Στα 6 εκατ. dwt ο στόλος του ομίλου Βαφειά

Χωρίς δάνεια οι τέσσερις από τις πέντε εταιρείες του ομίλου – Στηρίζει έμπρακτα την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία

Με έσοδα 360 εκατ. δολαρίων, κέρδη 135 εκατ. δολαρίων και συνολικά assets, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων έκλεισε το 2023, για τις τρεις εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο του ομίλου Βαφειά.

Πρόκειται για τις εταιρείες Stealthgas, Imperial Petroleum και C3is.  

Επίσης ο όμιλος εξακολουθεί να επενδύει σε αγορές φορτηγών πλοίων. Ειδικότερα τον τελευταίο μήνα απέκτησε δύο bulk carrier τύπου supramax, και πιο συγκεκριμένα τα Aulac Vanguard και Almira Miroi.

Και τα δύο πλοία σύγχρονα, είναι ιαπωνικής κατασκευής κατασκευασμένα το 2021.  

Μέσα στους τελευταίους 12 μήνες ο όμιλος, έχει αποκτήσει 17 φορτηγά πλοία (8 capes, 2 kamsarmax, 3 handies, και 4 supramax).

Σημειώνεται ότι όλα είναι ιαπωνικής κατασκευής, ενώ τα τελευταία κινεζικής κατασκευής τα είχε παραγγείλει ο όμιλος το 2010 (τέσσερα aframaxes).

Ο όμιλος συνολικά έχει στην ομπρέλα του πέντε ναυτιλιακές εταιρείες, εκ των οποίων οι δύο Stealth maritime και Brave maritime είναι οι private του ομίλου. Μετά τις τελευταίες επενδύσεις η συνολική χωρητικότητα των πλοίων του ομίλου προσεγγίζει τα 6 εκατ. dwt.

Σύμφωνα με ενημέρωση. από τις πέντε ναυτιλιακές οι τέσσερις είναι χωρίς τραπεζικό δανεισμό, ενώ η πέμπτη εταιρεία η Stealthgas δεν ξεπερνά το 15%.

Παράλληλα αναμένει να παραλάβει από Ιαπωνικά ναυπηγεία δύο νεότευκτα, VCM carriers, των 11.000 κυβικών μέτρων έκαστο, μέσα στο 2025 και το 2026. Επίσης πριν από λίγες ημέρες παρέλαβε ένα ακόμα νεότευκτο, το τελευταίο από τα πέντε 40.000 κ.μ. ammonia carriers από τα ναυπηγεία της Hyundai στη Νότια Κορέα.  Πρόκειται για το «ECO Enchanted”

Στηρίζει τα ελληνικά ναυπηγεία

Παράλληλα ο όμιλος στηρίζει ουσιαστικά τα ελληνικά ναυπηγεία και την γενικότερη προσπάθεια αναβίωσής της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 20 δεξαμενισμούς πλοίων στα ναυπηγεία της Χαλκίδας και ακόμα τρεις στα ναυπηγεία της Onex στη Σύρο.

Πηγή: naftemporiki.gr