Ισπανία – Πράσινο Ακρωτήρι 0-0: Οι άχρωμοι πρωταθλητές Ευρώπης κόλλησαν στο μηδέν

Η Ισπανία ήταν άχρωμη και άγευστη και κόλλησε στο μηδέν απέναντι στο ηρωικό Πράσινο Ακρωτήρι στην πρώτη του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τεράστια εμφάνιση από τον 40χρονο τερματοφύλακα, Βοζίνια.
Η πρεμιέρα της Ισπανίας στο Μουντιάλ 2026 ήταν άσχημη. Αντίθετα το πρώτο ματς του Πράσινου Ακρωτηρίου σε Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε στην ιστορία. Η μεταξύ τους μονομαχία στην Ατλάντα για την 1η αγωνιστική του 8ου ομίλου ολοκληρώθηκε στο 0-0.
Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν τελικές, δοκάρι στο πρώτο μέρος, αλλά – ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο – δεν μπόρεσαν να είναι ασφυκτικοί απέναντι στους Αφρικανούς. Το Πράσινο Ακρωτήρι αμυνόταν γενναία, έκλεινε τους χώρους, ενώ ο 40χρονος τερματοφύλακας, Βοζίνια ήταν ηρωικός σε πολλές περιπτώσεις.
To 0-0 έμεινε έως το φινάλε, με τις δύο ομάδες να παίρνουν από έναν πόντο, με τους παίκτες του Πράσινου Ακρωτηρίου να πνίγονται σε αγκαλιές, για το ιστορικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, προβληματισμός στα πρόσωπα των Ισπανών.
Την επόμενη αγωνιστική, η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Σαουδική Αραβία (21/6, 19:00), ενώ θα κλείσει τον όμιλο απέναντι στην Ουρουγουάη (27/6, 03:00). Το Πράσινο Ακρωτήρι θα κοντραριστεί αρχικά με την Ουρουγουάη (22/6, 01:00) και εν συνεχεία με τη Σαουδική Αραβία (27/6, 03:00).
Το ματς
Από τα πρώτα λεπτά η Ισπανία είχε την κατοχή της μπάλας, με το Πράσινο Ακρωτήρι να αμύνεται μαζικά και να ψάχνει την στιγμή της στην αντεπίθεση. Οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν αφενός την πρωτοβουλιά, όμως άργησαν να πάρουν… μπρος και για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα περιορίζονταν σε κάποια ακίνδυνα σουτ εκτός περιοχής.
Οι Ισπανοί πάτησαν γκάζι μετά το 35ο λεπτό, κλείνοντας ολοένα και περισσότερο την αφρικανική ομάδα στην περιοχή της. Στο 40′ έφτασαν κοντά στο γκολ με διπλή ευκαιρία. Ο Κουκουρέγια έκανε το γύρισμα από τα αριστερά, ο Τόρες με το δεξί έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι. Ο Ογιαρθάμπαλ πήρε το ριμπάουντ με κεφαλιά, με τον τερματοφύλακα του Πράσινου Ακρωτηρίου να αποκρούει.
Στο 46′ ο Κουκουρέγια γύρισε από τα αριστερά στην περιοχή, η μπάλα βρήκε σε πόδια, με τον Τόρες να πλασάρει με τη μία και τον Βοζίνια να μπλοκάρει. Οι Ισπανοί έκλεισαν το πρώτο μέρος με νέα καλή στιγμή. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο πήρε την κεφαλιά, με τον τερματοφύλακα του Πράσινου Ακρωτηρίου να αποκρούει δύσκολα στην δεξιά του γωνία.
Η Ισπανία μπήκε υποτονικά στο δεύτερο μέρος και συνέχιζε να… εκτελεί εκτός περιοχής. Στο 56′ ο Ρουίθ έπιασε μία κεφαλιά μέσα από το “κουτί” με τον Βοζίνια να μπλοκάρει.
Η ρόχα τα βρήκε “σκούρα” και στο 71ο λεπτό πέρασε ο Γιαμάλ με σκοπό να δώσει άλλη ταχύτητα και ενέργεια στους Ισπανούς. Ωστόσο λύση δεν βρισκόταν, με το Πράσινο Ακρωτήρι να αμύνεται γενναία και τον Βοζίνια να είναι εκπληκτικός, όταν χρειαζόταν.
Στο 83′ ο Κουκουρέγια πήρε μία κεφαλιά μέσα από την περιοχή, αλλά ο Βοζίνια μπλόκαρε χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, στο φινάλε το Πράσινο Ακρωτήρι πίστεψε ότι μπορεί να πετύχει κάτι ακόμη μεγαλύτερο.
Προσπάθησε να χτυπήσει στη μετάβαση, να δοκιμάσει κάποια σουτ που θα έβαζαν πονοκέφαλο στον Σιμόν. Στο 90+1′ ο Μπόρζες πήρε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ, με τον τερματοφύλακα της Ισπανίας να μπλοκάρει.
Το τελευταίο σφύριγμα βρήκε τους παίκτες του Πράσινου Ακρωτηρίου να πανηγυρίζουν ένα τεράστιο αποτέλεσμα, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Μουντιάλ.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ουνάι Σιμόν, Γιορέντε, Κουμπαρσί, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι (87′ Γουίλιαμς), Φαμπιάν (71′ Μερίνο), Πέδρι, Φεράν (81′ Όλμο), Γκάβι (71′ Γιαμάλ), Ογιαρθάμπαλ
ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ: Βοζίνια, Μπόρζες, Σίντνι Λόπες, Καμπράλ (76′ Πάουλο), Μορέιρα, Πίνα, Γιόβανε Καμπράλ (61′ Σεμέντο), Μοντέιρο (79′ Αρκάνιο), Λ. Ντουάρτε (Ν. Ντουάρτε), Λιβραμέντο (61′ Ντα Κόστα), Μέντες
Η βαθμολογία:
Η 1η αγωνιστική
- Ισπανία – Πράσινο Ακρωτήρι 0-0
- 16/6, 01:00 Σαουδική Αραβία – Ουρουγουάη
Η 2η αγωνιστική
- 21/6, 19:00 Ισπανία – Σαουδική Αραβία
- 22/6, 01:00 Ουρουγουάη – Πράσινο Ακρωτήρι
Η 3η αγωνιστική
- 27/6, 03:00 Ουρουγουάη – Ισπανία
- 27/6, 03:00 Πράσινο Ακρωτήρι – Σαουδική Αραβία Πηγή: sport24.gr









Σχόλια Facebook