Ευχαριστήρια επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου στον κ. Τσίπρα

Αθήνα. Με μία ιδιαίτερα θερμή επιστολή, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανού Εθνικού Συμβουλίου, Βασ. Ματαράγκας, ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για την ανταπόκρισή του στο αίτημα να παραστεί αντιπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης στις τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των πρώτων Ελλήνων (400+) που έφτασαν ομαδικά στην αμερικάνικη ήπειρο και συγκεκριμένα στον ‘Αγιο Αυγουστίνο, Φλόριδας ΗΠΑ, τον Ιούνιο 1768 καθώς και στους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην επανάσταση του ’21.

Με την ίδια επιστολή το Εθνικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει ως άψογη, την εκπροσώπηση της κυβέρνησης “από τον υφυπουργό σας κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ” και αποδίδει εύσημα στο πρωθυπουργό “…που αντιλήφθηκε άμεσα την σπουδαιότητα της αναγνώρισης και απόδοσης τιμής, στους πρώτους ‘Ελληνες στην Αμερική”.

Ολόκληρη η επιστολή του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2016, έχει ως εξής:

<<Εξοχώτατον Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αθήνα

Εξοχ. κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την επιστολή αυτή, σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε που πράξατε το εθνικό σας καθήκον, αποδίδοντας την οφειλόμενη αναγνώριση και τιμή, ως Ελληνική Δημοκρατία:

– Στους πρώτους ‘Ελληνες (400+) που έφτασαν ομαδικά στην αμερικάνικη ήπειρο και συγκεκριμένα στον ‘Αγιο Αυγουστίνο, Φλόριδας ΗΠΑ, τον Ιούνιο 1768.

– Στους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην επανάσταση του ’21 και αρκετοί από αυτούς θυσίασαν την ζωή τους, γιά την Ελλάδα μας.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική Κυβέρνηση έπραξε τα -εθνικά, ιστορικά, ηθικά- αυτονόητα και εκπροσωπήθηκε άψογα, μετά από πρόσκλησή μας, από τον υφυπουργό σας κ. Τέρενς Νικόλαο Κουίκ, στις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε, στον ‘Αγιο Αυγουστίνο την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 και στην Βοστώνη (τιμή στον τάφο του μεγάλου φιλέλληνα ιατρού Samuel Howe) την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016.

Η οφειλόμενη αναγνώριση και τιμή από την Ελληνική Δημοκρατία γιά τους πρώτους ‘Ελληνες στην Αμερική και γιά τους Αμερικανούς φιλέλληνες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην Επανάσταση του ’21, ήταν γιά εμάς εθνική υπόθεση και χαιρόμαστε, που γιά πρώτη φορά -επιτέλους- έγινε πράξη, από Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας, που αντιλήφθηκε άμεσα την σπουδαιότητα της αναγνώρισης και απόδοσης τιμής, στους πρώτους ‘Ελληνες στην Αμερική και στους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν γιά την Ελλάδα, στην Επανάσταση του ’21. Εκτιμούμε ότι ήταν πολύ μεγάλη παράλειψη της Ελλάδας να μην πράξει τα αυτονόητα πριν. ‘Εστω και με καθυστέρηση ενός αιώνα, τώρα, η Ελλάδα έπραξε αυτά που είχε υποχρέωση εθνική, να πράξει.

Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκρισή σας και γιά δύο ακόμα εκδηλώσεις στις ΗΠΑ, γιά ιστορικά γεγονότα που έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα και θεωρούμε παράλειψη της ελληνικής Πολιτείας να μην τα έχει αναγνωρίσει και τιμήσει, παρά τις επίμονες οχλήσεις μας σε προηγούμενες κυβερνήσεις, σας ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και ευόδωση των αγώνων σας γιά μιά καλύτερη Ελλάδα.

Με τιμή και ειλικρινείς ευχαριστίες,

Βασίλης Ματαράγκας

Πρόεδρος>>

Με άλλη επιστολή του προς την Αδαμαντία Κλότσα Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Τάμπα και στην Ιφιγένεια Καναρά Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Βοστώνη,  ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου τις ευχαριστεί για την “πολύτιμη συνεργασία” τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Ακολουθεί η επιστολή, ομοίως με ημερομηνία 2 Μαρτίου 2016.

<<Εντιμότατη Αδαμαντία Κλότσα Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα, ΗΠΑ

Εντιμότατη Ιφιγένεια Καναρά Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Βοστώνη, ΗΠΑ

Με την επιστολή αυτή, σας συγχαίρουμε και σας ευχαριστούμε ειλικρινά και δημόσια γιά την πολύτιμη συνεργασία σας, στην διοργάνωση των εκδηλώσεων γιά την απόδοση τιμής, – στους πρώτους ‘Ελληνες μετανάστες στην αμερικάνικη ήπειρο (Ιούνιο 1768, ‘Αγιο Αυγουστίνο Φλόριδας) με την εκδήλωση στο ‘Αγιο Αυγουστίνο, την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 – στους Αμερικανούς φιλέλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην Επανάσταση του ’21, με την εκ- δήλωση-τιμή στον τάφο του Samuel Gridley Howe, στην Βοστώνη, την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016. Εκδηλώσεις, που τίμησε με την παρουσία του, ως εκπρόσωπος της ελληνικής Κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ (Επικρατείας) κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ, μετά από πρόσκληση της Οργάνωσής μας.

‘Οταν σας ενημερώσαμε γιά την πρόθεσή μας να διοργανώσουμε τις εκδηλώσεις και την αποδοχή της σχετικής πρόσκλησής μας από τον Πρωθυπουργό, εξοχ. Αλέξη Τσίπρα, γιά την εκπροσώπηση της Ελλάδας με επίσημο απεσταλμένο Πρωθυπουργού-Κυβέρνησης, ζητώντας την συνεργασία σας, επιδείξατε αξιοσημείωτο επαγγελματισμό και δώσατε τον καλύτερο εαυτόν σας γιά την επιτυχία των (εθνικών) εκδηλώσεων, γεγονός που πιστοποιεί ότι σας διακρίνει εθνική ευθύνη, άψογη επαγγελματική κατάρτιση και αποτελεσματικότητα.

Η οφειλόμενη αναγνώριση και τιμή από την Ελληνική Δημοκρατία γιά τους πρώτους ‘Ελληνες στην Αμερική και γιά τους Αμερικανούς φιλέλληνες που πρόσφεραν τα μέγιστα στην Επανάσταση του ’21, ήταν γιά εμάς εθνική υπόθεση και χαιρόμαστε, που γιά πρώτη φορά -επιτέλους- έγινε πράξη, από Κυβέρνηση της Ελλάδας.

Παρακαλούμε, διαβιβάστε τις ευχαριστίες μας και στο προσωπικό των Γενικών Προξενείων σας.

Με τιμή, ειλικρινείς ευχαριστίες και συγχαρητήρια,

Βασίλης Ματαράγκας

Πρόεδρος

Υ. Γ.: Επειδή πρόθεσή μας ήταν να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο με έξοδα σχετικά με την επίσκεψη στις ΗΠΑ του κ. υφυπουργού, γι’ αυτό και τα καλύψαμε. Αν υπάρχουν άλλα έξοδα γιά τις δύο εκδηλώσεις, έξοδα που έγιναν από τα γεν. Προ- ξενεία, παρακαλώ ενημερώστε με, ώστε να φροντίσω γιά την τακτοποίησή τους. Κοινοποίηση: – Πρωθυπουργό Ελλάδας – Υπουργό Εξωτερικών Ελλάδας – Υφυπουργό Επικρατείας – Οργανώσεις-Μέλη HANC.