Απεβίωσε ο ευεργέτης της Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης Βασίλειος Σταθάκος

Ο αείμνηστος Βασίλειος Σταθάκος. Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Νέα Υόρκη.-  Ο επίτιμος πρόεδρος και συνάμα ευεργέτης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, κ. Βασιλείος Σταθάκος δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας. Το πρωί της Κυριακής, 14ης Απριλίου 2024, την ώρα που η ομογένεια ετοιμαζόταν για την μεγαλειώδη παρέλαση άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 92 ετών στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Την θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε ο γιος του Παναγιώτης Σταθάκος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη για αγάπη με την οποία περιέβαλαν την οικογένειά του οι συγγενείς και οι φίλοι, καθώς επίσης και οι συναγωνιστές του πατέρα του.

Το σκήνωμά του το απόγευμα της Πέμπτης, 18ης Απριλίου 2024 από τις 3.00 – 8.00 μ.μ. θα εκτεθεί για προσκύνημα στο γραφείο τελετών «McLaughlin & Sons Funeral Home» στην διεύθυνση 9620 3rd Ave, Brooklyn, N.Y. 11209.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η εξόδιος ακολουθία θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής, 19ης Απριλίου 2024 στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην διεύθυνση 64 Schermerhorn St, Brooklyn, NY 11201.

Αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο ενταφιασμός του στο κοιμητήριο «Greenwood Cemetery» στην διεύθυνση 500 25th Street, Brooklyn, N.Y., 11232, όπου αναπαύεται και η σύζυγός του Μαρία το γένος Διαμαντάκου.

O θάνατός της καταλυπεί τα παιδιά του Αικατερίνη και Roger Petticord, Δρ. Χαρίκλεια και Δρ. Τζον Τσιάλα, Παναγιώτη Β. Σταθάκο και Emily Gibbons, τα εγγόνια Σάσα και Ζωή Petticord, Νικολέτα – Μαρία και Νίκολας – Βασίλειο Τσιάλα και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου με τα παιδιά, τους γαμπρούς και τα εγγόνια τους. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου 1931 στα Ανώγεια της Λακωνίας, όπου μεγάλωσε και ανδρειώθηκε. Οι αείμνηστοι γονείς του, Παναγιώτης και Αικατερίνη (το γένος Σμυρνιού) έφεραν στον κόσμο τέσσερα αγόρια, τον Δημήτρη, τον Γιάννη, τον Νικόλαο και τον Βασίλειο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Η οικογένεια Σταθάκου την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δοκιμάστηκε σκληρά, διότι ο Γιάννης, ο δευτερότοκος γιος έπεσε θύμα του Εμφυλίου Πολέμου.

Στις 16 Φεβρουαρίου 1958 ο Βασίλειος Σταθάκος  χόρεψε τον Χορό του Ησαΐα με την Μαρία το γένος Διαμαντάκου, η οποία ήταν συνομήλικη και συμμαθήτρια. Η Μαρία την εποχή εκείνη διέμενε με τους γονείς της στην Αμερική και είχε πάει για διακοπές στην γενέτειρα.

Αρχικά το ζεύγος διέμεινε στην γενέτειρα όπου απέκτησαν και το πρώτο τους παιδί, την Αικατερίνη.

Ο Βασίλειος Σταθάκος και η Μαρία το γένος Διαμαντάκου. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Την 1η Ιουλίου 1959 ήρθαν στην Νέα Υόρκη και άφησαν την μόλις έξι μηνών κόρη τους με τον αδελφό του Νικόλαο Σταθάκο και την σύζυγό του Μαρία, ούτως ώστε να είναι ελεύθεροι για να εξοικονομήσουν χρήματα για να φτιάξουν το σπιτικό τους. Μόλις ορθοπόδησαν έφεραν την μικρή Αικατερίνη με την γιαγιά της Αικατερίνη Σταθάκου.

Εδώ απέκτησαν την Χαρίκλεια και τον Παναγιώτη που απεβίωσε πολύ νέος. Ο πρόωρος και απροσδόκητος θάνατος του μονάκριβου γιου λύπησε τον Βασίλειο και την Μαρία, αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Το 1992 σε ηλικία 61 ετών έφεραν στον κόσμο έναν επί πλέον γιο τον οποίο ονόμασαν Παναγιώτη και τον γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας και τον ώθησαν να ασχοληθεί και ο ίδιος με τα κοινά. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο Παναγιώτης Σταθάκος είχε εκλεγεί και είχε υπηρετήσει στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την εποχή εκείνη ήταν ο νεότερος σύμβουλος που είχε εκλεγεί ποτέ.

Ο Βασίλειος και η Μαρία Σταθάκου εργάστηκαν σκληρά και αξιώθηκαν να ζήσουν στο ακέραιο το αμερικανικό όνειρο. Επένδυσαν όσο ελάχιστοι στην παιδεία των παιδιών τους και τους  έδωσαν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα καλύτερα πανεπιστήμια. Η Αικατερίνη έχει διδακτορικό δίπλωμα στην Αγγλική Φιλολογία, η Χαρίκλεια είναι γιατρός, ενώ ο Παναγιώτης ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και ασχολείται με τα κτηματομεσιτικά.

Ο αείμνηστος ήταν υπόδειγμα συζύγου και οικογενειάρχη. Τήρησε όσο ελάχιστοι τον όρκο της αιώνιας αγάπης και ο μόνο ο χάρος κατάφερε να τους χωρίσει προ τεσσάρων ετών.

Η σύζυγός του Μαρία Σταθάκου, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2020, αλλά ο Βασίλειος δεν  το έβαλε κάτω και ο Θεός τον αξίωσε να δει τον γιο του Παναγιώτη να ανεβαίνει τα σκαλιά της Εκκλησίας με την εκλεκτή της καρδιάς του Emily Gibbons.

Ο Βασίλειος Σταθάκος ασχολήθηκε όσο ελάχιστοι με τα κοινά και τις επιτυχίες στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο τις απέδιδε στην ολόψυχη στήριξη και συμπαράσταση της Μαρίας. Ο κ. Σταθάκος όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και προ δύο περίπου και πλέον δεκαετιών δώρισε στην Ομοσπονδία το ποσό των $ 600.000 για την αγορά του κτιρίου της Ομοσπονδίας.

Η Ομοσπονδία τον ανακήρυξε επίτιμο πρόεδρο και ονόμασε το κτίριο ως «Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο».

Πηγή:anamniseis.net