Συνέντευξη του Γ. Τσούνη στη «Ναυτεμπορική»: Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά

«Είμαι εντυπωσιασμένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά», τονίζει ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Αθήνα.- Συνομιλώντας με τον κ. Τσούνη στην πρεσβευτική κατοικία, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε λεπτομερώς στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

«Είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια ισχυρή, δημοκρατική Ελλάδα, ως πολύτιμος, αξιόπιστος και ικανός εταίρος. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή», σημείωσε ο κ. Τσούνης. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης έχει βρει τον δρόμο της, η οικονομία αναπτύσσεται».

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική διέξοδο ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως κόμβος logistics, κόμβος συνδεσιμότητας. Μέσω της Αλεξανδρούπολης η διαδρομή είναι πιο σύντομη και φθηνή απ’ ό,τι μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Είναι μια εναλλακτική με αξιοπιστία. Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση της «Ν» με τον κ. Τζορτζ Τσούνη εστιάστηκε στη συνεργασία στον ναυπηγικό τομέα και την αμυντική βιομηχανία: Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη συμβολή των δύο αμερικανικών εταιρειών ΟΝΕΧ και CISCO στην αναζωογόνηση των ναυπηγείων, τονίζοντας ότι η συνεργασία αυτή «δεν θα ενισχύσει μόνο την ηγετική θέση της Ελλάδας, αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα στο αμερικανικό και στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσουν στη συμπαραγωγή της νέας γενιάς των φρεγατών Constellation».

Η συνεργασία της ΕΑΒ με τη Martin Lockheed θα συμβάλει επίσης στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών οπλικών συστημάτων, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι προσηλωμένη στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, γενικά στη Δύση», σημείωσε ο κ. Τσούνης.

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών τόνισε ότι πρέπει «να δώσουμε έμφαση στην ειρηνική συνύπαρξη και αυτό συμβαίνει ήδη. Στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών. Και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων – των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, όσο η αναθέρμανση των σχέσεων συνεχίζεται».

Η συνέντευξη του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόρτζ Τσούνη, έχει ως εξής:

Κύριε πρέσβη, έχετε τονίσει επανειλημμένα ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλους τους τομείς δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές». Σε ποιους τομείς βλέπετε να υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια ενίσχυσης των διμερών σχέσεων;

«Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και θα γίνουν ακόμη καλύτερες. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να είναι προσηλωμένη στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, γενικά στη Δύση. Το ήθος, οι αρχές και οι αξίες της Δύσης είναι η δημοκρατία. Η δημοκρατία γεννήθηκε εδώ στην αρχαία Ελλάδα και γι’ αυτό πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να είναι στη Δύση. Αντιθέτως, σε αντι-δυτικές χώρες όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Βενεζουέλα, η Κίνα, η Ρωσία, οι πολίτες δεν μπορούν καν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ, δεν μπορούν να διαδηλώσουν, τους στέλνουν στα λεγόμενα “γκουλάγκ” σε κάποια μέρη. Αυτό δεν είναι κάτι που θέλει η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων. Συνεπώς, οι αρχές της ελευθερίας γεννήθηκαν εδώ στην Ελλάδα και για πρώτη φορά οι πολίτες είχαν λόγο για την αυτοδιάθεση, για το πώς και από ποιον θέλουν να κυβερνηθούν. Εδώ γεννήθηκαν οι αξίες της Δύσης για τη δημοκρατία. Σήμερα, λοιπόν, όχι μόνον οι αξίες αυτές που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα είναι πολύ ισχυρές, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει μια ισχυρή, δημοκρατική Ελλάδα, ως πολύτιμος, αξιόπιστος και ικανός εταίρος. Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εδραίωση της σταθερότητας σε όλη την περιοχή.

Συνεπώς, τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα είναι πάρα πολύ συνδεδεμένα σε όλες τους τομείς: την οικονομία, τον πολιτισμό, την κοινωνία, την πολιτική, την κοινή άμυνα μέσω του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια πολύ υψηλή ποιοτική συνεργασία με την Ελλάδα με βάση αυτές τις αξίες και το κοινό συμφέρον».

Οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν

Κύριε πρέσβη, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, όπως η Amazon Web Services, η Microsoft, η JP Morgan, η Meta και άλλες, έχουν δρομολογήσει ή πραγματοποιούν μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσουν κι άλλες;

«Αναμφίβολα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανακαλύψει την Ελλάδα. Η χώρα δεν είναι μόνο ένα υπέροχο μέρος για διακοπές και ένας όμορφος τόπος για να ζεις, αλλά και ένα σημαντικό κράτος για επενδύσεις. Κι αυτό διότι η Ελλάδα κατέχει πέρα από όλα τα άλλα κάτι που όλοι οι CEO αναζητούν: πανέξυπνους, σπουδαγμένους ανθρώπους με πολλά προσόντα. Η Ελλάδα διαθέτει δηλαδή σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο. Εκτιμώ ότι οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχιστούν γιατί η Ελλάδα μετά από χρόνια κρίσης έχει βρει τον δρόμο της, η οικονομία αναπτύσσεται και οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται πλέον να βρουν υψηλά εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτό μπορεί να καλυφθεί με τη συνεχή επανεκπαίδευση, με την ενσωμάτωση ανθρώπων που έρχονται μάλιστα να εργαστούν στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Με τον ίδιο τρόπο που η δική μου οικογένεια πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να βρει μια καλύτερη ζωή. Γίναμε δεκτοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργαστήκαμε, κάναμε οικογένειες, φτιάξαμε τη ζωή μας, κάναμε επιχειρήσεις. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν το ίδιο πράγμα, γιατί επιδιώκουν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Στην Ευρώπη αυτό είναι το νέο όνειρο για τους ανθρώπους. Η οικονομία της Ελλάδας απέκτησε πλέον επενδυτική βαθμίδα, η ανεργία από 28% έχει μειωθεί σε μονοψήφια νούμερα, το spread στο 10ετές ομόλογο πριν από 10 χρόνια ήταν σε δυσθεώρητα ύψη και τώρα είναι μικρότερο σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους εταίρους. Είναι απίστευτο. Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται τρεις και τέσσερις φορές περισσότερο από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη. Και τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα είναι η πιο ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το υψηλότερο, φτάνει το 2%-2,8%. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να έχει μεγαλύτερο πλεόνασμα».

Διαχειρίσιμος ο πληθωρισμός

«Βλέπω επίσης τους μισθούς να αυξάνονται, τον πληθωρισμό να είναι διαχειρίσιμος σε όλα τα πράγματα, εκτός από τα σουπερμάρκετ. Αλλά το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ελπίζω ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν γιατί δεν υπάρχει λόγος, για παράδειγμα, οι τιμές για τα ίδια προϊόντα να είναι υψηλότερες απ’ ό,τι στη Γερμανία.

Και όλοι συμφωνούν ότι αυτό είναι απαράδεκτο και πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτό θα αντιμετωπιστεί. Θα ήθελα να πω ότι τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, που κάνει εξαιρετική δουλειά, με την πολύ επιθετική στάση που κρατά ενάντια στον πληθωρισμό ώστε οι Έλληνες καταναλωτές να αντιμετωπίζονται δίκαια. Οι καλύτερες ημέρες της Ελλάδας είναι μπροστά. Πολλές επενδύσεις έρχονται. Η επιτυχής διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα βοηθήσει όχι μόνο στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στην αξιοποίηση των κοινοτικών ταμείων. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με την ελληνική οικονομία».

Βλέπουμε επίσης, κύριε πρέσβη, να αυξάνονται και οι επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες…

«Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές. Πριν από την κρίση, κάπου 29 ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες βρίσκονταν στη Wall Street. Οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές βοήθησαν πάρα πολύ τις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται και δραστηριοποιούνται και στο εξωτερικό. Οι CEOs αυτών των επιχειρήσεων είναι πολύ ευφυείς. Είναι εξαιρετικό το φαινόμενο να βλέπουμε τόσες πολλές ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Φυσικά και θέλουν πρόσβαση σε αυτή. Όπως βλέπουμε και πολλές αμερικανικές και δυτικές επιχειρήσεις να επενδύουν στην Ελλάδα. Έτσι ενισχύεται η απασχόληση, η αξιοπρέπεια των πολιτών να έχουν δουλειά και να φροντίζουν τις οικογένειές τους. Έτσι έρχεται η ευημερία. Και η αύξηση της ευημερίας φέρνει τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό προς το συμφέρον και της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Χαράσσει τον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης

Κύριε πρέσβη, η Ελλάδα φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή και σε προμηθευτή ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Πώς προχωρά η ενεργειακή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα; Ποιες νέες, αμερικανικές επενδύσεις σχεδιάζονται στον ενεργειακό τομέα;

«Η Ελλάδα χαράσσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα διαθέτει ήδη μια υποδομή που επεκτείνεται. Η Ρεβυθούσα, οι εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός IGB που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και η επέκταση του δεύτερου δικτύου διασύνδεσης από τη Θεσσαλονίκη στη Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα είναι σε θέση να βοηθήσει τους βόρειους γείτονές της ως εναλλακτική ενεργειακή πηγή.

Για πολλά χρόνια η Ευρώπη εξαρτιόταν, αποκλειστικά σχεδόν, ενεργειακά από τη Ρωσία. Και δεν νομίζω ότι η Ρωσία τη χρησιμοποίησε με σωστό τρόπο. Έχω ταξιδέψει σε όλες τις πρωτεύουσες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συνομίλησα με τους αρμόδιους υπουργούς, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν εναλλακτικές πηγές. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει την εναλλακτική ως ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και ως κόμβος logistics, κόμβος συνδεσιμότητας. Μέσω της Αλεξανδρούπολης η διαδρομή είναι πιο σύντομη και φθηνή απ’ ό,τι μέσω των Στενών του Βοσπόρου. Είναι μια εναλλακτική με αξιοπιστία.

Η σιδηροδρομική συνδεσιμότητα δεν είναι μόνο προς όφελος όλων για οικονομικούς λόγους, αλλά είναι και για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα παρέχει σημαντική ηγετική θέση στην Ευρώπη. Επαναλαμβάνω: Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος και αυτό είναι προς το παγκόσμιο συμφέρον. Όλοι -από την Ουάσιγκτον ως τις Βρυξέλλες- αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως πρωταρχικό συνομιλητή για την επίλυση των προβλημάτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στρατηγική συνεργασία με την ΕΑΒ

Πώς προχωρά η στρατηγική συνεργασία της Lockheed Martin με την ΕΑΒ; Πόσο θα βοηθήσει η συνεργασία αυτή και την ελληνική αμυντική βιομηχανία;

«Κύριε Ψύλο, θα ήθελα να δω να συνεχίζεται και να επεκτείνεται η συνεργασία αυτή με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στην ΕΑΒ θα αναβαθμιστούν 122 αεροσκάφη Block-50 και 52 F-16 που αποτελούν άκρως αποτελεσματικά, υπερσύγχρονα αεροσκάφη. Και αυτό γίνεται σε συνεργασία της ΕΑΒ με τη Martin Lockheed. Η συνεργασία ΕΑΒ-Martin Lockheed θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των ελληνικών οπλικών συστημάτων και θα δώσει στην Ελλάδα μεγάλη ώθηση ως ένας σημαντικός εταίρος στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στη ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, που είναι επίσης πολύ σημαντική για τη Συμμαχία. Ο συνεχής εκσυγχρονισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων όχι μόνο θα ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παίξει πιο σημαντικό ρόλο για την προώθηση των στόχων του ΝΑΤΟ».

Πηγή: naftemporiki.gr