ΓΝΩΜΗ: Επί της προτάσεως για την Ελληνοφωνία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά από αναμονή κοντά δύο ετών και θητεία δύο …κυβερνήσεων, επιτέλους το  Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανάρτησε στις 22 Απριλίου 2016, Ανοικτό σε σχόλια έως 6 Μάϊου 2016, το Σχέδιο Νόμου (ή το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος;) για την καθιέρωση «ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού την 20η Μαΐου».

Επί της προτάσεως έχουμε να σημειώσουμε τα ακόλουθα:

Γιατί,  «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας» και όχι «Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», όπως άλλωστε ήταν και η αρχική πρόταση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων Ιταλίας;  Το να Θέλουμε να στηρίξουμε την ελληνοφωνία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν ελληνικές γλωσσικές νησίδες, είναι θεμιτό και κατανοητό. Αλλά το να θέλουμε να τιμήσουμε και να στηρίξουμε την Ελληνική Γλώσσα είναι κάτι το εντελώς ξεχωριστό.

Με την “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” στηρίζεις την ίδια τη Γλώσσα, που μιλιέται συνεχώς επί 3.500 χρόνια, και μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύτηκαν ο Πολιτισμός, οι Αξίες, η Δημοκρατία, οι Επιστήμες σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αυτή τη Γλώσσα, με την πανανθρώπινη προσφορά , θέλουμε να τιμήσουμε και να διασώσουμε.

Ελληνοφωνία

Με την “ελληνοφωνία”  περιορίζεσαι  στην προσπάθεια να μάθουν όσο γίνεται περισσότεροι την Ελληνική Γλώσσα. Μιλάμε, δηλαδή, για την προώθηση του ρόλου της Ελληνοφωνίας σε ο, τι αφορά τη διεπικοινωνία του Ελληνισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο, την Ελληνική Ομογένεια, αλλά και κάθε πολίτη του κόσμου, που μετέχει των αξιών της Ελληνικής Παιδείας και του Ελληνικού Πολιτισμού.

Προτείνουμε, επομένως, την καθιέρωση «Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού».

Έπειτα, πως καθιερώνεται μία Ημέρα ως Παγκόσμια; Αρκεί να την ονομάσουμε εμείς έτσι;  Αρκεί να συστήσεις μία παγκόσμια ένωση, να φτιάξεις μια ανακοίνωση και να την μοιράσεις μέσω Ιντερνετ παγκοσμίως;  Όχι βέβαια.  Απαιτείται η έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος και κατόπιν η αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ και την UNESCO.

Επομένως, δεν είναι η Ελλάδα που θα τοποθετήσει το χαρακτηρισμό «Παγκόσμια», αλλά η ΟΥΝΕΣΚΟ, αφού πρώτα θεσμοθετηθεί η “Ημέρα” σε ελληνικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, οι επιμέρους “παρουσιάσεις, επιστημονικές ημερίδες και ομιλίες, καθώς και εκθέσεις και εκδηλώσεις”, με αντικείμενο ανάδειξης και μελέτης τη σχέση και την αλληλεπίδραση της Ελληνικής γλώσσας με τις ανθρωπιστικές επιστήμες και τις Καλές Τέχνες» κλπ.

Θα προτείναμε να ενταχθούν και να κορυφωθούν με την πραγματοποίηση ετησίως μιας Αμφικτυονίας ελληνικών Γραμμάτων και Πολιτισμού στην Αθήνα, με συμμετοχή των Αποδήμων και των Φιλελλήνων.