Δεν θα είναι στην Παρέλαση: Ο Νίκος Δένδιας επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα από τις ΗΠΑ

Αθήνα.- Η εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους, επισπεύδει το ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Δένδιας επρόκειτο να παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα γίνει στην 5η Λεωφόρο στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τον οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μην παραστεί στην παρέλαση.

Μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα της Κυριακής το ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό.

Ομιλία -Χαιρετισμός

Στο μεταξύ, πριν την απόφαση για εσπευσμένη επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρέστη χθες, Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στο εορταστικό δείπνο το οποίο διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Επιτροπή Παρέλασης.

Στο βήμα,  ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου και Πρόεδρος της τελετής Παρέλασης Φίλιπ Κρίστοφερ προσφωνόντας τον Έλληνα Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια στο εορταστικό δείπνο το οποίο διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Επιτροπή Παρέλασης. Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Σεβασμιώτατε είναι μεγάλη μου χαρά και μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας. Γιορτάζουμε δύο επετείους. Θυμόμαστε δύο επετείους. Έναν θρίαμβο του Ελληνισμού και μια τραγωδία του Ελληνισμού.

Ο θρίαμβος του Ελληνισμού είναι η Επανάσταση του 1821, η 25η Μαρτίου. Η τραγωδία του Ελληνισμού είναι η εισβολή στην Κύπρο και η τουρκική κατοχή. Στη μακρά μας Ιστορία, ο Ελληνισμός έχει ζήσει και θριάμβους και τραγωδίες και είναι υποχρέωσή μας στη μνήμη των προγόνων μας και να θυμόμαστε και να τιμάμε και να επιμένουμε.

Προηγουμένως, ο Συνταγματάρχης Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς σας εξήγησε μερικούς από τους συμβολισμούς της Ευζωνικής Στολής. Θα σας πω έναν ακόμη. Εάν προσέξατε το τσαρούχι από κάτω έχει σιδερένια καρφιά. Και αυτά τα σιδερένια καρφιά θα τα ακούσετε αύριο (σήμερα, Κυριακή 14 Απριλίου 2024), σε έναν ιδιαίτερο βηματισμό που έχει η Προεδρική Φρουρά. Όταν ρώτησα, εδώ και χρόνια, γιατί έχουν αυτό το ειδικό βήμα και αυτό τον ειδικό ήχο που κάνει το μεταλλικό καρφί όταν ακουμπάει το έδαφος, η απάντηση που πήρα ήταν: Για να ακούνε οι πρόγονοι. Οι πρόγονοι, λοιπόν, αυτοί, θα ακούσουν αύριο (σήμερα)  και θα είναι περήφανοι για εσάς και ό,τι κάνετε για την Ελλάδα και την Κύπρο.

(…)

Θα σας εξηγήσω γιατί είναι η τελευταία φορά που θα δείτε με αυτή την ευκαιρία. Όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη τιμή για μένα. Θα ήθελα πολύ να είμαι αύριο μαζί σας. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγους που ήρθα.

Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, υπάρχει μια εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ στην περιοχή μας. Πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με κρίσεις που συμβαίνουν ξανά και ξανά. Λόγω του χαρτοφυλακίου μου, θα πρέπει να συμμετάσχω στο κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αύριο (Κυριακή 14 Απριλίου 2024) το απόγευμα. Πρέπει να επιστρέψω εσπευσμένα στην Αθήνα.

Θέλω να σας ευχηθώ τα καλύτερα και να σας πω πόσο περήφανη είναι η πατρίδα για εσάς».