Εκκενώθηκε η Ειδομένη – Οδικώς στην Αθήνα οι μετανάστες

Στην Ειδομένη βρίσκεται αυτή την ώρα ο δημοσιογράφος του VICE, Oscar Webb, καταγράφοντας όσα λαμβάνουν χώρο από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ο δημοσιογράφος, έδωσε μια γεύση μέσω Twitter για το τι συμβαίνει στην «άδεια» Ειδομένη, σχολιάζοντας: «Λεωφορεία αναχωρούν για Αθήνα, η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή. 10 συλλήψεις μέχρι στιγμής».eidomenh2
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πριν καλά καλά ξημερώσει ξεκίνησε η επιχείρηση των ΜΑΤ στην Ειδομένη, με στόχο να ανοίξει τη σιδηροδρομική γραμμή την οποία είχαν αποκλείσει εδώ και πολλές μέρες μετανάστες στους οποίους δεν επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα προς την ΠΓΔΜ. Επτά με οκτώ διμοιρίες των ΜΑΤ και συνομικά 400 αστυνομικοί, έκοψαν την κίνηση για όλους στη γέφυρα του Αξιού, για να μην υπάρχει εικόνα από πουθενά, και περίπου στις 07:30 ξεκίνησε η επιχείρηση για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας είχε πρόσφατα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει ακόμη και με τη βία η διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής. Προσπαθούμε να μην πέσει ξύλο είχε πει, ενώ είχε επίσης μιλήσει για λελογισμένη βία και επιχείρηση που θα γίνει άμεσα. Αλλά και να πέσει, δεν θα το δει κανείς, αφού οι αρμόδιοι φρόντισαν να απομακρύνουν πριν από την επέμβαση τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ από το σημείο!

Η επιχείρηση για να απομακρυνθούν οι οικονομικοί μετανάστες που είχαν καταλάβει τη σιδηροδρομική γραμμή σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί τους απαγορεύεται να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ γίνεται από άνδρες των ΜΑΤ και αστυνομικούς. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ένταση και πως ήδη οι μετανάστες άρχισαν να επιβιβάζονται σε λεωφορεία με την «προτροπή» των αστυνομικών για να μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής. Μάλιστα, στις 09:30 αναμένεται να γίνει και το πρώτο δρομολόγιο.

Η επιχείρηση στην Ειδομένη έρχεται λίγες ώρες αφού υπήρξε η πληροφορία πως η εταιρία – κολοσσός Hewlett Packard, δεν χρησιμοποίησε την Ελλάδα για να διανείμει τα προϊόντα της στην Ευρώπη, αφού η σιδηροδρομική γραμμή ήταν κλειστή, αλλά τα έστειλε με πλοίο στη Σλοβενία κι από εκεί, σε άλλες χώρες…

“Δεν αφήνουν κανέναν να πλησιάσει. Δεν υπάρχει εικόνα. Είναι μόνο οι μετανάστες και η αστυνομία στο σημείο”, είπε στο newsit.gr η Ξανθούλα Σούπλη, πρόεδρος της κοινότητας της Ειδομένης. “Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές και η επιχείρηση όπως μάθαμε θα κρατήσει αρκετή ώρα”, πρόσθεσε.

Πηγή:newsIt.gr