«Δεν αλλάζει η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της FYROM» δηλώνει ο ομογενής υπουργός Θανάσης Συνοδινός

Σφοδρή επίθεση κατά του ομογενή υπ. Οικονομικών της Ν. Αυστραλίας Τομ Κουτσαντώνη, εξαπέλυσε ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Φιλελεύθερου Kόμματος Κρεγκ Κέλι, που μέσα από την σελίδα του στο Facebook αποκαλεί τον ομογενή υπουργό «έναν κακομοίρη ταλαιπωρημένο πολιτικό, ανίκανο να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την Πολιτεία του».

Αφορμή για τα αιχμηρά σχόλια του βουλευτή Κέλι στάθηκε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο ομογενής υπουργός στον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή Κέλι για αλλαγή της πολιτικής της Αυστραλίας όσον αφορά το όνομα της FYROM.

Ο κ. Κουτσαντώνης στην επιστολή του εξέφραζε την απογοήτευσή του για τις δηλώσεις του βουλευτή της κυβέρνησης και τις χαρακτήριζε ως προσβλητικές για την ομογένεια.

«Οι πολιτικής σκοπιμότητας δηλώσεις του Κέλι, δείχνουν την περιφρόνησή του για την ελληνική Ιστορία, ταυτότητα και πολιτισμό» ανέφερε ο κ. Κουτσαντώνης, ενώ καλούσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν τίθεται θέμα αλλαγής της αυστραλιανής πολιτικής στο θέμα αυτό.

Αναφερόμενος στην επιστολή του Κουτσαντώνη ο Κέλι, με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος, τον κατηγορεί ότι με αυτήν προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της Πολιτείας του από τα ουσιαστικά προβλήματα, που είναι η ανεργία και η έλλειψη ενεργειακών πόρων. Επιμένει μάλιστα, ότι οι δηλώσεις του για την FYROM δεν είχαν καμία «ιστορική ανακρίβεια» και στηρίζονταν σε μία αρχή του Διεθνούς Δικαίου, αυτήν της εθνικής αυτοδιάθεσης και του δικαιώματος ενός έθνους ή λαού να αποφασίζει για το όνομα του κράτους του.

Ο βουλευτής Κέλι που εκλέγεται στην έδρα Hughes Ν.Ν. Ουαλίας ανάρτησε στο Facebook στις αρχές της εβδομάδας, βίντεο στο οποίο μιλούσε σε συγκεντρωμένο πλήθος ατόμων που κατάγονται από την FYROM στο Σίδνεϊ. Ο Κέλι στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης της ονομασίας, αλλά και των συνόρων της FYROM, την οποία κατ’ επανάληψη αποκάλεσε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να αναγνωρίσει ότι το όνομα της «FYROM» είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και να το υιοθετήσει.

Ο κ. Κουτσαντώνης ήταν ο πρώτος ομογενής πολιτικός που έσπευσε να καταδικάσει τις δηλώσεις του Κέλι και να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, γεγονός που σίγουρα δεν άρεσε στον κ. Κέλι.

ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΚΕΛΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Εν τω μεταξύ, ο Κέλι με τα σχόλια αυτά που ανάρτησε στην σελίδα του, γύρω στις 11 το βράδυ της Πέμπτης, δείχνει ότι στον βωμό της ψηφοθηρίας περιφρονεί ακόμα και την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι μόλις λίγες ώρες πριν, ο υπ. Βιομηχανίας κ. Θανάσης Συνοδινός, μιλώντας σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα του δικτύου SBS, όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα παραμένει ως έχει 20 χρόνια τώρα, αλλά και ότι την Δευτέρα το βράδυ τηλεφώνησε στον Κέλι, συστήνοντάς του να μην ασχοληθεί άλλο με το θέμα. «Του εξήγησα ότι τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά την πολιτική της κυβέρνησης και ότι αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Του είπα επίσης ότι τα σχόλια αυτά δεν ωφελούν ούτε τον ίδιο ούτε την κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Συνοδινός. Από τα λεγόμενα του κ. Συνοδινού φαίνεται όμως ότι ο Κέλι δεν αδιαφόρησε μόνο στη σύσταση που του έκανε ο κ. Συνοδινός, αλλά αδιαφορεί και για την εξωτερική πολιτική του κόμματος που του έδωσε την ευκαιρία να εκλεγεί στη Βουλή. Όπως είπε ο ομογενής υπ. Βιομηχανίας, το τηλεφώνημά του στον Κέλι έγινε αφού πρώτα μίλησε με το γραφείο της υπ. Εξωτερικών Τζούλι Μπίσοπ, όπου και τον διαβεβαίωσαν για την πάγια θέση της κυβέρνησης στο θέμα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΛΙ ΜΕ ΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Εν τω μεταξύ, όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτώριας, Παναγιώτης Ιασωνίδης εκπρόσωποι του Αυστραλο-Ελληνικού Συμβουλίου Ν.Ν. Ουαλίας επρόκειτο να συναντηθούν με τον κ. Κέλι προκειμένου να του θέσουν κατ’ ιδίαν τα επιχειρήματα της ομογένειας.