«Χίλια Χρόνια ελληνο-ουγγρικών σχέσεων» στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο Βουδαπέστης

Βουδαπέστη.- Πραγματοποιήθηκε  στις 20 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου και του κ. Zsolt Semjén Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, συνέδριο με θέμα «Χίλια Χρόνια ελληνο-ουγγρικών σχέσεων» στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο Βουδαπέστης με διοργανωτές την Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας και το Ινστιτούτο Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας, σε συνεργασία με τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιο Καρδαμάκη.

1-19

Οι ομιλητές.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε  ο Μητροπολίτης Αρσένιος και  οποίος ζήτησε από το κοινό να ψάλλουν το τροπάριο «ευλογητός ει Χριστέ ο Θεός ημών» και στη συνέχεια ανέγνωσε   τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στις σχέσεις του Βυζαντίου και του Ουγγρικού λαού κατά την περίοδο του Αυτοκράτορα Πορφυρογέννητου με την βάπτιση των βασιλέων της τότε Ουγγαρίας και στην ιστορική σχέση Βυζαντίου, Ορθοδοξίας και Ουγγαρίας,   φτάνοντας στις άριστες σημερινές σχέσεις μεταξύ Πατριαρχείου και Ουγγρικής Κυβέρνησης.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού  Zsolt Semjén  από τον σύμβουλο του Csallóközi Zoltán.  Στο μήνυμα του μεταξύ των άλλων ανέφερε την άριστη συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριάρχη, την Μητρόπολη της Βιέννης και την Εξαρχία Ουγγαρίας .

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος μίλησε για τον εκχριστιανισμό των Ούγγρων επί βασιλείας Στεφάνου με την αποστολή από το Βυζάντιο του ιερομόναχου Ιεροθέου. Την ανακήρυξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως Αγίων των Στεφάνου και Ιεροθέου, την ονομασία την οποία έχει το μικρό παρεκκλήσι που είναι στην Βουδαπέστη, όταν ο περίφημος ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έκτισαν οι Έλληνες Πραματευτάδες είναι ακόμη και σήμερα υπό κατοχή. Αναφέρθηκε στις σχέσεις του Βυζαντίου με τις βασιλικές οικογένειες και στις επιγαμίες της εποχής καθώς επίσης και  στους μεγάλους έλληνες ευεργέτες της Ουγγαρίας, όπως στον Γεώργιο Σίνα και στον υιό του Σίμωνα Σίνα, Δούμπα κλπ

Αναφερόμενος στον  προκάτοχο του Μητροπολίτη Μιχαήλ επαίνεσε την αξιόλογη δράση του, για την ανάπτυξη των σχέσεων Πατριαρχείου – Ουγγαρίας. Τέλος, ευχαρίστησε την ουγγρική κυβέρνηση για την δωρεά προς το Πατριαρχείο ενός  αξιόλογου ακινήτου για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές ανάγκες, χωρίς να παραιτείται από την διεκδίκηση και την επιστροφή της εκκλησίας.

2-13

Ο Επίσκοπος.

Ο Έλληνας πρέσβης στη Βουδαπέστη, Δρ. Δημήτρης Λετσιου έκανε την πρώτη  εισήγηση του συνεδρίου με θέμα: «Το Βυζάντιο και οι Ούγγροι-Μία σύντομη εισαγωγή, επιλεγμένες αναφορές».

Ακολούθησε ο Dr. Zoltán Farkas, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Pétér Pázmány με θέμα: «Σχέσεις μεταξύ των δυναστικών οίκων της Ουγγαρίας και του Βυζαντίου. Από την περίοδο του οίκου των Άρπαντ μέχρι την υποδούλωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στους Οθωμανούς».

Ο εισηγητής Δρ. Στέργιος Λαϊτσος, ιστορικός, στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βιέννης με θέμα: «Ο ρόλος του τελετουργικού στην επικοινωνία του χριστιανικού ουγγρικού βασιλείου με το βυζάντιο και τη Δύση (11ος-12ος αι.)».

Ο εισηγητής Dr István Baán πανεπιστημιακός καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Αγίου Αθανασίου αναφέρθηκε στις «συνεχιζόμενες επιθέσεις κατά του Βυζαντίου και το Ουγγρικό Βασίλειο».

Ο εισηγητής  Dr. Etele Kiss ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας είχε θέμα: «Το Βυζάντιο και το Ουγγρικό Άγιο Στέμμα».

Ο εισηγητής Dr. Tamás Mészáros επιστημονικός συνεργάτης του Κολλεγίου Eötvös József του Πανεπιστημίου ELTE Βουδαπέστης με θέμα: «Οι Ούγγρο-Βυζαντινές σχέσεις στην εποχή Hunyadi».

Με θέμα «Η χαμένη ευκαιρία για την επανάκτηση του Βυζαντιου- 1456» ήταν η εισήγηση του Dr. Pál Szabó.

Η «Υπό τη σκέπη του δικεφάλου αετού του Βυζαντίου: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και η Ουγγαρία από την βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας»,  ήταν η εισήγηση του υφηγητή Δρ. Mihailo Popovic, ιστορικού στην Ακαδημία Επιστημών Αυστρίας/ Πανεπιστήμιο Βιέννης.

Το θέμα «Πανελλήνιο» (αρχαία, καθαρεύουσα και νεοελληνική γλώσσα)- εκπαίδευση και έρευνα. Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών- Κολλέγιο «Eötvös József» του Πανεπιστημίου  ELTE Βουδαπέστης, αναπτύχθηκε από τον   Dr. László Horváth.

Ο υφυπουργός για τα εκκλησιαστικά θέματα, για τα θέματα των εθνοτήτων και των κοινωνικών σχέσεων Miklós Soltész αναφέρθηκε στην σημερινή Ευρώπη την οποία πρέπει να προφυλάξουμε από τον ισλαμισμό και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ασχολείται μόνο με το εμπόριο και το κέρδος αλλά και με τον πολιτισμό την διαφύλαξη των ευρωπαϊκών θρησκειών διότι στο μέλλον τι θα παραδώσουμε στα εγγόνια μας και στα δισέγγονα μας; Θα βρουν ένα διαφορετικό κόσμο.

Ο πρέσβης της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και την Κύπρο Erk Hupt αναφέρθηκε «Τα ταξίδια του κόμη István Széchenyi στην Ελλάδα».

«Οι ελληνο-ουγγρικές σχέσεις κατά την διάρκεια του 19ου και στην πρώτη περίοδο του 20ου αιώνα 1867-1945» ήταν η εισήγηση του Dr György Antal Diószegi, νομικού ερευνητή των ελληνο-ουγγρικών σχέσεων.

Ο Αρχιμήδης Σιδηρόπουλος, Κοινωνιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτο Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας αναφέρθηκε στο θέμα: «Η διαδικασία ένταξης των Ελλήνων του εμφυλίου στο ουγγρικό κοινωνικό σύνολο».

Τέλος ο Dr. György Markó ιστορικός- ερευνητής έκλεισε το συνέδριο με θέμα: « Η επανάσταση, οι απελευθερωτικές μάχες του 1956 και οι έλληνες πρόσφυγες της Ουγγαρίας.

Μετά την λήξη του συνεδρίου ο πρόεδρος της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Γεώργιος Κουκουμτζής απένειμε αναμνηστικό δώρο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ. Βαρθολομαίο το οποίο παρέλαβε ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και για τον κ. Zsolt Semjén Αναπληρωτή Πρωθυπουργό   το οποίο παρέλαβε ο σύμβουλός του Csallóközi Zoltán.

Τελειώνοντας θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου για την αξιόλογη προσπάθεια  και  την επιτυχία του Συνεδρίου, στον πρόεδρο της Αυτοδιοικήσεως Γεώργιο Κουκουμτζή καθώς και σε όλους τους συνεργάτες του.

Βουδαπέστη 20-10-2016

 

 

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος