Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών φιλοξενεί στο σπίτι του πρόσφυγες

Σε μια σημαντική για το συμβολισμό, αλλά και την πρακτική της κίνηση προχώρησε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Βεληβασάκης για να ανακουφίσει μια οικογένεια προσφύγων.

Πιο συγκεκριμένα, ένα μήνυμα στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, περίμενε τον Δήμαρχο Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, καθώς ο κ. Βεληβασάκης, ενημέρωνε τον Κώστα Μαμουλάκη ότι προσφέρει το διαμέρισμα που έχει στο Γάζι για να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Το μήνυμα του Μ. Βεληβασάκη: «Αγαπητέ Δήμαρχε, καλημέρα! Το διαμέρισμά μου στο Γάζι είναι διαθέσιμο να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων για όσο διάστημα χρειαστεί! Χαιρετισμούς, Μανώλης Βεληβασάκης».

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Οι Κρήτες όπου κι αν βρίσκονται, όποια θέση κι αν κατέχουν, δεν ξεχνούν και δεν αδιαφορούν. Η προσφορά του Μανώλη Βεληβασάκη, του ανθρώπου που κάνει περήφανο, όχι μόνο το Μαλεβίζι και την Κρήτη, αλλά την πατρίδα μας σε όλο τον κόσμο, είναι μια ακόμα απόδειξη για αυτό. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το παράδειγμα της αλληλεγγύης, θα το ακολουθήσουν κι άλλοι συμπολίτες μας και η Κρήτη θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται.

Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Μανώλη Βεληβασάκη, να του ευχηθώ να είναι πάντα γερός και δυνατός για να συνεχίσει να μας κάνει υπερήφανους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ποιος είναι ο Μανώλης Βεληβασάκης

emmanuel-velivasakis

 

«Αν δεν είναι χαλασμένο, χάλασέ το, και μετά φτιάξτο καλύτερα», είναι ένα από τα ρητά του Μανώλη Βεληβασάκη, με το οποίο εννοεί ότι μπορεί να τα πηγαίνεις καλά στη δουλειά σου, αλλά πάντα μπορείς να πας και καλύτερα.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς. Έχοντας ολοκληρώσει το 1970 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηράκλειο Κρήτης,  πήγε για σπουδές στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχοντας στο μυαλό του, ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα με το πτυχίο του. Ωστόσο, η πορεία του, ήταν εκείνη που συνήθως ακολουθούν όλοι όσοι θέλουν να πετύχουν κάτι παραπάνω στη ζωή τους, παρά να επαναπαυθούν σε έναν τίτλο σπουδών. Γεννήθηκε στο χωριό Καμαριώτης Ηρακλείου Κρήτης, στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Μετά την αποφοίτησή του ακολούθησε το μεταπτυχιακό και ακολούθως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να εργαστεί για λίγα χρόνια, προκειμένου να αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία. Όμως  η μία δουλειά έφερε την άλλη, οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν και ο Μανώλης Βεληβασάκης βρέθηκε να έχει δημιουργήσει τη δική του οικογένεια στις ΗΠΑ. Με τη σύζυγό του Όρσα και τους δυο γιους τους, Λευτέρη και Γιώργο ζουν μόνιμα στο Scarsdale της Νέας Υόρκης.

Στην καριέρα του ο “Manny” όπως τον αποκαλούν, έχει αναπτύξει ένα μεγάλο εύρος εμπειρίας στη σχεδίαση εμπορικών κτηρίων, εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων, ναούς, εγκαταστάσεις πάρκινγκ και προσωρινές κατασκευές. Το εκτεταμένο έργο του περιλαμβάνει προβλήματα εξωτερικών επιφανειών σε κτήρια και κατασκευαστικά λάθη.

Ήταν αντιπρόεδρος και ένας από τους οκτώ κύριους μετόχους της κολοσσιαίας αμερικανικής εταιρίας Consulting Thornton-Tomasett, στην οποία μετέχει από το 1975, ενώ σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του συμβούλου, όπως και πρόεδρος της LZA Technology Division. Παράλληλα, είναι καθηγητής στο Institute of Design & Construction, ενώ για χρόνια διετέλεσε καθηγητής Μηχανικής στο New York Institute of Technology.

Μερικά από τα έργα του, ένας ουρανοξύστης ύψους 1.001 μ. στην Τζέντα η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη, η επίβλεψη κατασκευής του Οικονομικού Κέντρου της Ταϊπέι  ύψους 520 μέτρων, η δομική ανάλυση και αναστήλωση του θόλου του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον (1990-1992), η οποία συνεχίζεται και σήμερα με μία νέα μελέτη, η μελέτη αποκατάστασης του Empire State Building της Νέας Υόρκης, όπως και η αντισεισμική θωράκιση του αεροδρομίου «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης, μετά τον σεισμό του 1999.

Ο ίδιος θεωρεί ως μία δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική πορεία του την πλήρη αποκατάσταση του χώρου του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, το Ground Zero, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, που ανέλαβε η εταιρεία του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά το ότι έχει βραβευθεί πολλάκις στη χώρα μας, δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή του επαγγελματικά. Ο Μανώλης Βεληβασάκης, έχει συνεργαστεί αρκετές φορές και με τον αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα, με τελευταίο τους έργο, την κατασκευή ενός ουρανοξύστη, 150 ορόφων στο Σικάγο. Από το 2014 διατελεί πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, για την τριετία 2014-2017.

 

Πηγή: ellines/iefimerida.gr