Επίσημη επίσκεψη Φίλιππου Φόρτωμα στη Ν. Υόρκη και στην ελληνική ομογένεια

Επίσημο ταξίδι στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Φίλιππος Φόρτωμας, συμμετέχοντας στην εθνική αποστολή της Βουλής για τους εορτασμούς της ελληνικής Παλιγγενεσίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης. Φέτος, οι εορτασμοί ήταν αφιερωμένοι στα 50 χρόνια παράνομης κατοχής της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Ο κύκλος των επαφών και επισκέψεων ξεκίνησε με τη συμμετοχή του στην τελευταία πανηγυρική πανομογενειακή συνεδρίαση, στην οποία έλαβε μέρος το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, στο χώρο του Σταθάκειου Μεγάρου, στην Αστόρια. Εκεί, την εθνική αποστολή υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των ομογενειακών μας σωματίων που κρατούν τη φλόγα του ελληνισμού αναμμένη, συνεχίζοντας και τιμώντας τις παραδόσεις και τα έθιμά μας.

Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, παρακολούθησε την  πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στη συνέχεια παρευρέθηκε στην παρέλαση.  Στο περιθώριο των εορτασμών, ο κ. Φόρτωμας, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. κ. Ελπιδοφόρο, με τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών  Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ,  τον πρωταθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL) Γιώργο Καρλαύτη, καθώς και με εκπροσώπους των ομογενειακών σωματείων και κυκλαδίτικων οργανώσεων. Ο κ. Φόρτωμας τους κάλεσε σε συστράτευση δυνάμεων, ώστε η φωνή των Ελλήνων του εξωτερικού να γίνει ακόμη πιο δυνατή και να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή, προς όφελος της προώθησης των εθνικών μας συμφερόντων.

Τις ημέρες της παρουσία του στη Νέα Υόρκη, ο βουλευτής Κυκλάδων επισκέφθηκε το Hellenic Charter School στο Brooklyn  και ξεναγήθηκε επίσης στις εγκαταστάσεις του Α. Frantis Parochial School. Οι εκπαιδευτικοί των δύο ιδρυμάτων, αλλά και πολλών άλλων ακόμη, επιτελούν ένα καθοριστικής σημασίας έργο, καθώς η  διατήρηση της γλώσσας μας και η εκμάθησή της από τις νεότερες γενιές ομογενών αλλά και μαθητές άλλων εθνικοτήτων, συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση ισχυρών δεσμών με την μητροπολιτική Ελλάδα και βοηθούν στο φιλελληνικό κίνημα ανά την υφήλιο. Και στις δυο παραπάνω επισκέψεις, ο κ. Φόρτωμας συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Αμερικής κ. Στέλλα Κοκόλη και την κ. Παναγιώτα Πεχλιβανίδου, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο Νέας Υόρκης.

Τέλος, σημαντικός και συγκινητικός σταθμός της επίσκεψης  ήταν η έπαρση της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green του ιστορικού Square Public Park στην περιοχή του  Lower Manhattan.

Με την ολοκλήρωση του ταξιδιού του, ο κ. Φόρτωμας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είμαι πολύ συγκινημένος που συμμετείχα στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ελληνική παλιγγενεσία, οι οποίες πραγματοποιούνται παραδοσιακά κάθε χρόνο στη Νέα Υόρκη. Είμαι όμως και ιδιαιτέρως χαρούμενος που  συνάντησα από κοντά ελληνόπουλα δεύτερης και τρίτης γενιάς που κουβαλούν μέσα τους την πατρίδα, ακόμη και τόσα χιλιόμετρα μακριά. Το έργο που επιτελείται από τα Ελληνικά σωματεία, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την Εκκλησία, τους παροικιακούς συλλόγους είναι ανεκτίμητης αξίας!».