Μείμαράκης-Φόρτωμας συζήτησαν στην Νέα Υόρκη με στελέχη της Ομογένειας

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τον ευροβουλευτή Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον βουλευτή Φίλιππο Φόρτωμα. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Νέα Υόρκη.- Η παρουσία μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου στην Νέα Υόρκη με αφορμή την εθνική παρέλαση που έγινε την Κυριακή 14 Απριλίου, έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουν “δια ζώσης”οι κυβερνητικοί βουλευτές με ομογενειακούς παράγοντες θέματα όπως το μείζον ζήτημα της εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, η “εθνική στρατηγική” για τους Απόδημους κ.α.

Υπενθυμίζεται ότι στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν, εκτός από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Στέφανο Κασσελάκη,  και ο ευρωβουλευτής και συνάμα πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο βουλευτής Κυκλάδων και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού Διασποράς (sic) της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππος Φόρτωμας καθώς και οι βουλευτές Νίνα Κασιμάτη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Μιλένα Αποστολάκη, και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αυτιάς.

Οι κ.κ. Μειμαράκης και Φόρτωμας  είχαν έναν εποικοδομητικό  διάλογο με τον πρόεδρο Γιώργο Γεωργόπουλο και τα στελέχοι του εκλεγμένου διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η οποία, ως γνωστόν, βρίσκεται σε σοβαρή κρίση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η συνάντηση των δύο Ελλήνων πολιτικών με τα μέλη της Ομοσπονδίας έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, 12ης Απριλίου 2024 στην Ποντιακή Λέσχη στην Αστόρια και κατά κάποιον τρόπο αποτέλεσε συνέχεια των συζητήσεων που είχαν τα στελέχη της Ομοσπονδίας με τους κ.κ. Μεϊμαράκη και Φόρτωμα τόσο το προηγούμενο βράδυ στην πανομογενειακή συγκέντρωση όσο και στην τελετή έπαρσης της σημαίας που έλαβε χώρα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στο Μπόουλινγκ Γκριν στο Μανχάταν.

Η συζήτηση εστιάστηκε στην προετοιμασία της παρέλασης καθώς επίσης και στο μείζον ζήτημα της εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους, προκειμένου να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Στο κέντρο διακρίνονται οι κ.κ. Γι΄λωργος Μεϊντάσης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Νίκος Μπάρδης, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φίλιππος Φόρτωμας και Λάκης Παπαδόπουλος – Σερέτης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Εκτενή αναφορά έγινε στα θέματα που αφορούν τους αποδήμους και στην αναγκαιότητα χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό, την στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, την ενίσχυση των Κέντρων Ελληνικών Σπουδών στα αμερικανικά κολλέγια και πανεπιστήμια.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Χειμαρριωτών Άννα Νότη, ο Βίκτορας Γκόρος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών «Πύρρος» Δημήτρης Τσαβέγιας αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και στο ζήτημα του εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη που εδώ και έναν χρόνο κρατείται στις φυλακές των Τιράνων.

Ο Φρέντυ Μπελέρης, εξελέγη επίτιμος τελετάρχης δια της παρουσίας τουγιού του Πέτρου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Μπάρδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Οι ηγέτες της Ομοσπονδίας υπενθύμισαν στους συνομιλητές τους ότι η χάραξη της εθνικής στρατηγικής για τον απόδημο ελληνισμό πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου με τους ομογενείς ούτως ώστε η ελληνική πολιτεία να συνειδητοποιήσει ότι ουδείς μπορεί να αποφασίζει για τους ομογενείς ερήμην της ομογένειας.

Τέλος ο επίτιμος πρόεδρος της Panatha – USA Νίκος Μπάρδης δώρισε στον κ. Φόρτωμα μια φανέλα του Αθλητικού Συνδέσμου.

Από αριστερά διακρίνονται οι Δημήτρης Τσαβέγιας, Βασίλειος Γκουρνέλος, Απόστολος Τραμπάκουλας, Γιώργος Μεϊντάσης, Γιώργος Γεωργόπουλος, Φίλιππος Φόρτωμας. Άννα Νότη, Λάκης Παπαδόπουλος – Σερέτης, Γιώργος Σερέτης, Πολ Κοτρώνης και Αναστάσιος Καραγκούνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

 

Με στοιχεία από anamniseis.net