Νέο δημοψήφισμα ζητούν σχεδόν 3 εκατ. Βρετανοί- Υπό διάλυση οι Εργατικοί

Λονδίνο.- Τρεις ημέρες μετά από το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, στο οποίο αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι «φωνές» για επανάληψη της διαδικασίας ολοένα και πληθαίνουν.

Μία αίτηση, στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου, που ζητά νέο δημοψήφισμα με ερώτημα το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3 εκατ. υπογραφές. Το «κύμα» των πολιτών που υπογράφει την αίτηση είναι τέτοιο, που κάποια στιγμή η ιστοσελίδα «έπεσε», ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και μία δεύτερη αίτηση, που καλεί τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, να κηρύξει ανεξάρτητη την πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές

Εως το πρωί της Κυριακής (8 π.μ. ώρα Ελλάδος), η αίτηση για την επανάληψη του δημοψηφίσματος είχε συγκεντρώσει 2.786.390 υπογραφές, ενώ η προσέλευση στη σχετική ιστοσελίδα παραμένει αμείωτη.

Στο μεταξύ, ήδη ο βουλευτής των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι κάλεσε τους συναδέλφους του να αγνοήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το οποίο, όπως σημείωσε, είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα και δεν δεσμεύει το κοινοβούλιο.

«Μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την τρέλα και τον εφιάλτη με μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Πρέπει να ψηφίσουμε τώρα για το αν θα πρέπει να βγούμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση», έγραψε ο Λάμι στο Twitter, ενώ στην ανάρτησή του επισημαίνει ότι ήδη κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της εξόδου εύχονται να μην το είχαν κάνει. «Πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο αν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε Brexit, πρέπει να γίνει ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα. Ας μην καταστρέψουμε την οικονομία μας βασισμένοι στα ψέμματα και τις ύβρεις του Μπόρις Τζόνσον», πρόσθεσε ο βουλευτής των Εργατικών.

Υπό διάλυση οι Εργατικοί μετά το Brexit: Παραιτούνται συνεχώς σκιώδεις υπουργοί

Σε βαθιά κρίση βρίσκονται οι Εργατικοί στη Μεγάλης Βρετανίας, μετά το δημοψήφισμα που έδειξε την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ. Συνολικά, μέχρι ώρας,  επτά στελέχη απέσυραν την υποστήριξή τους προς τον αρχηγό του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν

ΟΚόρμπιν, δέχεται τα σφοδρότερα πυρά από το εσωτερικό του κόμματος επειδή δεν υπερασπίστηκε αρκετά δυναμικά την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα εκατομμύρια ψηφοφόροι των Εργατικών να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.

Η απόφαση Κόρμπιν να καθαιρέσει τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Αμέσως μετά παραιτήθηκε η επικεφαλής της πολιτικής για την Υγεία του Εργατικού Κόμματος Χέιντι Αλεξάντερ, επιχειρηματολογώντας ότι η χώρα χρειάζεται μια αξιόπιστη αντιπολίτευση μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit και ότι η ίδια δεν πιστεύει πως ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν μπορεί να την προσφέρει.

Ακολούθησε η παραίτηση της Γκλόρια Ντε Πιέρο, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος για τα θέματα των νέων, της επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος σε θέματα Μεταφορών Λίλιαν Γκρίνγουντ, Εκπαίδευσης Λούσι Πάουελ και Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κέρι Μακάρθι, διαμαρτυρόμενοι κατά της ηγεσίας του Τζέρεμι Κόρμπιν.