«Περιφρόνηση και αδικία, η διπλή φορολόγηση των Ελλήνων της Αυστραλίας»

Αθήνα.-Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, στην ομιλία της κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς στην Αυστραλία λόγω της διπλής φορολόγησής τους, με τους οποίους και συναντήθηκε κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Βουλής στη Μελβούρνη στην οποία συμμετείχε. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Ακούσαμε άπειρα παράπονα από την Ομογένεια επειδή η Κυβέρνησή σας τους έχει ξεχάσει. Οι Έλληνες της Αυστραλίας φορολογούνται διπλά γιατί εσείς δεν έχετε καταφέρει να ολοκληρώσετε τις διαπραγματεύσεις με το κράτος της Αυστραλίας και να εισάγετε ρυθμίσεις προκειμένου να απαλλαγούν από τη διπλή φορολόγηση. Φτάνουν να φορολογούνται με έως και 42% για την περιουσία που έχουν στην Ελλάδα, φορολογούνται σαν να κατοικούν εδώ, παρότι δηλώνουν ότι κατοικούν στο εξωτερικό. Τα εμβάσματα τους φορολογούνται κατά τον ίδιο τρόπο ενώ η Δ.Ο.Υ. των κατοίκων εξωτερικού είναι απλησίαστη».

Στη συνέχεια, απευθυνόμενη στον Υπουργό τόνισε ότι «Δεν σας νοιάζει ότι έχουμε μια ομογένεια περίπου 400.000 κατοίκων στη Μελβούρνη; Τι κάνετε γι’ αυτό κ. Υπουργέ; Ανακοινώσατε ότι διαπραγματεύεστε με το κράτος της Αυστραλίας από το 2021. Μέχρι το 2024 διαπραγματεύεστε;. “Α λα καρτ” η Ομογένεια κ. Υπουργέ; Βλέπετε τους ομογενείς μόνο σαν εκλογική σας πελατεία; Διότι έμπρακτα δεν σέβεστε την Ομογένεια. Χρησιμοποιείτε με τρόπο σοκαριστικό ακόμα και τα προσωπικά τους στοιχεία -γι’αυτό και έχει «πατώσει» πλέον η εγγραφή των Ομογενών στην πλατφόρμα- και τα μοιράζετε μετά σε Ευρωβουλευτές και υποψήφιους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Τότε μόνο τους θυμάστε».

Κάλεσε δε τον Υπουργό να απαντήσει γιατί από το 2021 έως και το 2024 η Κυβέρνηση ακόμα διαπραγματεύεται με την Αυστραλία για τη διπλή φορολόγηση, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση ακόμα να μην έχει καταφέρει να παύσει η άδικη διπλή φορολόγηση των ομογενών μας στην Αυστραλία.