Η κυβέρνηση προτείνει: Όχι μέτρα τώρα, αλλά μετά το τέλος του Προγράμματος!

Αθήνα.-Επέκταση του «κόφτη» κατά ένα έτος με προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών εφόσον χρειαστεί, προτείνει στους εταίρους η ελληνική Κυβέρνηση υποστηρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Το πρόβλημα, δηλαδή, κατά την κυβέρνηση, σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, είναι να μην υποχρεωθεί η ΙΔΙΑ να νομοθετήσει νέα μέτρα, αλλά να τα κάνει “πάσα” στην επόμενη κυβέρνηση ώστε να μην τα χρεωθεί και αυτά…

Έτσι σκοπεύει να καταθέσει  “ολοκληρωμένη πρόταση” με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης. Την πρόταση θα παρουσιάσει στο Eurogroup της Πέμπτης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Η πρόταση θα περιλαμβάνει:

  •  την επέκταση του «κόφτη» κατά ένα έτος με προσαρμογές στο σκέλος των δαπανών εφόσον χρειαστεί και
  • μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 σε 2,5% και 1% για ανάπτυξη με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Όχι τώρα μέτρα…

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά… Είμαστε διατεθειμένοι να περιγράψουμε κάποιες κατηγορίες μέτρων τα οποία κατά την άποψη των δανειστών ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής.

Εν μέσω αξιώσεων από Βερολίνο και ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, το δικό του μήνυμα στέλνει ο Πιερ Μοσκοβισί. Σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ζητά να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας και ορισμένοι να μην ζητούν επιπλέον σφίξιμο του ζωναριού.

«Είναι φυσιολογικό να ζητάμε η Ελλάδα να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις της. Όχι διαρκώς επιπλέον απαιτήσεις», σημείωσε Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Η Νέα Δημοκρατία

Αδιέξοδος και εξαιρετικά επικίνδυνος είναι ο τρόπος που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα του ΔΝΤ και της παρουσίας του στο πρόγραμμα, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Σε συνέντευξή της στην «Αγορά» η τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ είπε ότι «το ενδεχόμενο να περάσει ο έλεγχος στη γερμανική Βουλή σημαίνει ή αναβολή ή ακύρωση του ελληνικού προγράμματος, με σειρά αρνητικών επιπτώσεων για τη χώρα».