Βερναρδάκης: Το κόμμα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής και όχι παρακολούθημα της κυβέρνησης -Σχόλιο ΡΗΡ

Αθήνα.-«Το κόμμα δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί και να κρίνει την πορεία της κυβέρνησης, αλλά να πρωτοστατεί στην κοινωνία και να ανοίγει χώρο στην κυβέρνηση» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα «Εποχή», με θέμα :”μετά το Συνέδριο τι;”

Ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι «να κρατήσει τη χώρα όρθια» και να αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις, όπως την κοινωνική και την προσφυγική, αλλά από την άλλη, δουλειά του κόμματος είναι να κάνει θεωρητική επεξεργασία, να παράγει πολιτική και να διαμορφώνει μέσα στην κοινωνία ευνοϊκούς συσχετισμούς για την κυβέρνηση, μέσα σε όρους ιδιαίτερα δυσμενείς, όπως είπε, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Το κόμμα πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, όχι παρακολούθημα» τόνισε σε , σημειώνοντας ότι το κόμμα, δεν πρέπει απλώς να παρακολουθεί και να κρίνει την πορεία της κυβέρνησης, αλλά να πρωτοστατεί στην κοινωνία και να ανοίγει «χώρο στην κυβέρνηση».
«Δεν είναι η κυβέρνηση αυτή που ανοίγει χώρο, το κόμμα είναι που ανοίγει το χώρο, δημιουργώντας κοινωνικές συμμαχίες και κοινωνικές προσβάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε ότι «υπάρχει το πραγματικό (δίλημμα) και υπάρχει και το φαντασιακό», υποστηρίζοντας ότι πολλές φορές για να αναδειχθεί το πραγματικό διακύβευμα σε μια κατεύθυνση προοδευτική, προϋποθέτει ένα ισχυρό κίνημα, ένα ισχυρό κόμμα.

«Να σας το πω και διαφορετικά, οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται» είπε ο κ. Βερναρδάκης και συνέχισε: «Το κόμμα όμως είναι αυτό που θα παραμείνει ως μορφή οργάνωσης, ως μορφή παραγωγής ιδεών, ως μοχλός απελευθέρωσης της λαϊκής πρωτοβουλίας, των κοινωνικών κινημάτων, πώς παίζει ρόλο στη μάχη της ηγεμονίας, μετατοπίζει το κέντρο βάρους προς τα αριστερά». «Αν το κέντρο βάρος μετατοπίζεται προς τα δεξιά δεν είναι πρόβλημα αυτό;» πρόσθεσε ο κ. Βερναρδάκης.
Σε παρατήρηση του μέλους της πολιτικής γραμματείας Πάνου Λάμπρου, αλλά και σε τοποθετήσεις άλλων ομιλητών και παρευρισκομένων, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως του Ν. Φίλη, οι αλλαγές στην κυβέρνηση, ασχέτως εάν οι διάδοχοι τους ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, είναι πιθανόν να στέλνουν την εντύπωση «στην κοινωνία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πίσω» ο κ. Βερναρδάκης απάντησε:
«Ο Φίλης δεν έφυγε γιατί συγκρούστηκε, γιατί απαίτησε κάποιος από τον Τσίπρα και μάλιστα ο αρχιεπίσκοπος, να φύγει» και πρόσθεσε : «Σίγουρα δεν έφυγε, γιατί δεν έκανε καλή δουλειά στο υπουργείο, όπως και το ίδιο ισχύει για τον σύντροφο και συνάδελφο και αγαπητό φίλο Νίκο Παρασκευόπουλο (ο οποίος ήταν στην εκδήλωση)». «Ξέρετε, υπάρχουν ζητήματα σχεδιασμού, που μας ξεπερνάνε πολλές φορές και ξεπερνάνε και τις ατομικές μας απόψεις» είπε ο κ. Βερναρδάκης. (πηγή:enikos.gr)

ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ: Και η λογική ενός σύγχρονου προοδευτικού κόμματος στα πρότυπα λειτουργίας του αλήστου μνήμης κόμματος-κράτος επί ημερών υπαρκτού σοσιαλισμού, μας ξεπερνάει. Όπως μας προβληματίζει και η τακτική κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και υπουργοί να εμφανίζονται ως αυθεντικοί εκφραστές των σκέψεων, θέσεων και ενεργειών του Πρωθυπουργού. Φοβόμαστε πως κάποιοι έχουν μπερδέψει τους ρόλους τους.

Α, και μια και ο λόγος για τον πρώην υπουργό Παιδείας -που, κατά την άποψη του κ. Βερναρδάκη,  δεν έφυγε “γιατί δεν έκανε καλή δουλειά στο υπουργείο”- τις μέρες αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ πολλών εφημερίδων, ξηλώνεται και ο νόμος Φίλη για τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι απολύσεις των εκπαιδευτικών στην ιδιωτική εκπαίδευση θα κρίνονται πλέον από Ανεξάρτητη Αρχή που θα αποτελείται από δικαστικούς.