Θύμωσε ο Ερντογάν και δεν πάει στην κηδεία του Μοχάμεντ Αλι

Αγκυρα, Τουρκία.- «Διπλωματικές» διαστάσεις έλαβε η κηδεία του θρύλου του μποξ Μοχάμεντ Άλι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναχωρεί από του Λούισβιλ του Κεντάκι πριν την επίσημη τελετή της Παρασκευής, καθώς  εμφανίζεται ενοχλημένος από τη στάση των διοργανωτών -οι οποίοι είχαν ήδη απορρίψει αίτημά του να λάβει το λόγο κατά την τελετή.

Ο Ερντογάν συμμετείχε την Πέμπτη στην μουσουλμανική προσευχή για τον Μοχάμεντ Άλι και μετά αποφάσισε ξαφνικά να αναχωρήσει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ χωρίς να παραστεί στην διαθρησκευτική κηδεία της Παρασκευής, αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η Hurriyet επικαλούμενη πηγές της προεδρίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην μουσουλμανική προσευχή για τον Μοχάμεντ Άλι την Πέμπτη στο Λούισβιλ του Κεντάκι   (Φωτογραφία:  Reuters )

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην μουσουλμανική προσευχή για τον Μοχάμεντ Άλι την Πέμπτη στο Λούισβιλ του Κεντάκι (Φωτογραφία: Reuters )

Ο Ερντογάν κατά πληροφορίες ενοχλήθηκε διότι δεν του επέτρεψαν να αποθέσει στο φέρετρο του πυγμάχου ένα κομμάτι μαύρου υφάσματος διακοσμημένου με στίχους από το Κοράνι, την Κίσουα, που καλύπτει την Κάαμπα, την κυβική κατασκευή στο κέντρο του μεγάλου τεμένους της Μέκκας.

Πάντως κατ’ άλλες πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος εισέπραξε «όχι» όταν ζήτησε να αναγνώσει ένα κομμάτι από το Κοράνι, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρόωρη αναχώρηση της τουρκικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας -ανάμεσά τους ο γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Υπήρξε δε και διαπληκτισμός μεταξύ ανδρών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των σωματοφυλάκων του Ερντογάν, κατά πληροφορίες γιατί μέλος των μυστικών υπηρεσιών ήθελε να σταθεί στο ίδιο σημείο με τους σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου καθώς εκείνος επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του.

Πριν φθάσει στις ΗΠΑ για την κηδεία, οι διοργανωτές της τελετής είχαν ήδη αφαιρέσει το όνομά του από τη λίστα των ομιλητών επικαλούμενοι έλλειψη χρόνου, γράφει η Hurriyet.

Ο Μοχάμεντ Άλι τιμάται σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο επειδή το 1964 ασπάστηκε την μουσουλμανική πίστη.