Δύο θάνατοι από κοκύτη στην Ελλάδα, 54 τα κρούσματα – Σύσταση για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στα 54 έφτασαν τα κρούσματα κοκκύτη που έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ στην Ελλάδα από τις αρχές του 2024, ανάμεσα στα οποία 32 παιδιά και έφηβοι εκ των οποίων 11 βρέφη. Μάλιστα, ένα από αυτά έχασε τη ζωή του όπως κι ένας ενήλικα με υποκείμενα νοσήματα.

Αύξηση κρουσμάτων κοκκύτη καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης ενώ σχεδόν όλοι οι θάνατοι αφορούν βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι συστάσεις εμβολιασμού για τον κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα και ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων.
’Ατομα με ήπια συμπτωματολογία που δεν γνωρίζουν ότι έχουν το νόσημα μπορούν να το μεταδώσουν.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου.
Τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.

Προστασία βρεφών και εγκύων

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά το 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού.

Πηγή: huffpost.gr