Την παραίτησή του Ντάισελμπλουμ ζητούν Ρέντσι και Κόστα

Βρυξέλλες.- Σάλο ανάμεσα στους πολιτικούς της Νότιας Ευρώπης έχουν προκαλέσει τα χθεσινά σχόλια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με τις ”χώρες του Νότου, οι οποίες σπαταλούσαν λεφτά σε ποτά και γυναίκες και μετά ζητούσαν βοήθεια”.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του προσπαθεί σήμερα να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησαν οι δηλώσεις του, τονίζοντας ότι ”δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα ή ομάδα χωρών”.

Οι αντιδράσεις από επιφανείς ηγέτες ξεκίνησαν, ήδη, με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα να απαιτεί την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον κ. Κόστα, τα σχόλια αυτά είναι «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά», ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα γίνει αξιόπιστη μόνο όταν φύγει ο Ντάισελμπλουμ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό εγχείρημα μόνο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει συγγνώμη ξεκάθαρα σε όλες τις χώρες και τους λαούς που προσβλήθηκαν πρωτοφανώς από τα σχόλιά του».

Από την πλευρά του και ο  πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν για τα προσβλητικά του σχόλια, χαρακτηρίζοντάς τα μάλιστα και ως ”ηλίθια”. 

”Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχασε μια εξαιρετική ευκαιρία να σιωπήσει”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Ματέο Ρέντσι. ”Σε γερμανική εφημερίδα άφησε να του ξεφύγει ένα ηλίθιο σχόλιο -δεν μπορώ να βρω καλύτερο χαρακτηρισμό- κατά των χωρών του Νότου, αρχίζοντας με την Ιταλία και την Ισπανία… Όσο νωρίτερα παραιτηθεί, τόσο το καλύτερο”.

Eπικριτική προς τον Πρόεδρο του Eurogroup ήταν και η επίτροπος της ΕΕ για τον Ανταγωνισμό Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Μπορώ να πω ότι δεν θα τα έλεγα. Και νομίζω ότι είναι λάθος», είπε η Βεστάγκερ σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι, εφόσον αληθεύουν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι πλήρως άστοχη, υιοθετεί στερεότυπα που διευρύνει το χάσμα βορρά και νότου, «και στρώνουν το χαλί για ακραίες απόψεις και για να μην αναφερθούμε και στη σεξιστική πλευρά».

«Πρόκειται για δηλώσεις που διευρύνουν τα χάσματα και δεν βοηθούν κανέναν» υπογράμμισε.

Από πλευράς της αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας στο STAR τις δηλώσεις σημείωσε χαρακτηριστικά ”δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι, από κανέναν όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου”.

Κομισιόν: Ο Καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει

«Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα σχόλια που κάνει», είναι η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διά στόματος του εκπροσώπου της Μαργαρίτη Σχοινά.

«Η Επιτροπή είναι γνωστό ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πάντοτε εκφράζει το σεβασμό, τη συμπάθεια και την αγάπη του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης»

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Το μήνυμα ήταν προς όλες τις χώρες της Ευρωζώνης

Η προσπάθεια για ”μάζεμα” των δηλώσεων ήρθε νωρίτερα από τον εκπρόσωπο του προέδρου του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ”δεν αναφέρθηκε σε καμία χώρα, ή ομάδα χωρών, στη συνέντευξή του” που ξεσήκωσε τη θύελλα αντιδράσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα του κ. Ντάισελμπλουμ ήταν προς όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ότι η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις.

Παράλληλα, οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, κάτι που ”είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο”.