Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

ΟΚ, υπάρχει το προφανές. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μία ομάδα, ένα club από την Ελλάδα θα έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο. Αλλά, αν καταφέρει ο Ολυμπιακός και σηκώσει το τρόπαιο του Conference League στην Αθήνα στις 29 Μαΐου, τι θα κερδίσει πρακτικά το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία. Μία ευκαιρία που παρουσιάστηκε από την παρουσία του ΠΑΟΚ (κυρίως) στο πρώτο μισό της ευρωπαϊκής σεζόν και του Ολυμπιακού (κυρίως) στο δεύτερο μισό της ευρωπαϊκής σεζόν. Οι «ερυθρόλευκοι» έγραψαν πέντε νίκες και τρεις προκρίσεις (η μία όμως έγραψε στην βαθμολογία της UEFA), κράτησαν και κρατούν ζωντανό το όνειρο της Ελλάδας για την 15η θέση στο ranking και «έσωσαν» και την δική τους χρονιά.

Μία χρονιά που θα ήταν ακόμα καλύτερη στο club ranking για τον Ολυμπιακό, εάν μετρούσαν και οι δύο νίκες επί της Φερεντσβάρος. Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι στην 47η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης με 43.000 πόντους (για την τελευταία 5ετία) και αν μετρούσαν και οι δύο νίκες επί των Ούγγρων (η UEFA δεν δίνει τους βαθμούς για τα ματς των νοκ άουτ αγώνων που ούτως η άλλως θα καταργηθούν από την επόμενη σεζόν) θα ήταν στην 44η.

Τι μπορεί ν’ αλλάξει ο Ολυμπιακός

Από την αρχή της φετινής σεζόν στόχος του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν να τερματίσει η χώρα στην 15η θέση του UEFA Ranking. Γιατί; Επειδή θα μας επέστρεφε το ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο που θα χάσουμε (μπορεί και όχι, θα πρέπει να περιμένουμε έτσι όπως τα κατάφερε ο Ολυμπιακός) για την σεζόν 2025-26. Και η αλήθεια είναι ότι μπήκαμε φορτσάτοι με τέσσερις ομάδες σε ευρωπαϊκούς ομίλους.

Με το τέλος αυτών όμως μέσα Δεκέμβρη, είχαμε μόνο τον ΠΑΟΚ σίγουρο στους «16» (του Conference League) και τον Ολυμπιακό να χρειαστεί να δώσει έναν επιπλέον γύρο με την Φερεντσβάρος για να βρεθεί κι αυτός μαζί με τον «Δικέφαλο του Βορρά».

Και μπορεί η κλήρωση στα προημιτελικά να μας έδωσε ελπίδες για πιθανή εκτόξευση, όμως στο τέλος αυτών η Ελλάδα πήρε μόνο 600 πόντους από τους συνολικά 2000 που θα μπορούσε. Για τη μία νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ (400) και για την πρόκριση στα ημιτελικά (200). Ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε με δύο ήττες για να φτάσουμε στα ημιτελικά και να ζητάμε από τον Ολυμπιακό το απόλυτο.

Τρεις νίκες στα τρία ματς!

Στο όριο για όλα ο Ολυμπιακός

Αυτήν την στιγμή η βαθμολογία της UEFA έχεις ως εξής:

  • 14η Νορβηγία με 31.625
  • 15η Δανία με 31.450
  • 16η Ισραήλ με 31.125
  • 17η ΕΛΛΑΔΑ με 30.525

Όπως βλέπετε απέχουμε 1000 βαθμούς (925 για την ακρίβεια) από την 15η θέση η οποία θα μας χαρίσει ένα ακόμα ευρωπαϊκό εισιτήριο για την μεθεπόμενη σεζόν (και σαφώς καλύτερη εκκίνηση στις προκριματικές φάσεις).

Για κάποιους το δύσκολο έγινε. Δηλαδή από τις τρεις νίκες που αναζητούσε η Ελλάδα η πιο δύσκολη θα ήταν αυτή μέσα στο «Βίλα Παρκ». Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτήν δεν θα συζητάγαμε για θαύματα τώρα, παρά μόνο για τις ελπίδες του Ολυμπιακού να προκριθεί στον τελικό.

Τώρα αν ο Ολυμπιακός κάνει το απόλυτο, δηλαδή νικήσει την Αστον Βίλα στο «Καραϊσκάκης» (400 η νίκη + 200 η πρόκριση στην Ελλαδα) και στη συνέχεια κατακτήσει και το τρόπαιο (μόνο μέχρι και την παράταση θα μετρήσει ως νίκη για την βαθμολογία της UEFA) η Ελλάδα θα κλείσει την σεζόν στην προνομιούχα 15η θέση!

Η μεγάλη παρακαταθήκη για του χρόνου

Όμως δεν είναι μόνο το δέντρο που πρέπει να κοιτάμε. Αλλά και το δάσος. Αν τελείωνε σήμερα η ευρωπαϊκή σεζόν η Ελλάδα θα έμπαινε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν ως 17η πίσω από Σκωτία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία και Ισραήλ.

Για την ακρίβεια η βαθμολογία ενόψει της νέας σεζόν είναι:

  • 11η Ισραήλ 28.750
  • 12η Νορβηγία 27.875
  • 13η Αυστρία 26.800
  • 14η Ελβετία 26.575
  • 15η Δανία 26.325
  • 16η Σκωτία 26.300
  • 17η ΕΛΛΑΔΑ 25.625

Εάν ο Ολυμπιακός κλείσει την ευρωπαϊκή του σεζόν με το απόλυτο τότε η Ελλάδα θα εκκινήσει το καλοκαίρι από την 14η θέση (!) με οριακή διαφορά από την 13η και θα κυνηγάει την 11η θέση στην βαθμολογία της UEFA!

Τα σενάρια για φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα

Και μη ξεχνάμε και το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο τριπλός συνδυασμός του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, του Αρη στον τελικό Κυπέλλου και των 4 διεκδικητών στο πρωτάθλημα κρατάει τα πάντα ρευστά.

Δηλαδή υπάρχει το σενάριο να βγάλουμε και φέτος 5 ομάδες στην Ευρώπη! Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Ολυμπιακός να κατακτήσει το Conference, να τερματίσει 4ος και ο Αρης να κατακτήσει το Κύπελλο!

Όπως υπάρχει το σενάριο ο Ολυμπιακός να διαλέγει στο τέλος της σεζόν σε ποια ευρωπαϊκή διοργάνωση θα αγωνιστεί! Γιατί αν κατακτήσει και το Conference και το πρωτάθλημα θα έχει το δικαίωμα επιλογής. Προκριματικά Champions League ή απευθείας συμμετοχή στο Europa League.

Σίγουρα τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής), όταν και θα γνωρίζουμε το τι θα γίνει στο ζευγάρι του Ολυμπιακού με την Αστον Βίλα.

Πηγή:in.gr