ΕΒU: Η Γενική Συνέλευση Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων στην Ελλάδα μετά από 16 χρόνια

Η πρωτοπορία της ΕΡΤ και η ανεξαρτησία των Δημόσιων ΜΜΕ στο προσκήνιο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη με πρωτοβουλία της ΕΡΤ η Γενική Συνέλευση Νομικών και Πολιτικών Υποθέσεων της EBU, η οποία ασχολήθηκε, εκτός από τα συνήθη θέματα που απασχολούν τα Δημόσια ΜΜΕ, όπως θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, παραπληροφόρηση, ανταγωνισμό κλπ, με δύο τρέχοντα και σημαντικότατα ζητήματα:

Πρόκειται για την πρόσφατη ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των ΜΜΕ, και την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Στην Ελλάδα είχε να πραγματοποιηθεί ανάλογη συνάντηση 16 χρόνια και για πρώτη φορά την τίμησε διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ. Η παρουσία της Κατερίνας Κασκανιώτη εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους συμμετέχοντες και τον διευθύνοντα σύμβουλο της EBU, Noel Curran ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών με τηλεπαρουσία.

Ο νομικός σύμβουλος της EBU, Richard Burnley, ανακοίνωσε εκ μέρους των 74 και πλέον συμμετεχόντων από τις Δημόσιες τηλεοράσεις Μέλη της, ότι:

«…οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ βοήθησαν τόσο πολύ σε όλα, υπήρξαν τόσο ευγενικοί που διευκόλυναν τα πάντα για εμάς [….] Όλοι οι συμμετέχοντες με τους οποίους έχω συζητήσει αξιολόγησαν πολύ ψηλά την εκδήλωση από το Α έως το Ω: την εκδήλωση, την τοποθεσία, τον χώρο, το δείπνο και την ξενάγηση. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πραγματικά ικανοποιημένοι με το σύνολο του προγράμματος και αισθάνθηκαν τόσο ευπρόσδεκτοι![…]». Εκτός από το καθαυτό συνέδριο, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν εξαιρετική κρητική κουζίνα και ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα τοπόσημα των Χανίων.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Φώτη Καραγιαννόπουλου από την Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ και με την άψογη διευθέτηση των πρακτικών ζητημάτων της ΓΔ Μάρκετινγκ, της διευθύντριας Περιφερειακών Σταθμών Δήμητρας Τζαγαδούρα, αλλά και με την καθοριστική συμβολή της ΕΡΑ Χανίων και Ηρακλείου και κυρίως της διευθύντριας και ανταποκρίτριας δημοσιογράφου της ΕΡΤ , Ευτυχίας Πενταράκη.

Ειδικά η συμμετοχή των συναδέλφων μας από τους τοπικούς σταθμούς ανέδειξε την σημασία τους και αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως καθοριστικός παράγοντας ενημέρωσης από τα Δημόσια ΜΜΕ.

Οι συνάδελφοι ομιλητές για θέματα δεοντολογίας και ρύθμισης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) στα ΜΜΕ ήταν ο Μάϊκ Νούτζεντ, αναπληρωτής ΓΔ Τεχνολογίας -εκλεγμένος πρόεδρος της Επιτροπής Τεχνολογίας της EBU- και ο Φώτης Καραγιαννόπουλος, ειδικός νομικός σύμβουλος της ΕΡΤ και εκλεγμένο μέλος της Νομικής Επιτροπής της EBU.

Καθοριστικές παρεμβάσεις έγιναν από τον DPO της ΕΡΤ Βασίλη Βασιλόπουλο, από τους λίγους ειδικούς σε θέματα προστασίας δεδομένων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στα ΜΜΕ, και η Ζωή Ιωαννίδη από την Νομική Υπηρεσία, ενεργής Δικηγόρου της ΕΡΤ.

Βασικό θέμα συζήτησης που θα απασχολήσει σημαντικά τα Δημόσια ΜΜΕ της ΕΕ ήταν, όπως προαναφέρθηκε, η Ευρωπαϊκή πράξη (Νόμος) για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο Noel Curran δήλωσε ότι «η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, η διαφάνεια και εγκυρότητα στο περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι οι κύριοι τομείς όπου η Πράξη της ΕΕ θέτει αρχές που θα επιτρέψουν στα Δημόσια ΜΜΕ να βελτιώσουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη…»

Η Ευρωπαϊκή Πράξη επιβάλλει μεταξύ άλλων:

•     συντακτική ανεξαρτησία

•     προστατεύει τις δημοσιογραφικές πηγές, μεταξύ άλλων από τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού

•     Το σημαντικότερο όμως για την ΕΡΤ είναι ότι διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, και μέσω της οικονομικής τους αυτονομίας, αλλά και ικανοποιητικών απολαβών των εργαζομένων, όπως επεσήμαναν πολλοί συμμετέχοντες.

Συνοψίζοντας, η ΕΡΤ φάνηκε ακόμα μια φορά ότι η ευρωπαϊκή και διεθνής πορεία της και η τεχνολογική της πρωτοπορία συνεχίζεται με επιτυχία. Είναι στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και κατέστη κορυφαίο μέλος των Ευρωπαϊκών Δημόσιων ΜΜΕ. Συνάδελφοι από το Ραδιόφωνο, την Τεχνολογία και την Νομική Υπηρεσία, έχουν αποκτήσει ανώτερες θέσεις στην EBU και βρίσκονται στο κέντρο των ευρωπαϊκών και διεθνών εξελίξεων.

Mήνυμα της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΡΤ Κατερίνας Κασκανιώτη

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα για την εξαιρετική δουλειά που έγινε στη Γενική Συνέλευση Νομικών και Πολιτικών υποθέσεων της EBU, στα Χανιά

Η οργάνωση , ο συντονισμός και βέβαια η κρητική μαγεία λειτούργησαν θαυμάσια και άφησαν τους φιλοξενούμενους μας στην Ευρώπη με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Φώτη Καραγιαννόπουλο που με υπομονή και επιμονή έφερε αποτελεσματικά εις πέρας τον γενικό συντονισμό ενός ιδιαίτερα απαιτητικού συνεδρίου.

Πολλά μπράβο στην Γ.Δ Μάρκετινγκ και ιδιαίτερα στην Μόνικα Παπαδάτου και στην Άνυ Λιάκου που φρόντισαν με περίσσια ευγένεια και ταχύτητα για όλες τις οργανωτικές λεπτομέρειες.

Πολλά ευχαριστώ στις ομάδες των σταθμών μας σε Χανιά και Ηράκλειο και κυρίως στην Ευτυχία Πενταράκη που χωρίς την δική της καίρια συμβολή , τίποτα δεν θα ήταν ίδιο.

Ώρες καλές ! (Κρητική ευχή που υιοθέτησα και μοιράζομαι μαζί σας )

Πηγή:ertnews.gr