Σε δημοπρασία τα «λουκέτα της αγάπης» από τις γέφυρες του Παρισιού

Παρίσι.- Δυσάρεστα νέα για τους απανταχού ερωτευμένους που επισκέπτονται στην Πόλη του Φωτός και αφήνουν τα σύμβολα της αγάπης και της πίστης τους στις γέφυρες του Παρισιού. Ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση των δημοτικών αρχών ότι θα απομακρυνθούν όλα «τα λουκέτα της αγάπης» των τουριστών από τις μεγάλες γέφυρες της πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε ότι τα λουκέτα αυτά θα βγουν σε δημοπρασία στις 10 Μαΐου. Τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των προσφύγων.

Εδώ και ένα χρόνο, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αποφάσισαν να λάβουν μέτρα, καθώς τα χιλιάδες λουκέτα που αφήνουν οι ερωτευμένοι τουρίστες, κυρίως στην Pont des Arts, είχαν προκαλέσει ρήγματα με κίνδυνο η γέφυρα να καταρρεύσει.

Εξάλλου, οι αρχές του Παρισιού είναι αποφασισμένες να απομακρύνουν όλα αυτά τα λουκέτα, τα οποία κλείνουν σχεδόν τη θέα προς τον Σηκουάνα, ενώ τίθεται και θέμα ασφάλειας των τουριστών.

Υπολογίζεται ότι τα χιλιάδες «λουκέτα της αγάπης», τα περισσότερα εκ των οποίων φέρουν τα ονόματα των ζευγαριών και την ημερομηνία που επισκέφθηκαν την πόλη ως σύμβολο της παντοτινής τους αγάπης, ζυγίζουν 500 κιλά. Πρόσφατα οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αντικατέστησαν στην Pont de l’Archevêché κοντά στην Παναγία των Παρισίων τα κάγκελα με γυάλινες πλάκες, ενώ συχνά δημοτικοί υπάλληλοι περνούν και βγάζουν τα λουκέτα.

«Αυτή η δημοπρασία, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στους πρόσφυγες, είναι ο δικός μας τρόπος να δείξουμε τον σεβασμό μας προς εκείνους που επέλεξαν να γιορτάσουν τον έρωτά τους σε μία πόλη ανοιχτή και γενναιόδωρη» δήλωσε ο Μπρουνό Ζουλιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού.

«Επιθυμούμε να παραμείνει το Παρίσι πρωτεύουσα του ρομαντισμού και του έρωτα, να συνεχίσουν να έρχονται ζευγάρια από όλον τον κόσμο. Το Παρίσι είναι μία πόλη ιδιαίτερα ρομαντική, κυρίως ο Σηκουάνας και οι γέφυρές του. Οφείλουμε όμως να προστατέψουμε αυτή την κληρονομιά. Μπορούμε να εκδηλώσουμε την αγάπη μας με άλλο τρόπο εκτός από ένα λουκέτο» επισήμανε ο γάλλος αξιωματούχος. Η δημοπρασία θα αρχίσει στις 10 Μαΐου στο 4ο διαμέρισμα του Παρισιού και θα διαρκέσει έως τις 13 Μαΐου.

Γέφυρες της αγάπης υπάρχουν και σε άλλα μέρη του κόσμου εκτός από το Παρίσι, όπως στην Πράγα, στο Αμβούργο, στην Κολωνία, στο Ρέικιαβικ, ενώ «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη με τις περισσότερες «κλειδαριές» ερωτευμένων, που έχουν χαραγμένες πάνω τους ονόματα και ημερομηνίες.

Η τάση αυτή ξεκίνησε στις αρχές του 2000 κυρίως σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν, αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Λατινική Αμερική.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ