Παγκόσμιος συναγερμός μετά τα χτυπήματα με drones και πυραύλους

Οι εξελίξεις μετά τα χτυπήματα με drones και πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

  • 04:23 14/04/2024

    Οι σειρήνες πυραύλων ηχούν στα υψώματα του Γκολάν

    Οι σειρήνες πυραύλων ηχούν σε δύο κοινότητες στα Υψίπεδα του Γκολάν, λέει η Διοίκηση Homefront.

  • 04:24 14/04/2024Ο Πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου στο στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού Kirya στο Τελ Αβίβ, αναφέρει το γραφείο του.
    Ισραήλ Νετανιάχου
    Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφωνεί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το στρατιωτικό αρχηγείο του Ισραηλινού Στρατού Kirya στο Τελ Αβίβ στις 14 Απριλίου 2024. (GPO)
  • 04:43 14/04/2024

    Το Ιράν κινδυνεύει με περιφερειακό πόλεμο, προειδοποιεί η Γερμανία

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδικάζει τις ιρανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ισραήλ «με τον πιο έντονο τρόπο», δήλωσε εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Σολτς στην Κίνα.

    «Με αυτήν την ανεύθυνη και αδικαιολόγητη επίθεση, το Ιράν διακινδυνεύει μια περιφερειακή πυρκαγιά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit μετά την άφιξη του Scholz στην κινεζική πόλη Chongqing.

    «Η Γερμανία στέκεται στενά στο πλευρό του Ισραήλ», προσθέτει ο Hebestreit. «Τώρα θα συζητήσουμε περαιτέρω αντιδράσεις στενά με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στο G7».

  • 04:48 14/04/2024

    Οι ΗΠΑ θέλουν εκ των προτέρων ειδοποίηση εάν το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν – έκθεση

    Το CNN αναφέρει ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ζήτησε από τον ομόλογό του Γιόαβ Γκάλαντ να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον προτού το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

    Το αίτημα υποβλήθηκε όταν οι δυο τους μίλησαν το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρει το CNN.

  • 04:50 14/04/2024

    Οι Ιρανοί συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν την επίθεση κατά του Ισραήλ

    Οι Ιρανοί βγαίνουν στους δρόμους για να γιορτάσουν την επίθεση στο Ισραήλ, παρόλο που άλλοι περιμένουν σε μεγάλες ουρές για φυσικό αέριο πριν από αυτό που αναμένεται να είναι μια σκληρή ισραηλινή απάντηση.

    “Θάνατος στο Ισραήλ!” και «Θάνατος στην Αμερική!» φωνάζουν οι διαδηλωτές στην Πλατεία της Παλαιστίνης της Τεχεράνης, αφού συγκεντρώθηκαν μετά την ανακοίνωση από τους Φρουρούς της Επανάστασης για την έναρξη της επιχείρησης Honest Promise.

    Ιράν
    Φωτογραφία: AFP
  • 04:55 14/04/2024

    Κανένα αεροπλάνο δεν πετάει στη Μέση Ανατολή – ΦΩΤΟ

    Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από το Flight Radar 24 που δείχνει το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο χωρίς κανένα αεροπλάνο.

  • 05:00 14/04/2024

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως έπειτα από αίτημα του Ισραήλ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συνεδριάσει την Κυριακή αφού το Ισραήλ ζήτησε από το Συμβούλιο να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και να χαρακτηρίσει το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν τρομοκρατική οργάνωση.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ. EST (11 μ.μ. ώρα Ισραήλ), σύμφωνα με ένα πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο.

    Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, ζήτησε από το συμβούλιο να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση με επιστολή του το Σάββατο στον πρόεδρο του συμβουλίου.

  • 05:35 14/04/2024

    Ανησυχία από τις ΗΠΑ

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ιδιωτικά ότι ανησυχεί που ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να φέρει τις ΗΠΑ σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση, σύμφωνα με το NBC News, το οποίο επικαλείται «τρία άτομα που γνωρίζουν τα σχόλιά του.

    Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης ότι το Ισραήλ μπορεί να ενεργήσει βιαστικά στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τις συνέπειες, σύμφωνα με την έκθεση.

    Επικαλούμενες έναν ανώτερο διοικητικό αξιωματούχο και έναν ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου προέρχονται από τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε τον πόλεμο του στη Γάζα και την επίθεση στον ανώτερο Ιρανό στρατηγό Μοχάμαντ Ρέζα Ζαχέντι στη Δαμασκό.

    Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι το Ισραήλ αναζητά έναν πλήρη πόλεμο με το Ιράν, αλλά δεν μπορούν να είναι σίγουροι, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

    Ο κυβερνητικός αξιωματούχος εκφράζει επίσης απογοήτευση για το χτύπημα στη Δαμασκό που οδήγησε στην ιρανική επίθεση.

    «Δεν νομίζω ότι είχαν στρατηγική», λέει ο αξιωματούχος. «Οι Ισραηλινοί δεν παίρνουν πάντα τις καλύτερες στρατηγικές αποφάσεις».

  • 05:40 14/04/2024

    Η έκθεση αναφέρει ότι η ισραηλινή απάντηση θα συντονιστεί με τους συμμάχους

    Το Ισραήλ θα συντονίσει την απάντησή του με τους συμμάχους του, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα.

    Το σχόλιο έρχεται έπειτα από αναφορές που έδειξαν ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στο Ιράν με βιαστικό τρόπο και χωρίς διαβούλευση μαζί του.

  • 06:00 14/04/2024

    Ρουκέτα χτυπά τον Κάτζριν, χωρίς τραυματισμούς

    Ένας πύραυλος προσέκρουσε στο Κατζρίν, τη μοναχική πόλη του Γκολάν, προκαλώντας ελαφριά ζημιά σε μια κατασκευή.

  • 06:35 14/04/2024

    Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 βλήματα σε αεροπορική επίθεση – έκθεση

    Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 185 drones, 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους και 36 πυραύλους κρουζ στο Ισραήλ, λένε δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους New York Times.

    Αν και τα περισσότερα εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, μερικά προέρχονταν επίσης από το Ιράκ και την Υεμένη, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Συρία, καθώς και από την Υεμένη και το Ιράκ.

Παγκόσμιος συναγερμός λόγω της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13/4).Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους στο Ισραήλ αργά το Σάββατο στην πρώτη του άμεση επίθεση στο ισραηλινό έδαφος, ένα πλήγμα αντιποίνων που αύξησε την απειλή μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης, καθώς οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για «σιδερένια στήριξη»  στο Ισραήλ.

Οι σειρήνες ηχούσαν και οι δημοσιογράφοι του Reuters στο Ισραήλ άκουσαν μακρινούς δυνατούς κρότους από αυτό που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούσαν εναέρια χτυπήματα σε drones. Οι αρχές ανέφεραν ότι ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε σοβαρά. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους στο Ισραήλ, οι περισσότεροι από τους οποίους αναχαιτίστηκαν εκτός των ισραηλινών συνόρων. Περιελάμβαναν περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο ισραηλινός στρατός είπε αργότερα ότι δεν συμβούλευε κανέναν κάτοικο να βρίσκεται κοντά σε καταφύγιο. Αυτή η αναθεώρηση μιας προηγούμενης προειδοποίησης φάνηκε να σηματοδοτεί το τέλος της απειλής.

Ισραήλ Ιράν
Πύραυλοι αναχαίτισης εκτοξεύονται σε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ, όπως φαίνεται πάνω από το Τελ Αβίβ στις 14 Απριλίου 2024. (Tomer Neuberg/Flash90)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να απομακρύνει σχεδόν όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον του σε μια «άνευ προηγουμένου επίθεση» εναντίον του Ισραήλ, χρησιμοποιώντας άμυνες και αεροπλάνα που μετακινήθηκαν στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα. Το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 του Ισραήλ επικαλέστηκε έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται να λέει ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση.

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για αυτό που αποκάλεσε το ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που σκότωσε επτά αξιωματικούς του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων διοικητών και είπε ότι το χτύπημα του ήταν τιμωρία για τα «ισραηλινά εγκλήματα». Το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση στο προξενείο.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που τώρα διανύει τον έβδομο μήνα του, έχει εντείνει τις εντάσεις στην περιοχή, επεκτείνοντας τα μέτωπα με τον Λίβανο και τη Συρία και προκαλώντας πυρά μεγάλης εμβέλειας σε ισραηλινούς στόχους από την Υεμένη και το Ιράκ.

Κλιμάκωση στην περιοχή

Ο Νετανιάχου συγκάλεσε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ σε στρατιωτικό αρχηγείο στο Τελ Αβίβ, ανέφερε το γραφείο του. Το Ισραήλ και ο Λίβανος δήλωσαν ότι έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους το βράδυ του Σαββάτου. Η Ιορδανία, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, είχε προετοιμάσει την αεράμυνα για να αναχαιτίσει οποιοδήποτε drone ή πύραυλο που παραβίαζε το έδαφός της, δήλωσαν δύο περιφερειακές πηγές ασφαλείας.

Κάτοικοι σε πολλές πόλεις της Ιορδανίας είπαν ότι άκουσαν έντονη εναέρια δραστηριότητα. Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, δήλωσε ότι θέτει τα αμυντικά της συστήματα εδάφους-αέρος γύρω από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες βάσεις σε κατάσταση συναγερμού, ανέφεραν πηγές του στρατού εκεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία, η Τσεχία, η Δανία, η Γαλλία, το Μεξικό, η Ολλανδία και η Νορβηγία καταδίκασαν την επίθεση του Ιράν.

Πηγή:enikos.gr