Εξέγερση με περισσότερους από 50 νεκρούς σε φυλακή του Μεξικού

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό
Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή στο βορειοανατολικό Μεξικό, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μερικές ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου σε άλλη φυλακή στο βόρειο Μεξικό.

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν.

727E12F16506459036F2F1F4654F1485

Αστυνομικοί με εξάρτυση για την καταστολή διαδηλώσεων, καθώς και ασθενοφόρα μετέβησαν στη φυλακή Τόπο Τσίκο απ’ όπου έβγαινε καπνός, όπως δείχνουν πλάνα που μεταδόθηκαν από τηλεοπτικά δίκτυα.

Ενδέχεται ορισμένοι κρατούμενοι να έχουν δραπετεύσει από τη φυλακή Τόπο Τσίκο στην πολιτεία Νουέβο Λεόν.

Εκπρόσωπος επικοινωνίας του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η εξέγερση ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο σε λιγότερο από δύο ώρες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια τραγωδία» δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Νουέβο Λεόν, ο Χάιμε Ροντρίγκες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Milenio και Reforma, η εξέγερση ξέσπασε όταν κάποιοι κρατούμενοι αποπειράθηκαν να αποδράσουν.

Συγγενείς των κρατουμένων συγκεντρώθηκαν τα ξημερώματα μπροστά από τη φυλακή.

Στις πτέρυγες όπου φιλοξενούνται οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι κρατούμενοι δεν σημειώθηκαν επεισόδια, είπε ο κυβερνήτης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχουν γυναίκες ή παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο σε σειρά φονικών εξεγέρσεων τα τελευταία χρόνια στις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, οι οποίες συχνά στεγάζουν κρατούμενους από διάφορες συμμορίες ναρκωτικών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναμένεται να ξεκινήσει την Παρασκευή την πρώτη επίσκεψή του στο Μεξικό με την παπική ιδιότητά του. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επισκεφθεί φυλακή στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες στη μεθόριο με τις ΗΠΑ, η οποία ήταν κάποτε μία από τις πιο βίαιες πόλεις στον κόσμο.

Newsroom ΔΟΛ