Ο Γιάννης Λοβέρδος στο Βουκουρέστι για επαφές με ομογενειακούς και εκκλησιαστικούς φορείς και Ρουμάνους αξιωματούχους

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Λοβέρδος, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσκεψη στο Βουκουρέστι όπου θα συναντηθεί με ομογενειακούς, εκκλησιαστικούς φορείς καθώς και Ρουμάνους αξιωματούχους.
Επίσης, θα μιλήσει στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Στα ίχνη του Ελληνισμού στον ρουμανόφωνο χώρο – Γλωσσικές και πολιτισμικές γέφυρες, ιστορικές ρίζες και διαδρομές (Γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμός)», που διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την ίδρυση του Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου.
Λίγα λόγια για τον Ελληνισμό σήμερα στη Ρουμανία
Η παρουσία των Ελλήνων στη Ρουμανία χρονολογείται από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η ελληνική μειονότητα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα της χώρας. Επίσης, στο Κοινοβούλιο εκλέγεται ομογενής βουλευτής. Υπάρχει ισχυρή ελληνική επιχειρηματική παρουσία. Η δε Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας είναι ο επίσημος φορέας της ελληνικής μειονότητας στο κράτος.
Από το 2008 λειτουργεί στο Βουκουρέστι το αμιγώς Ελληνικό Σχολείο «Αθηνά». Ακολουθεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και προσφέρει απολυτήριο σπουδών ισότιμο με το ελληνικό.
Λειτουργούν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο. Επίσης, στα Πανεπιστήμια της Ρουμανίας φοιτούν πολλοί Έλληνες.
Στη χώρα λειτουργεί το Τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας και νεοελληνικών σπουδών στη Σχολή Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου, ενώ στη Φιλολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ιασίου λειτουργεί λεκτοράτο Ελληνικών Σπουδών «’Alexandru Ioan Cuza».
Ακόμη, έχει καθιερωθεί επίσημα στη Ρουμανία η 9η Φεβρουαρίου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.
Σε ετήσια βάση διοργανώνεται από την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ελληνικής Γλώσσας στο ρουμανικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό για μαθητές που μαθαίνουν την ελληνική ως δεύτερη ξένη γλώσσα. Αυτή η Ολυμπιάδα τίθεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας (κατωτέρω φωτό).

Στα προγράμματα φιλοξενίας και ελληνομάθειας που διοργάνωσε το καλοκαίρι του 2026 η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχαν και ομογενείς νέοι από τη Ρουμανία.
Τέλος, η Ελλάδα το 2027 θα είναι τιμώμενη χώρα στην Έκθεση Βιβλίου του Βουκουρεστίου.

ΑΠΕ








Σχόλια Facebook