Η Ελλάδα παρακολουθεί με προσοχή καθώς Ρωσία και Τουρκία ανεβάζουν ρυθμούς στον TurkStream

Αθήνα.-Η Ελλάδα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, που θα συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία, καθώς το όλο εγχείρημα προχωρά πολύ ταχύτερα από ό,τι θεωρούνταν δυνατό πριν λίγους μήνες.

Αυτό δήλωσε ανώτερη διπλωματική πηγή, εκτιμώντας μάλιστα πως η κατασκευή θα αρχίσει φέτος. Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, που έχει αναλάβει το έργο, σχεδιάζει να παραδώσει τον αγωγό έως τα τέλη του 2019 και έχει διαβεβαιώσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι όλα θα γίνουν εμπρόθεσμα.

Η πηγή σημείωσε πως η υλοποίηση του TurkStream κινείται αυτή τη στιγμή με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν ακόμα και πριν την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά τον περσινό Νοέμβριο, επεισόδιο που βύθισε τις σχέσεις Μόσχας – Άγκυρας στο ναδίρ και οδήγησε σε πολύμηνη αναστολή των σχεδίων κατασκευής του αγωγού.

Ο TurkStream είναι έργο στρατηγικής σημασίας
και για την Ελλάδα, με δεδομένο ότι το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας ήταν να τον επεκτείνει σε ελληνικό έδαφος και μέσω αυτής της οδού να εξάγει φυσικό αέριο στις μεγάλες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και πλέον δεν είναι σαφές εάν η Ελλάδα θα ενταχθεί στο όλο έργο, τα σχέδια της Gazprom προβλέπουν σταθερά ότι ο αγωγός θα καταλήγει στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα έχει την τεχνική δυνατότητα για μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας στις αρχές του μήνα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η επιμήκυνση του αγωγού στην Ελλάδα θα γίνει μόνο εάν υπάρξουν διαβεβαιώσεις από την Ε.Ε. για ολοκλήρωση του πρότζεκτ.

Η αρχική πρόθεση για επέκταση του αγωγού στην Ελλάδα «πάγωσε» το 2015, εν μέρει εξαιτίας των κακών ευρω-ρωσικών σχέσεων και εν μέσω κατηγοριών της Κομισιόν κατά της Gazprom για μονοπωλιακές πρακτικές στην Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι Επιτροπή και Gazprom βρίσκονται κοντά πια σε συμβιβασμό.

Τα ρωσικά σχέδια ωστόσο έχουν ευρύτερη γεωστρατηγική διάσταση κα συνεπώς πολιτική βαρύτητα, καθότι ο TurkStream παρακάμπτει το σύστημα αγωγών της Ουκρανίας, το οποίο αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα χάρη στα τέλη διαμετακόμισης.