Αναδρομικά: Νέα πληρωμή σε συνταξιούχους την Μεγάλη Εβδομάδα

Ακόμη μια «φουρνιά» δικαιούχων αναδρομικών, τα οποία προέκυψαν μετά από επανυπολογισμό της σύνταξής τους, θα εξοφληθεί Μ. Δευτέρα με Μ. Τρίτη.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα δει τον τραπεζικό της λογαριασμό «φουσκωμένο» κατά σχεδόν 15.000 ευρώ, βάσει των σχετικών εκτιμήσεων, ενώ δεν λείπουν και περιπτώσεις που θα αγγίξουν τα 50.000 ευρώ!

Τα εν λόγω ποσά βέβαια θα πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι πριν την παρακράτηση φόρου 20%, της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6%, αλλά και τυχόν εισφοράς αλληλεγγύης.

«Κατά κύματα» λοιπόν και σταδιακά έως και το τέλος Μαΐου εξοφλούνται τα αναδρομικά 54 μηνών, που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό της σύνταξης τους, χιλιάδες απόμαχοι της εργασίας. Την «σκυτάλη» παίρνουν, οι συνταξιούχοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου-  ΔΕΚΟ, με άλλα λόγια του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι θα λάβουν τα όποια αναδρομικά τους αναλογούν, στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σε ποιους θα καταβληθούν αναδρομικά

Η διαδικασία υπολογίζεται να «κλείσει» τον Μάιο με τους πρώην τραπεζοϋπάλληλους που θα λάβουν και εκείνοι αυξημένα ποσά μηνιαίων αποδοχών, αλλά και αναδρομικά 54 μηνών.

Ειδικότερα, θα καταβληθούν αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και με τις συντάξεις Μάιου θα καταβληθούν τα αναδρομικά οι προσαυξήσεις σε περίπου 12.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλους.

Πρόκειται για παλαιούς συνταξιούχους τραπεζικούς που είχαν μείνει εκτός επανυπολογισμών. Και σε αυτή την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν είναι υψηλά και σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τα 50.000 ευρώ.

Για ποιους συνταξιούχους έχουν «κλείσει» οι εκκρεμότητες

Εντούτοις, υπάρχουν και κάποιοι συνταξιούχοι, οι οποίοι δηλώνουν πως ακόμη αναμένουν τον επανυπολογισμό της σύνταξής τους βάσει του ν. 4670, κατηγορίες που δεν ανήκουν στις προαναφερόμενες και είναι ως επί το πλείστον μισθωτοί:Όπως επισημαίνουν πηγές του e-ΕΦΚΑ δεν είχαν όλοι οι μισθωτοί δικαίωμα σε επανυπολογισμό σύνταξης και αναδρομικά, αλλά και για όσους είχαν αυτό το δικαίωμα έγινε σχεδόν άμεσα η διαδικασία αναπροσαρμογής των αποδοχών τους και η καταβολή αναδρομικά.

Επί της ουσίας στελέχη του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτιμούν πως με τις προαναφερόμενες κατηγορίες συνταξιούχων «κλείνουν» οι όποιες εκκρεμότητες σε αυτό το πεδίο και αν απομένουν κάποιοι αυτές είναι μεμονωμένες περιπτώσεις.

Για ποιες κατηγορίες συνταξιούχων γίνεται επανυπολογισμός

Υπενθυμίζεται ότι οι επανυπολογισμοί στις μεν νέες συντάξεις γίνονται σε όσους αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω από 13/5/2016 έως και τις 30/9/2019, ενώ για τις παλαιότερες συντάξεις αφορούν όσους αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη έως και 12/5/2016.

Η διαφορά είναι ότι οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν στο χέρι την αύξηση που προκύπτει από τον επανυπολογισμό της σύνταξης, ενώ οι παλαιοί θα πάρουν αύξηση εφόσον η νέα επανυπολογισμένη σύνταξη βγει μεγαλύτερη από τη σύνταξη που έβγαλε ο πρώτος επανυπολογισμός που έγινε με τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η διακύμανση των αναδρομικών οφείλεται στις συντάξεις και στο αν και πόση προσωπική διαφορά έχουν οι συνταξιούχοι που πρέπει να μηδενιστεί για να δουν την αύξηση «στην τσέπη».

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα αναδρομικά θα τα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 35, 38 και 40 έτη ασφάλισης, καθώς σε αυτά τα έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης ενισχύθηκαν σημαντικά με τον νόμο Βρούτση.

Οι επανυπολογισμοί αυτοί ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά.  Δηλαδή, όσοι περιμένουν αυξήσεις από τον επανυπολογισμό θα τις πάρουν με αναδρομικά άνω των τεσσάρων ετών, 54 μηνών συγκεκριμένα έως τον Απρίλιο (Οκτώβριος 2019 – Απρίλιος 2024).

Πηγή: enikos.gr