Μεγαλειώδης παρέλαση στο Τορόντο

Στιγμιότυπο από την παρέλαση των επισήμων στο Τορόντο.

Η εθνική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Τορόντο εφέτος γιορτάσθηκε την Κυριακή, 7 Απριλίου. Ήταν μια ημέρα ηλιόλουστη. Όλος ο Ελληνισμός ξεχύθηκε στη Danforth Avenue όπου έγινε η μεγαλειώδης παρέλαση. Καμία χρονιά δεν είχε τόσο κόσμο στην παρέλαση και τόσο ενθουσιασμό.

Μπροστάρηδες ήταν ο πρωθυπουργός του Οντάριο D. Ford, η δήμαρχος Τορόντο O. Chow, ο Επίσκοπος Αθηναγόρας (εκπροσωπώντας τον Αρχιεπ. Σωτήριο ο οποίος είχε εκ των προτέρων ορίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο πνευματικές συνάξεις στις Κοινότητες νοτιοδυτικού Οντάριο), η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Μ. Σκουτάκη και πολλοί άλλοι. Την όλη οργάνωση είχε η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο.

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σωτήριος με τον π. Α. Bandura τέλεσαν τους Γ΄ Χαιρετισμούς στον Ι.Ν. Πέτρου και Παύλου Kitchener. Με πολλή χαρά και σε μεγάλους αριθμούς προσήλθαν οι πιστοί. Ήταν μία Ι. Ακολουθία αξέχαστη. Η αγάπη την οποία έδειξαν στον Αρχιεπίσκοπο ήταν συγκινητική.

Τον επομένη ημέρα Σάββατο, 6 Απριλίου, έγινε η δεύτερη Πνευματική Σύναξη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων στο London Οντάριο (έλαβαν μέρος οι Κοινότητες, Kitchener, London, Sarnia, Chatham και Windsor). Όπως προβλέπει το πρόγραμμα έγινε Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπ. Σωτηρίου και συμμετεχόντων των ιερέων, Η. Δρόσου, Κ. Χατζή, Α. Bandura, Γ. Παπάζογλου και Χ. Αχιλλέως.

Προσευχόμενοι στο Ιερό ήταν ο π. Δ. Τσελώνης και ο π. Ε. Αραβαντινός. Στη Θ. Κοινωνία συμμετείχαν σχεδόν όλες οι κυρίες και δεσποινίδες των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων. Ομιλητές ήσαν ο Αρχιεπ. Σωτήριος με θέμα «Πίστις εστίν ελπιζομένων υπόστασις» Εβρ. 1,11 και ο π. Κ. Χατζής με θέμα «Η είσοδός μας στη Μ. Τεσαρακοστή». Ασυνήθιστα μεγάλος για την περιοχή αυτή ήταν ο αριθμός των κυριών και δεσποινίδων των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων οι οποίες συμμετείχαν. Παρετέθη νηστίσιμο γεύμα για όλους.

Σημειώνεται εδώ, ότι έλαβαν μέρος η πρόεδρος κα Ζ. Βερούτη και το κλιμάκιο του Αρχιεπ. Συμβουλίου Φιλοπτώχου Αδελφότητας, οι πρόεδροι των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων των Κοινοτήτων Kitchener κα Κ. Γκοβάνη, London κα Α. Alben, Sarnia κα Β. Ριγκάκου, Chatham κα Χρ. Πρωτόπαππα, Windsor κα O. Καραθανάση. Ήταν πραγματικά ένα γεμάτο πρόγραμμα με συμμετοχή στην πνευματική συζήτηση. Αληθινά ήταν μια πολύ όμορφη ημέρα.

Το Σάββατο, 6 Απριλίου ο Αρχιεπ. Σωτήριος, η πρόεδρος κα Ζ. Βερούτη και οι κυρίες από το Αρχιεπ. Συμβούλιο Φιλοπτώχου κα Β. Καραγιάννη, κα Γ. Ορφανάκου-Χαραμή και κα Κ. Peters έφθασαν στο Windsor. Ιδιαίτερη συζήτηση είχε ο Αρχιεπίσκοπος με τον πρόεδρο κ. Θ. Παπαντώνη. Το Σάββατο το βράδυ παρετέθη δείπνο για τον Αρχιεπ. Σωτήριο και τις κυρίες της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, αλλά και του Διοικ. Συμβουλίου της Κοινότητας Windsor και του Διοικ. Συμβουλίου της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Windsor. Συνεζητήθησαν με πολλή αγάπη και διεξοδικά όλα τα θέματα.

Την επόμενη ημέρα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σωτήριος τέλεσε τη Θ. Λειτουργία στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού Windsor με τους ιερείς π. Ε. Αραβαντινό και π. I. Αyoub. Οι ιεροψάλτες έψαλλαν άριστα.

Τα παιδιά του Ιερού υπηρέτησαν με πολλή ευλάβεια. Οι ευσεβείς χριστιανοί κατέκλυσαν τον Ι. Ναό και το μεγαλύτερο μέρος εκοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Με κατάνυξη έγινε η περιφορά του Τιμίου Σταυρού. Μετά την Θεία Λειτουργία παρετέθη νηστίσιμο γεύμα για όλους.

Πηγή: https://www.orthodoxianewsagency.gr/