Λίστα με πιθανά πλήγματα κατά του Ιράν εξετάζει το υπουργικό συμβούλιο πολέμου του Ισραήλ

Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Γάζα – Συνεδριάζει ξανά το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο – Οι ΗΠΑ «δεν θα συμμετέχουν» σε αντεπίθεση κατά του Ιράν

Στη μύτη των ποδιών του είναι ολόκληρος ο πλανήτης, αναρωτώμενος αν το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία.

Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να λάβει απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας πέντε άτομα και τραυματίζοντας δεκάδες, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να συζητήσει τα αντίποινα του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Δείτε live

Δείτε live εικόνα από τη Μέση Ανατολή

Live όλες οι εξελίξεις στο in

16:50 Καθυστερεί την επίθεση στη Ράφα το Ισραήλ γιατί εξετάζει «απάντηση» στο Ιράν

Το Ισραήλ επρόκειτο να κάνει τα πρώτα του βήματα για μια χερσαία επίθεση στη Ράφα αυτή την εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε τα σχέδια αυτά καθώς εξετάζει την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, αναφέρουν δύο ισραηλινές πηγές στο CNN.

Η επίθεση του Ιράν ώθησε το Ισραήλ να καθυστερήσει τα σχέδιά του για μια επίθεση στη Ράφα, όπου σήμερα βρίσκουν καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία σχεδίαζε να ρίξει φυλλάδια σε τμήματα της πόλης τη Δευτέρα, ανέφεραν οι πηγές.

Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη νότια πόλη, αν και ο χρόνος εκκένωσης των πολιτών και της επερχόμενης χερσαίας επίθεσης παραμένει ασαφής προς το παρόν. Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει τονίσει τη σημασία της εισβολής στη Ράφα προκειμένου να διαλύσει τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς, παρά τις σημαντικές πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακαλέσει μια ολοκληρωτική χερσαία επίθεση. Το μέλλον του πολέμου στη Γάζα και μια επερχόμενη χερσαία επίθεση στη Ράφα συνυπολογίζονται επίσης στη συζήτηση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια πιθανή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Μια στρατιωτική αντίδραση που ενέχει τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν θα τραβούσε την προσοχή και τους πόρους του στρατού μακριά από τη Γάζα, όπου η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει ορκιστεί να επιφέρει ολική ήττα στη Χαμάς.

16:41 ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει καταστρέψει 3.000 κτίρια στη νεκρή ζώνη του 1χλμ που δημιούργησε στη Γάζα

Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει πάνω από 3.000 κτίρια εντός μιας «νεκρής ζώνης» 1 χλμ. που δημιουργεί στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας κατά μήκος των συνόρων της περιοχής με το Ισραήλ.

Η έκθεση αναφέρει:

Η στατιστική ανάλυση δείχνει τη ραγδαία αύξηση των κατεστραμμένων κτιρίων εντός της ζώνης, από 15% σε 90% μεταξύ Οκτωβρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024 σε 4042 κτίρια εντός της ζώνης, δείχνει 3033 κατεστραμμένα, 593 κατεστραμμένα (σοβαρά ή μέτρια) και 416 χωρίς ορατές ζημιές.

Η Haaretz επικαλείται τον Harel Dan, ο οποίος, όπως αναφέρει, είναι ειδικός στα GIS και την τηλεπισκόπηση, ο οποίος δήλωσε ότι η έκθεση του ΟΗΕ έχει «κάποια υπερβολή», αλλά μοιάζει κοντά στην αλήθεια. Η ισραηλινή εφημερίδα είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι η νεκρή ζώνη μπορεί κατά τόπους να εκτείνεται μέχρι τα 1.200 μέτρα. Ο Volker Türk, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει προηγουμένως αναφέρει αυτές τις ενέργειες του Ισραήλ ως δυνητικό έγκλημα πολέμου.