Καλιφόρνια: Άγριες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους φοιτητές στο UCLA

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και των εκατοντάδων διαδηλωτών που βρίσκονται εντός του πανεπιστημίου

Καλιφόρνια.– Έφοδο στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) πραγματοποίησε η αστυνομία, όπου χιλιάδες φοιτήτριες και φοιτητές διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα.

Η αστυνομία κάνει χρήση κρότου λάμψης και δακρυγόνων εναντίον των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών που είχαν προχωρήσει σε κατάληψη στους χώρους του πανεπιστημίου UCLA και είχαν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο των αρχών με το οποίο καλούσαν μάταια τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν.

Οι New York Times ανέφεραν ότι η αστυνομία «διέλυε οδοφράγματα στη μία πλευρά του καταυλισμού έξω από το Royce Hall στο UCLA».

Οι αστυνομικοί διαλύουν κόντρα πλακέ και άλλα υλικά που είχαν χρησιμοποιήσει οι διαδηλωτές για να χτίσουν έναν τοίχο γύρω τους. Η άλλη πλευρά του καταυλισμού φαίνεται να κρατάει προς το παρόν.

Οι αστυνομικοί έχουν αρχίσει να συλλαμβάνουν ορισμένους διαδηλωτές και να τους απομακρύνουν. Μέσα στον καταυλισμό, ορισμένοι διαδηλωτές ψέκασαν τους αστυνομικούς με πυροσβεστήρες και φώναξαν: «Δεν φοβόμαστε».

 

 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Reuters, ζωντανά τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν περίπου έξι διαδηλωτές στο UCLA υπό κράτηση, γονατισμένους στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους.

Δεκάδες δυνατές εκρήξεις ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης που εκτόξευσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές, ορισμένοι που κουβαλούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την έφοβο των αξιωματικών ενώ φώναζαν, «σπρώξτε τους πίσω» και αναβόσβηναν έντονα φώτα στα μάτια της αστυνομίας.

Tο BBC ανέφερε ότι τουλάχιστον τρία πούλμαν γεμάτα πάνοπλους αστυνομικούς έφτασαν την τελευταία ώρα στο UCLA. “Mόλις είδαμε αρκετές δεκάδες αστυνομικών να βγαίνουν από τα λεωφορεία. Περίπου εκατό από αυτούς φαίνονται να κινούνται προς το μέρος που έχουν στήσει τις σκηνές τους οι διαδηλωτές, να ξηλώνουν τις ‘αυτοσχέδιες περιφράξεις τους’ και να προσπαθούν να εισχωρήσουμε με τη βία μέσα στο πλήθος“, σημείωσε σε ρεπορτάζ του.

Όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ οι διαδηλωτές ένωσαν στη συνέχεια τα χέρια τους και φώναζαν: «Ελεύθερη Παλαιστίνη».

«Οι αστυνομικοί προσπάθησαν και πάλι να μπουν από τη σκάλα που οδηγεί στον καταυλισμό του UCLA, αλλά οι διαδηλωτές τους εμπόδισαν με ξύλινες παλέτες και αυτοσχέδιες ασπίδες. Εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν τους αστυνομικούς για αρκετά λεπτά, προτού κάποιοι αστυνομικοί φάνηκε να υποχωρούν. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Οι αστυνομικοί να πάνε σπίτι τους!»».

Νωρίτερα, οι Αρχές κήρυξαν παράνομη την κατάληψη των φοιτητών στο UCLA, μία κίνηση που συνήθως γίνεται, για να προετοιμάσει το πλήθος για την επικείμενη εκκένωση της διαμαρτυρίας. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, απείλησαν ευθέως τους συγκεντρωμένους με συλλήψεις, αν δεν αποχωρήσουν άμεσα από τον χώρο.

Παρά τον εκφοβισμό και τις απειλές στο campus καταφτάνει ολοένα και περισσότερος κόσμος προκειμένου να εκφράσει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές.

 

Σε ποια πανεπιστήμια πραγματοποιούνται διαδηλώσεις για αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους:

Πηγή: in.gr