Ιράν: Ξεκίνησε η επίθεση κατά του Ισραήλ με drones – Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι

Πληθαίνουν οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ ότι το Ιράν ξεκίνησε την επίθεση του κατά του Ισραήλ. Σύμφωνα με το Sky News, drones έχουν απογειωθεί από το Ιράν και έχουν βάλει στο στο στόχαστρο ισραηλινά εδάφη.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, Ντανιέλ Χαγκάρι επιβεβαίωσε ότι το Ιράν έχει εκτοξεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφος κατά του Ισραήλ. «Έχουμε προετοιμαστεί εκ των προτέρων για διάφορα σενάρια. Προκειμένου να αναχαιτίσουμε αυτές τις εκτοξεύσεις, έχουμε τους κύκλους προστασίας τόσο από το ναυτικό όσο και από την αεροπορία σε διάφορα επίπεδα», εξήγησε ο Ντανιέλ Χαγκάρι.

Παράλληλα ανέφερε ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρειαστούν ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ και ότι οι σειρήνες θα ηχήσουν αν απειληθούν κάποιες περιοχές

Νετανιάχου: Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Με φόντο τις αναφορές για ιρανική επίθεση με drones, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε σενάριο, τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.

Το αεροπλάνο του πρωθυπουργού απογειώθηκε από το Ισραήλ, ωστόσο ο Νετανιάχου παραμένει στη χώρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Προειδοποίησε, δε, πως «όποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς», προσθέτοντας ότι «θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή».

Ισραήλ: Σε ύψιστο συναγερμό ο στρατός – Ματαιώνονται σχολικές εκδρομές και εκδηλώσεις

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού βρίσκονται στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε νωρίτερα την ματαίωση όλων των σχολικών εκδρομών και εκδηλώσεων για τις επόμενες ημέρες.

Είπε επίσης, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στον αέρα στο πλαίσιο της κατάστασης συναγερμού.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του «παρακολουθεί στενά σχεδιαζόμενη επίθεση» από το Ιράν και τους συμμάχους της Τεχεράνης στην περιοχή.

Ο Γκάλαντ επεσήμανε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να ακολουθήσουν τις διαταγές που ενδεχομένως θα δοθούν από την Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας του ισραηλινού στρατού (Homefront Command), η οποία εντοπίζει εισερχόμενους πυραύλους ή από αέρος απειλές κατά της χώρας, ώστε να ειδοποιηθεί ο πληθυσμός και να σπεύσει στα καταφύγια.

Ιορδανία: Κλείνει τον εναέριο χώρο της

Τον εναέριο χώρο της κλείνει προσωρινά η Ιορδανία, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Al Mamlaka, σύμφωνα με το Reuters.

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αφορά τα αεροσκάφη που επρόκειτο να αναχωρήσουν ή να αφιχθούν στη χώρα, αλλά και εκείνα που διέρχονται πάνω από αυτήν.

Σύμφωνα με τις αεροπορικές αρχές της Ιορδανίας, η κατάσταση θα επανεξετάζεται συνεχώς ανάλογα τις εξελίξεις.

Νωρίτερα, επικαλούμενο τον πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πολιτικής Αεροπορίας της Ιορδανίας, Χάιταμ Μίστο, τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι, κατόπιν παρέμβασης, επηρεάστηκε το σύστημα GPS, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά συστήματα πλοήγησης.

Μπάιντεν: Επιστρέφει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα επιστρέψει εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον σήμερα, Σάββατο, το απόγευμα, διακόπτοντας την επίσκεψή του στο Ντελαγουέρ.

Ο κ. Μπάιντεν πρόκειται να διαβουλευθεί με την ομάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Λευκός Οίκος προς Ιράν: Απελευθερώστε το πλοίο

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει «αμέσως» το φορτηγό πλοίο που κατέλαβε σήμερα κοντά στα Στενά του Ορμούζ και καταδίκασε αυτήν την «πράξη πειρατείας».

«Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως αυτό το πλοίο και το πλήρωμά του που αποτελείται από Ινδούς, Φιλιππινέζους, Πακιστανούς, Ρώσους και Εσθονούς», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντριέν Γουότσον και πρόσθεσε: «Η απρόκλητη κατάληψη εμπορικού πλοίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πράξη πειρατείας».

Στενά Ορμούζ: 25 άτομα στο πλοίο που κατελήφθη – Προειδοποίηση Ισραήλ προς Ιράν

Συνολικά 25 άτομα πλήρωμα επιβαίνουν στο πλοίο που κατέλαβε το Ιράν κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε η ιταλο-ελβετική ναυτιλιακή εταιρία MSC.

Το περιστατικό αυτό λαμβάνει χώρα εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων από την έναρξη της εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Πηγή:naftemporiki.gr