Η τουρκική αντιπολίτευση καταδικάζει τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για την αεράμυνα

Το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Barak MX του Ισραήλ. Πίστωση: Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας επέκρινε έντονα τη σχεδιαζόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ στον τομέα της αεράμυνας, υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και προτρέποντας την Άγκυρα να απαντήσει μέσω διπλωματικών οδών.

Ο Γιανκί Μπαγκτζίογλου, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και αρμόδιος για τις αμυντικές υποθέσεις, ισχυρίστηκε ότι τα αναφερόμενα σχέδια της Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας με την υποστήριξη του Ισραήλ δεν αποτελούν μόνο στρατιωτική εξέλιξη, αλλά και αυτό που χαρακτήρισε ως πρόκληση για τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας.

CHP: Το σχέδιο αεράμυνας έχει ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις

Μιλώντας για το προτεινόμενο αμυντικό έργο, ο Bağcıoğlu υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκτιμάται ότι θα πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι περισσότερο από μια συμβατική στρατιωτική προμήθεια.

«Η συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ για ένα σύστημα αεράμυνας αξίας περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να θεωρηθεί όχι μόνο ως στρατιωτική απειλή, αλλά και ως υπονόμευση του διεθνούς δικαίου», είπε.

Τα σχόλιά του αντικατοπτρίζουν την ολοένα και πιο επικριτική στάση του CHP απέναντι στην αυξανόμενη αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, μια συνεργασία που έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, έργων αμυντικής τεχνολογίας και στρατηγικού διαλόγου.

Ανησυχίες για την επιτήρηση του Αιγαίου

Ο Μπαγκτζίογλου ισχυρίστηκε επίσης ότι τα προηγμένα συστήματα ραντάρ που αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της μελλοντικής αρχιτεκτονικής αεράμυνας της Ελλάδας θα μπορούσαν να παρέχουν συνεχή παρακολούθηση της αεροπορικής δραστηριότητας σε μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους και της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων περιοχών κοντά στις δυτικές ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του CHP, τέτοιες δυνατότητες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχειρησιακή επίγνωση της Ελλάδας ακόμη και σε καιρό ειρήνης.

Τα σχόλιά του φάνηκαν να αναφέρονται στα ευρύτερα σχέδια της Ελλάδας για τον εκσυγχρονισμό του ολοκληρωμένου δικτύου αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας, ένα έργο που Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες περιφερειακές απειλές ασφαλείας.

Κριτική για τη συνεργασία Ελλά-Ισραήλ-Κύπρου

Ο εκπρόσωπος άμυνας του CHP υποστήριξε περαιτέρω ότι τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσαν τελικά να ενσωματωθούν στενότερα, ενισχύοντας την τριμερή συνεργασία σε τομείς όπως η έγκαιρη προειδοποίηση, η ανταλλαγή πληροφοριών και ο επιχειρησιακός συντονισμός.

Η Τουρκία έχει συχνά επικρίνει την αυξανόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, θεωρώντας την ως μέρος μιας ευρύτερης περιφερειακής ευθυγράμμισης που αποκλείει την Άγκυρα.

Ανανεωμένες διεκδικήσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Ο Μπαγκτζίογλου επανέλαβε επίσης τη μακροχρόνια θέση της Τουρκίας σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία σε πολλά ελληνικά νησιά στο ανατολικό Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η στρατιωτικοποίησή τους παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε διεθνή φόρουμ για να αμφισβητήσει αυτό που χαρακτήρισε ως παραβιάσεις αυτών των συνθηκών.

Η Ελλάδα έχει απορρίψει επανειλημμένα την ερμηνεία των συνθηκών από την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι τα αμυντικά μέτρα στα νησιά της είναι νόμιμα και απαραίτητα δεδομένης της στρατιωτικής θέσης της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας του Στρατού του Αιγαίου στις τουρκικές ακτές και της μακροχρόνιας δήλωσης casus belli της Άγκυρας για οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των έξι ναυτικών μιλίων.

greekreporter.gr