“Χέρι-χέρι” ενημέρωση, αλληλεγγύη, ανάπαυλα: Μια ιδιαίτερα ανθρώπινη επίσκεψη στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου! (Φωτό)

Μια μεγάλη παρέα σχεδόν 50 ατόμων από παιδιά και γονείς του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας και τα 19 παιδιά ( από 1,5 έως 17 ετων ) της κοινωνικής Δομής «Αγία Φιλοθέη η Αθηναία» έφθασε σήμερα Σάββατο στο ανακαινισμένο Μουσειο στο ηλιόλουστο αλλά δροσερό Δίστομο! Και ήταν για όλους μια διαφορετική ημέρα!
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης της ομάδας «Ορφανοτρόφοι» του 3ου Γυμνασίου, μιας πρωτοβουλίας – το όνομα της οποίας παραπέμπει σε θεσμό του Βυζαντίου – που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά της Δομής να γνωρίσουν νέους τόπους, να αποκτήσουν εμπειρίες .Και κυρίως, να ανοίξουν ένα παράθυρο σε έναν κόσμο διαφορετικό από την καθημερινότητά τους , όπως ενημέρωσε ο καθηγητής, εμπνευστής της πρωτοποριακής δράσης.
.
Στο Μουσείο, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από εθελοντές και γνώρισαν μέσα από φωτογραφιες και τις αφηγήσεις την ιστορία της Σφαγής των 238 Διστομιτων κατά ναζιστική θηριωδία του 1944.
Για τους μικρότερους επισκέπτες, όμως, υπήρχε και μια διαφορετική «στάση»: η βιβλιοθήκη του Μουσείου.
Ανάμεσα στα βιβλία και στις σελίδες που αφηγούνται την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις ωμότητες των Γερμανών ναζί, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεφυλλίσουν βιβλία, να ζωγραφίσουν και να αφήσουν για λίγο τη φαντασία τους να ταξιδέψει.
Παράλληλα, η ομάδα παρακολούθησε και το ντοκιμαντέρ του Μουσείου, συμπληρώνοντας ετσι, με την ενημέρωση του Χρ.Παπανικολαου, την εικόνα μιας επίσκεψης που δεν ήταν απλώς μια εκπαιδευτική εκδρομή.
Ήταν μερικές ώρες γνώσης, συντροφικότητας και αλλαγής παραστάσεων.
Και ίσως αυτό να ήταν και το πιο σημαντικό μήνυμα της ημέρας: πως ένα Μουσείο Μνήμης – και Φάρος των αγώνων για Δικαίωση και Αποζημίωση – δεν είναι μόνο ένας χώρος όπου κοιτάζουμε το παρελθόν. Μπορεί να γίνει και ένας χώρος όπου συναντιούνται άνθρωποι του σήμερα, παιδιά με διαφορετικές διαδρομές, όπου μοιράζονται κάτι πολύ απλό και πολύτιμο — τον χρόνο, την παρέα, τη γνώση και την εμπειρία μιας όμορφης ημέρας, με Αγάπη και Φιλία – βάζοντας στην άκρη την δύσκολη για όλους καθημερινότητα.
Για τα παιδιά της Δομής “Αγία Φιλοθέη η Αθηναία” ( η στέγη της οποίας εδρεύει στην Αγία Παρασκευή Αττικής), για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και για τους ανθρώπους του Μουσείου που τους υποδέχθηκαν, η ημέρα αυτή στο Δίστομο ήταν μια ξεχωριστή στιγμή.
Μια επίσκεψη που έφερε κοντά τη μνήμη, την εκπαίδευση και την ανθρώπινη αλληλεγγύη.









Σχόλια Facebook