Τσίπρας: Πετύχαμε να βάλουμε στο «ψυγείο» μονομερείς ενέργειες

Βρυξέλλες. Ικανοποιημένος από την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εμφανίστηκε μετά την Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως αυτό που προσπαθούσε η κυβέρνηση επί τρεις μήνες έγινε πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Είναι μια διεθνής κρίση που επηρεάζει την ΕΕ και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα», επεσήμανε και είπε χαρακτηριστικά πως«τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο, κάτι που αποτελεί θετική εξέλιξη».

«Αθόρυβα, αλλά σε διαρκή επικοινωνία με Κυπριακή κυβέρνηση συνεργαστήκαμε πολύ στενά ώστε να αποτρέψουμε τις παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στο τραπέζι πτυχές του κυπριακού προβλήματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως «καταφέραμε ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ένα που έχουμε παγώσει εμείς, να φύγουν από το τραπέζι».

«Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και την επόμενη μέρα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τολμήσαμε να πάμε στη Σμύρνη, παρά το ότι οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν μια παρακινδυνευμένη κίνηση. Αλλά τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε με τη συμφωνία επανεισδοχής και θέσαμε τις βάσεις για τη σημερινή απόφαση» είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όποιος τολμά με σχέδιο και δεν περιχαρακώνεται έχει επιτυχίες, όποιες περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ», ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπάρχει σαφής απόφαση ότι τα αιτήματα άσυλου που γίνονται στην Ελλάδα θα είναι στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και θα εξετάζονται εξατομικευμένα».

«Απαιτήσαμε ακόμη ρητή αναφορά ότι όλη αυτή η διαδικασία θα γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», προσέθεσε.

Οπως είπε, μέσα στις επόμενες ημέρες θα φτάσουν στην Ελλάδα 2.300 άτομα, για να βοηθήσουν στη διαδικασία της εξέτασης αιτήσεων ασύλου.

Παράλληλα, σημείωσε πως «για να μπορέσει να λειτουργήσει η συμφωνία θα πρέπει να εξασφαλίσουμε μείωση των προσφυγικών ροών μέσα από τρία φίλτρα

Τα φίλτρα αυτά είναι:

  • Χτύπημα των διακινητών στις τουρκικές ακτές
  •  Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ με την Τουρκία να άρει τα προσχήματα
  • Ισχυρά αντικίνητρα σε πρόσφυγες και μετανάστες

Προϋπόθεση για την επιτυχία είναι να διατηρηθούν οι χαμηλές ροές που έχουμε τις τελευταίες ημέρες και υπογράμμισε πωςάμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ειδομένη που δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες βαλκανικών χορών να κλείσουν τα σύνορα».