Μίνι-σύνοδος Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι τον Αύγουστο για το Brexit

Παρίσι.-Τριμερή συνάντηση θα έχουν στα τέλη Αυγούστου ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit.

Τη μίνι-σύνοδο προανήγγειλε ο κ. Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του γαλλικού υπουργικού συμβουλίου, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία. Το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ANSA αναφέρει ότι η συνάντηση θα γίνει στην Ιταλία, όμως άλλα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τόπος συνάντησης θα είναι το Παρίσι.

Η τριμερής θα λάβει χώρα λίγες εβδομάδες πριν την πρώτη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για μετά το καλοκαίρι, η οποία θα φιλοξενηθεί το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα. Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι συγκεκριμένα η αντίδραση της Ευρώπης στο Brexit και δεν αναμένεται να λάβει μέρος η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας είχαν συναντηθεί εκτάκτως και λίγες ημέρες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, στο Βερολίνο, όπου προσπάθησαν να συγκροτήσουν ενιαίο μέτωπο σχετικά με τις επαφές με το Λονδίνο.

Ο κ. Ολάντ έχει επανειλημμένα
καλέσει τη Βρετανία να ενεργοποιήσει το ταχύτερο δυνατό την επίσημη διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε., που ορίζεται από το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.