Κατατέθηκε η τροπολογία για την working holiday visa με την Αυστραλία

Αθήνα.- Σύμφωνα με πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, κατατέθηκε  από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, η τροπολογία στο νομοσχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, για την working holiday visa.

Με βάση τη συμφωνία αυτή, που υπεγράφη το 2014 (!) 500 Ελληνόπουλα θα έχουν τη δυνατότητα και να εργαστούν και να κάνουν διακοπές στην Αυστραλία. Το ίδιο ισχύει και για Αυστραλούς στην Ελλάδα.Να σημειωθεί ότι όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, και θελήσουν να ταξιδέψουν στην Αυστραλία, ανεξάρτητα από το αν έχουν οικογένεια ή όχι, δεν προβλέπεται συνοδεία από εξαρτώμενα τέκνα κι επιπλέον πρέπει να έχει καλή υγεία και συμπεριφορά, να κατέχει έγκυρο διαβατήριο και επαρκείς πόρους για προσωπικά έξοδα.

Στην τροπολογία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ότι μπορούν να συμμετάσχουν και παιδιά 18 και 19 ετών, κάτι, όμως, που δεν ισχύει στην πράξη. Και αυτό διότι στην τροπολογία σημειώνεται ρητά ότι χρειάζεται πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχής συμπλήρωση 2 ετών προπτυχιακών σπουδών καθώς και επάρκεια της Αγγλικής γλώσσας. Επιπλέον, δεν μπορεί κάποιος να λάβει μέρος στο πρόγραμμα για την Κινητικότητα των Νέων ή για Διακοπές με Εργασία, αν έχει συμμετάσχει σε ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν.

Για το ίδιο θέμα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την ελληνική κυβέρνηση που αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την έκδοση σε νέους τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες.

Όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική νομοθετική διάταξη στις 3 Ιουλίου 2017 και είναι οι υπουργοί Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη το 2014, είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης σε συνεργασία με άλλους ομογενειακούς οργανισμούς, από την οποία αναμένεται επωφεληθούν εκατοντάδες Έλληνες και Αυστραλοί νέοι.