνεργασία σε όλο το φάσμα των συμφερόντων μας – από το εμπόριο πόρων και την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, τους τομείς της υγείας και της βιοτεχνολογίας, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και την εκμάθηση αγγλικών, έως τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των φύλων και τη δημιουργία ευκαιριών για τους αυτόχθονους συμπολίτες μας. Σχεδόν τριπλασιάσαμε το αμφίδρομο εμπόριο μεταξύ μας, και η Ταϊβάν ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της Αυστραλίας με εξαγωγές άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας στα τέλη του 2022, στηρίζοντας άμεσα θέσεις εργασίας και ευκαιρίες εμπορίου και επενδύσεων με μία σημαντική οικονομία, 21η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Η σύγχρονη Αυστραλία έχει δικαίως θετική εικόνα. Οι Αυστραλοί πολίτες από όπου και να κατάγονται, εργάστηκαν μαζί για να οικοδομήσουν μία από τις πιο ανοιχτές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες στον κόσμο και μία από τις πιο επιτυχημένες οικονομίες, βαθιά προσηλωμένοι στην προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, το κράτος δικαίου και την ισότητα ευκαιριών για όλους ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, θρησκείας ή πολιτισμικού υπόβαθρου. Αυτό που μας προσδιορίζει ως Αυστραλούς, δεν είναι ο τόπος καταγωγής μας, αλλά η κοινή μας δέσμευση σε αυτές τις αξίες.

Αυτές οι ίδιες αξίες καθορίζουν και την προσέγγισή μας στον κόσμο και τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε με τους διεθνείς εταίρους μας – οι Αυστραλοί πιστεύουμε και υποστηρίζουμε μια παγκόσμια τάξη που διέπεται από σαφείς, συμφωνημένους κανόνες και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες όλων των ανθρώπων και λαών βρίσκουν προστασία. Και αν η εκπροσώπηση της Αυστραλίας διεθνώς μου έχει διδάξει ένα πράγμα, αυτό είναι ότι η επιρροή της Αυστραλίας παγκοσμίως ενισχύεται από τις αξίες και τις αρχές μας – αυτές αποτελούν τα θεμέλια της εθνικής μας δύναμης.

Αλλά η θετική αυτή εικόνα δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Οι αυστραλιανές μας αξίες, ελευθερίες και ο τρόπος ζωής μας δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένα – πρέπει να καλλιεργούνται και να προστατεύονται συνεχώς. Και η επιτυχία μας στον κόσμο, καθώς και η ικανότητά μας να επηρεάσουμε προς το συμφέρον μας τις εξελίξεις στην περιοχή μας και παγκοσμίως, θα εξαρτηθούν από την εθνική μας επιτυχία – την ισχύ της δημοκρατίας μας, την ανθεκτικότητα των θεσμών μας, τη συνεχιζόμενη οικονομική μας επιτυχία, τη συνεχή δέσμευσή μας στις κοινές αυτές αξίες, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Όπως είναι η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η στήριξη της οικογένειας, και όσων έχουν ανάγκη. Η ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών. Η ενδυνάμωση των νέων μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων. Η αύξηση παραγωγικότητας και εισοδημάτων. Το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ ιθαγενών και μη αυτοχθόνων Αυστραλών. Η αναζωογόνηση της επαρχίας, και η επένδυση σε στέγαση και υποδομές. Σεβόμενοι τους δασκάλους, τους νοσηλευτές, αυτούς που υπηρετούν τη χώρα μας και όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διατηρώντας την κοινωνία μας ασφαλή. Επενδύοντας στην άμυνά μας, και μέσω των τοπικών βιομηχανιών.

Το πιο σημαντικό, χρειάζεται να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη, προωθώντας πολιτικές και αποφάσεις που είναι διαφανείς, ειλικρινείς, υπεύθυνες και σέβονται τα συμφέροντα όλων των πολιτών. Αυτό θα δημιουργήσει μια ισχυρότερη Αυστραλία, πιο ικανή να συνεργάζεται με τους εταίρους μας για έναν κόσμο ανοιχτό, χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή και ελεύθερο.

 

*H Τζένη (Πολυξένη) Bloomfield υπηρέτησε ως πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα από το 2011 έως το 2014.

Πηγή:neoskosmos.com