Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η ευθεία αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό εν Ελλάδι, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές

Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» για τα εθνικά θέματα ενόψει ευρωεκλογών, με αιχμή την Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία παραβίασε η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, κατά την ορκωμοσία της, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στη χώρα μας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατάει ψηλά το θέμα στην προεκλογική ατζέντα, δεδομένου ότι η Συμφωνία είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, και επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση, αφενός γιατί η Νέα Δημοκρατία είχε εκφράσει εξαρχής τη διαφωνία της και είχε καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και, αφετέρου, γιατί επί πέντε χρόνια διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει φέρει στη Βουλή την κύρωση των τριών Μνημονίων Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

«Αν αμφισβητήσουν αυτοί τη Συμφωνία των Πρεσπών, τινάζεται στον αέρα όλο», λέει η Ντόρα Μπακογιάννη

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη σημείο τριβής – ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών – αφού οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης επί του θέματος δεν κινούνται ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «κρυφή ατζέντα».

Στη Βουλή κατέθεσε τα Μνημόνια Συνεργασίας ο ΣΥΡΙΖΑ

Την Τετάρτη (15/5), μάλιστα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στη Βουλή τα τρία μνημόνια, ως προτάσεις νόμου, «με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο που είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 από τους τότε υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

«Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την προώθηση και εμβάθυνση της συμφωνίας των Πρεσπών», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια συμφωνία «που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων».

Σημείωσε πως «αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων», ενώ εξήγησε ότι «τα τρία μνημόνια αφορούν στην ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε της Βόρειας Μακεδονίας, στην οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας και στον έλεγχο του FIR Σκοπίων».

«Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα»

Ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε πως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία «σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο. Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το ‘πολιτικό κόστος’ αλλά προέταξε το συμφέρον της πατρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας».

Γεραπετρίτης: Γρήγορη και με σωστά αντανακλαστικά η αντίδραση της Αθήνας

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι «αντιδράσαμε πάρα πολύ γρήγορα και με σωστά αντανακλαστικά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αφού πρώτα η χώρα μας πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας με τις διεθνείς δεσμεύσεις της, ενώ επισήμανε ότι η επιθυμία του είναι να γίνει επί δικής του θητείας.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικές συντάκτες, αμέσως μετά την ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεραπετρίτης στάθηκε ιδιαίτερα στις «άμεσες αντιδράσεις που υπήρξαν σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο» κατά της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Δεν έχει υπάρξει άλλη περίπτωση όπου μέσα σε λίγες ώρες είχαμε καταδικαστικές δηλώσεις από πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του ΝΑΤΟ, αλλά και άλλων μεγάλων χωρών, και αυτό οφείλεται στην επικοινωνία που έκανε η ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όσο για την κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας, που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Γεραπετρίτης αντέτεινε «εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα έρθουν εντός του έτους, αλλά ότι επιθυμία μου είναι να έρθουν εντός της δικής μου θητείας».

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια, συνδέεται με το ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε πειστεί ότι έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση από την πλευρά της γείτονος χώρας. Διότι δεν είναι μόνο το θέμα του ονόματος, υπάρχουν κι άλλα θέματα. Εμείς λέμε ότι θα έρθουν, όταν εμείς θα έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση», εξήγησε.

Μπακογιάννη: Βλακεία οι αναφορές Κασσελάκη – Θα τιναχτεί στον αέρα, αν…

Στην πλήρη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας ως προϋπόθεση για την κύρωση των Μνημονίων Συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες, αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ σημείωσε πως «αν αμφισβητήσουν αυτοί τη Συμφωνία των Πρεσπών, τινάζεται στον αέρα όλο» – επιβεβαιώνοντας εκ νέου ότι στην κυβέρνηση έχουν… «μπλέξει τις γραμμές τους» για το θέμα.

«Θα έρθουν στη Βουλή, αλλά πρώτα να δούμε ποια είναι η συμπεριφορά της γείτονος χώρας. Κοντός ψαλμός, θα φανεί η συμπεριφορά τους, προς τα πού το πάνε. Αν αμφισβητήσουν αυτοί τη Συμφωνία των Πρεσπών, τινάζεται στον αέρα όλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας «βλακεία» τις αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, και τόνισε πως είτε θεωρείς επωφελή τη Συμφωνία και την τηρείς είτε τη θεωρείς κακή και την ακυρώνεις, ενώ επανέλαβε πως «δεν θα ετεροπροσδιορίζομαι εγώ ανάλογα με το τι κάνουν οι Βορειομακεδόνες».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Στην εξωτερική πολιτική υπάρχουν τόσα πολλά σοβαρά θέματα που δεν θα ασχοληθεί κανείς με την κυρία Σιλιάνοφσκα», προσέθεσε η βουλευτής της ΝΔ.

Κεχαγιά: Υπάρχει κρυφή ατζέντα της ΝΔ;

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Άμυνας της ΝΔ, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που ανέφερε ότι «στο πίσω μέρος του μυαλού μας θα πρέπει να υπάρχει πάντα ως όπλο η καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών, είτε ως όπλο πίεσης είτε ως πραγματικό», η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, έκανε λόγο για «σοκαριστική δήλωση, διότι επί της ουσίας παραδέχεται και ομολογεί την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

«Τώρα βλέπουμε, σε μια αποθέωση αμηχανίας και έλλειψης πρωτοβουλίας, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θέλει να ολοκληρώσει αυτή τη Συμφωνία και να φέρει στη Βουλή προς κύρωση τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας, αλλά μέσω στελεχών της λέει ότι μπορεί και να ακυρώσει μονομερώς τη Συμφωνία», τόνισε.

Και προσέθεσε πως «αυτό δεν είναι διπλωματικό όπλο», σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Η Φον Ντερ Λάιεν, που είναι και φίλη προσωπική του κ. Μητσοτάκη, πέραν του ότι κατέχει ανώτατη θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τι θα πει εφόσον ακούσει τέτοιες δηλώσεις;».

Μαρινάκης: Δικαιώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη

Παρά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τυχοδιωκτική στρατηγική και «χάιδεμα» του ακροδεξιού μέρους των ψηφοφόρων της, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη «δικαιώνεται».

Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι η ΝΔ δεν έχει αλλάξει την άποψή της για τη Συμφωνία των Πρεσπών και έσπευσε να επικρίνει την αντιπολίτευση: «Σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο η άλλη πλευρά, η άλλη χώρα, η Βόρεια Μακεδονία να μην έχει κάνει ούτε τα βασικά, ούτε δηλαδή να έχει διανύσει τα πρώτα μέτρα μιας διαδρομής, που είναι να λένε τη χώρα τους όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, και εμείς να είχαμε τελειώσει, να είχαμε διανύσει όλα τα χιλιόμετρα, έχοντας κυρώσει και τα μνημόνια».

«Θα ήταν σε καλύτερη θέση η χώρα μας; Προφανώς και όχι. Άρα, οι βιαστικοί, οι επισπεύδοντες δεν δικαιώνονται. Άρα, δικαιώνεται η στρατηγική Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα», όπως είπε.

Πηγή: in.gr